Η ΕΕ φοβάται εσωτερικές συγκρούσεις για το νερό - Politico

pixabay / ClaudiaWollesen
Freepen.gr - Η κλιματική αλλαγή θέτει τους υδάτινους πόρους της ΕΕ υπό πίεση και θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις εντός των κρατών και μεταξύ των μελών του μπλοκ, ανέφερε την Τετάρτη το Politico, επικαλούμενο ανακοίνωση που διέρρευσε και συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ θα προειδοποιήσει τα κράτη μέλη την επόμενη εβδομάδα για τους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους. Οι Βρυξέλλες φέρεται να έχουν δηλώσει ότι η ΕΕ δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση του ζητήματος και προτρέπει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το έγγραφο της Επιτροπής προσδιορίζει τη λειψυδρία ως έναν από τους κορυφαίους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι 27 χώρες μέλη της. Η έλλειψη νερού απειλεί σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής και θα μπορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκαλέσει αγώνα δρόμου για την παροχή εντός της ΕΕ, προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι.

"Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να εκδηλωθούν με πολλαπλές μορφές, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν αυξημένο ανταγωνισμό για τους υδάτινους πόρους σε διάφορους τομείς και χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του δυνητικού κινδύνου συγκρούσεων εντός και μεταξύ των κρατών μελών για τους διασυνοριακούς υδάτινους πόρους", σύμφωνα με το σχέδιο που επικαλείται το Politico.

Ενώ οι πράσινες πολιτικές αντιμετωπίζουν αντιδράσεις στην ΕΕ, η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε πλημμύρες και η ξηρασία που οδηγεί σε λειψυδρία, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο το σχέδιο ανακοίνωσης.

Η έκθεση προειδοποιεί για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις οικονομίες της ΕΕ και προσθέτει πως ορισμένες χώρες μέλη βιώνουν ήδη συγκρούσεις για τις προμήθειες.

Ο ανταγωνισμός για το νερό προκάλεσε διαμάχες μεταξύ περιφερειών στην Ισπανία νωρίτερα φέτος. Η Καταλονία, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να εκτρέψει νερό μέσω του ποταμού Έμπρο από τη γειτονική Αραγονία. Στη Γαλλία ακτιβιστές για το κλίμα συγκρούστηκαν με την αστυνομία πέρυσι διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή δεξαμενών νερού για τους αγρότες, σημειώνει το Politico.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail