Ο ηλεκτρονικός πόλεμος του Ισραήλ: χρησιμοποιώντας smartphones για να σκοτώσει την αντίσταση του Λιβάνου

Ο στρατός του Ισραήλ διεισδύει καθημερινά στα smartphones των Λιβανέζων και στις κάμερες ασφαλείας των γειτονιών στο πλαίσιο μιας τρομερής αποστολής επιτήρησης και κατασκοπείας με στόχο τη δολοφονία μαχητών της Χεζμπολάχ και των οικογενειών τους.


Πρόσφατα, υπήρξε ένας καταιγισμός αναφορών που περιγράφουν λεπτομερώς τις δυνατότητες του Ισραήλ στην επιτήρηση και τον εντοπισμό κινητών συσκευών σε σχέση με την στρατιωτική επίθεση του Τελ Αβίβ κατά του νότιου Λιβάνου.
 
Jamal Meselmani - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι μυστικές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν στοχευμένες δολοφονίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πολεμικά αεροπλάνα, εκτελέστηκαν με την εκμετάλλευση της παρουσίας κινητών τηλεφώνων - τόσο smartphones όσο και κανονικών συσκευών - μεταξύ των μαχητών της λιβανέζικης αντίστασης, ενώ συμμετείχαν σε διασυνοριακές επιχειρήσεις για την υποστήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης την επομένη της εξαπόλυσης της πλημμύρας της Αλ Ακσά.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τα δεδομένα από αυτές τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων ρολογιών με δυνατότητα GPS, για να εντοπίζουν τις θέσεις των στόχων και να παρακολουθούν τις κινήσεις των μαχητών.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τις συσκευές που ανήκουν σε φίλους και οικογένειες μαχητών της αντίστασης, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί η χρήση της τεχνολογίας τους. Αυτή η έλλειψη ευαισθητοποίησης ανοίγει δρόμους για τη συλλογή πληροφοριών από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως έξυπνες τηλεοράσεις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που μεταδίδουν δεδομένα.

Αυτή η ευπάθεια αναγνωρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σε ομιλία του στις 13 Φεβρουαρίου προέτρεψε τους αντάρτες του στο νότο να "πετάξουν" τα smartphones, τα οποία χαρακτήρισε ως "συσκευή[ες] κατασκοπείας".

Τακτικές παρακολούθησης και στρατηγικές παραπλάνησης

Το Ισραήλ είναι γνωστό πως χρησιμοποιεί μια σειρά από τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ψεύτικων διαδικτυακών προσωπικοτήτων, για τη συλλογή προσωπικών και μεταδεδομένων σχετικά με τους μαχητές. Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και τεχνητή νοημοσύνη, βοηθούν στην αναγνώριση και στοχοποίηση ατόμων.

Για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιτήρηση, η λιβανέζικη αντίσταση έχει δραστηριοποιηθεί στην αποσυναρμολόγηση των ραντάρ και των κατασκοπευτικών συστημάτων που έχει αναπτύξει ο ισραηλινός στρατός κατά μήκος των λιβανό-παλαιστινιακών συνόρων καθ' όλη τη διάρκεια της εμπλοκής της στον πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, ως απάντηση, το Ισραήλ έχει στραφεί στη χρήση καμερών που τοποθετούνται σε σπίτια, γειτονιές και δρόμους, συχνά διεισδύοντας στα υπάρχοντα δίκτυα παρακολούθησης. Σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτές τις τακτικές, η Χεζμπολάχ έχει παροτρύνει τους κατοίκους των παραμεθόριων πόλεων του νότιου Λιβάνου να απενεργοποιήσουν τις κάμερες παρακολούθησης στα σπίτια και τα καταστήματά τους.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στις ύποπτες κλήσεις από άτομα που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν επίσημες ή ιδιωτικές ενώσεις και ιδρύματα, ζητούν πληροφορίες για μέλη οικογενειών ή ρωτούν για συγκεκριμένα άτομα που συνδέονται με την αντίσταση. Αρκετά σπίτια έχουν αντιμετωπίσει ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά από τέτοιες κλήσεις, σύμφωνα με πηγές της Alhurra (AFP).

Η υπεροχή του ηλεκτρονικού και τεχνολογικού οπλοστασίου του Ισραήλ είναι ευρέως αναγνωρισμένη, τοποθετώντας το ως έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στη βιομηχανία τεχνολογίας κατασκοπείας. Η μονάδα πληροφοριών 8200 του κράτους κατοχής, που συχνά παρομοιάζεται με τις παγκόσμιες τεχνολογικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχει εδραιώσει τη θέση του Τελ Αβίβ στην κοινότητα της ψηφιακής κατασκοπείας και παρακολούθησης.

Τα τελευταία χρόνια, οι διεθνείς διαρροές και τα σκάνδαλα κατασκοπευτικού λογισμικού αποκάλυψαν την ύπαρξη εξαιρετικά ικανών ισραηλινών συστημάτων κατασκοπείας, που κυμαίνονται από πληροφορίες ανοικτού κώδικα (OSINT) έως ανθρώπινη νοημοσύνη (HUMINT), τα οποία ενσωματώνονται απρόσκοπτα με τεχνητή νοημοσύνη αιχμής.

Απελευθέρωση του Pegasus

Μεταξύ των πιο διαβόητων προγραμμάτων ηλεκτρονικής κατασκοπείας είναι ο " Pegasus ", που ονομάστηκε εύστοχα το "φτερωτό άλογο" της επιτήρησης. Η λεπτομερής έκθεση της Human Rights Watch στις αρχές του 2022 έριξε φως στις εκτεταμένες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής του προγράμματος, αποκαλύπτοντας την παράνομη και μυστική εγκατάστασή του στα smartphones:

Το λογισμικό εισάγεται κρυφά στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων. Μόλις το Pegasus βρεθεί στη συσκευή, ο πελάτης είναι σε θέση να τη μετατρέψει σε ένα ισχυρό εργαλείο παρακολούθησης, αποκτώντας πλήρη πρόσβαση στην κάμερα, τις κλήσεις, τα μέσα ενημέρωσης, το μικρόφωνο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μηνύματα κειμένου και άλλες λειτουργίες της, επιτρέποντας την παρακολούθηση του προσώπου που αποτελεί στόχο και των επαφών του.

Το exploit "Zero Click", που ονομάζεται έτσι επειδή δεν απαιτεί καμία ενέργεια από τον ιδιοκτήτη για να θέσει σε κίνδυνο τη συσκευή, "είναι μια προηγμένη και εξελιγμένη τεχνική επίθεσης που είναι αποτελεσματική στην παραβίαση συσκευών, ενώ είναι επίσης πολύ δύσκολο για τον στόχο να το ανιχνεύσει ή να το αποτρέψει".

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ικανότητα του Pegasus να κρυφακούει τις κλήσεις του WhatsApp, εκμεταλλευόμενο την παραδοχή των χρηστών για απόλυτη ασφάλεια. Μόλις το spyware μεταφορτωθεί στη συσκευή, ο "λειτουργικός χάκερ" μπορεί να τη μετατρέψει σε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο παρακολούθησης, αποκτώντας πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό της μέσω της κάμερας, των φωτογραφιών, των βίντεο, του μικροφώνου, των emails, των μηνυμάτων κειμένου, ακόμη και κρυπτογραφημένου υλικού.

Ο Λίβανος έχει εμπλακεί σε τέτοιες προσπάθειες παρακολούθησης, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση της Citizen Lab που τον προσδιορίζει ως μία από τις 45 χώρες που είναι ευάλωτες στις επιχειρήσεις Pegasus.

Εάν το Ισραήλ μπορεί να εκμεταλλευτεί τις έξυπνες κάμερες στο νότιο Λίβανο διεισδύοντας σε αυτές μέσω του διαδικτύου, η παραβίαση κινητών τηλεφώνων φαίνεται να είναι μέσα στις δυνατότητές του, όπως έδειξε η παραβίαση της συσκευής του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και άλλων υψηλών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ελίτ, δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πεδίο μάχης με γνώμονα τα δεδομένα

Το σύγχρονο πεδίο μάχης εκτείνεται πολύ πέρα από τον συμβατικό πόλεμο, εισχωρώντας στη σφαίρα των δεδομένων και της απόκτησης πληροφοριών, ιδίως από ηλεκτρονικές και τεχνολογικές πηγές. Αυτή η μυστική πτυχή του πολέμου έχει καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση στρατηγικών και τακτικών αποφάσεων τόσο για τους στρατιωτικούς όσο και για τους πολιτικούς ηγέτες, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τους στόχους των αντιπάλων.

Κάθε πληροφορία, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, συμβάλλει στη δημιουργία μιας τράπεζας στόχων, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ανθρώπινων και στρατιωτικών πυλώνων του αντιπάλου, των πόρων και άλλων στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην κατασκοπεία είχε μετασχηματιστικό αντίκτυπο και έφερε επανάσταση στην ταχύτητα και την ακρίβεια του εντοπισμού και της παρακολούθησης στόχων.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης αιχμής κοσκινίζουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που παράγονται από ηλεκτρομαγνητικά σήματα, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικές συσκευές, επιτρέποντας την ταχεία ανάλυση και λήψη αποφάσεων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, όπως η Shin Bet, έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία ΤΝ για την αντιμετώπιση σημαντικών απειλών και την ενίσχυση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα

Ωστόσο, με την τεχνολογική πρόοδο έρχονται και αυξημένοι κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι αναφορές δείχνουν μια αύξηση των επιθέσεων χάκερ και κατασκοπείας, ιδίως στη Δυτική Ασία. Η Kaspersky, μια κορυφαία εταιρεία κυβερνοασφάλειας, διαπίστωσε ότι "το ποσοστό των χρηστών που δέχονται επιθέσεις από κατασκοπευτικό λογισμικό στη Μέση Ανατολή (Δυτική Ασία) αυξήθηκε κατά 11,8% στις αρχές του 2023".

Δεδομένων των εκτεταμένων απειλών κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζει η "ψηφιακή κυριαρχία" του Λιβάνου, η απουσία εθνικών στρατηγικών κυβερνοασφάλειας και εκστρατειών ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ισραηλινές παραβιάσεις του δικτύου κινητής και επίγειας τηλεφωνίας αποτελεί σημαντική ανησυχία.

Για την προστασία από πιθανή ηλεκτρονική παρακολούθηση από το κράτος κατοχής, είτε άμεσα είτε υπό το πρόσχημα διαφόρων φορέων, είναι προς το εθνικό συμφέρον των πολιτών του Λιβάνου, ιδίως των πολιτών του νότου, να επιδεικνύουν προσοχή και επαγρύπνηση.

Οι κάτοικοι του Νότου θα πρέπει επίσης να προσέχουν τη χρήση μη έξυπνων κινητών τηλεφώνων, γνωστών στην καθομιλουμένη ως "Abu Lumba" στο Λίβανο, καθώς ενέχουν παρόμοιους κινδύνους με τα smartphones λόγω της ευκολίας εντοπισμού της θέσης τους.

Αυτές οι συσκευές μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και μπορεί να περιέχουν ενσωματωμένη τεχνολογία GPS ή έξυπνες κάρτες SIM, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια και βοηθώντας ακούσια τις προσπάθειες συλλογής πληροφοριών που στοχεύουν άτομα που συνδέονται με την αντίσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail