Δύο χρόνια μετά την έναρξη του SMO, η Δύση έχει παραλύσει εντελώς

Photo: Public domain
Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, αυτό το Σάββατο, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη -και περιέγραψε τους στόχους- μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) στην Ουκρανία. Αυτό ήταν η αναπόφευκτη συνέχεια αυτού που συνέβη τρεις ημέρες πριν, στις 21 Φεβρουαρίου - ακριβώς 8 χρόνια μετά το Μαϊντάν του 2014 στο Κίεβο - όταν ο Πούτιν αναγνώρισε επίσημα τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια αυτού του - εγκυμονούμενου με νόημα - σύντομου χρονικού διαστήματος μόλις τριών ημερών, όλοι περίμεναν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα επέμβουν, στρατιωτικά, για να τερματίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς και τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονταν επί τρεις εβδομάδες σε όλη τη γραμμή του μετώπου - οι οποίοι ανάγκασαν μάλιστα το Κρεμλίνο να εκκενώσει τους πληθυσμούς που κινδύνευαν προς τη Ρωσία. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αδιάσειστες αποδείξεις πως οι υποστηριζόμενες από το ΝΑΤΟ δυνάμεις του Κιέβου ήταν έτοιμες να εκτελέσουν εθνοκάθαρση στο ρωσόφωνο Ντονμπάς.

Η 24η Φεβρουαρίου 2022 ήταν η ημέρα που άλλαξε για πάντα τη γεωπολιτική του 21ου αιώνα, με πολλούς και πολύπλοκους τρόπους. Πάνω απ' όλα, σηματοδότησε την έναρξη μιας άγριας, ολομέτωπης αντιπαράθεσης, "στρατιωτικο-τεχνικής", όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, μεταξύ της Αυτοκρατορίας του Χάους, του Ψεύδους και της Λεηλασίας, των εύκολα εύκαμπτων υποτελών της στο ΝΑΤΟ και της Ρωσίας - με πεδίο μάχης την Ουκρανία.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι ο Πούτιν είχε υπολογίσει, πριν και κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μοιραίων ημερών, πως οι αποφάσεις του θα εξαπέλυαν την απεριόριστη οργή της συλλογικής Δύσης - μαζί με ένα τσουνάμι κυρώσεων.

Α, εδώ είναι το πρόβλημα- όλα έχουν να κάνουν με την Κυριαρχία. Και μια πραγματικά κυρίαρχη δύναμη απλά δεν μπορεί να ζει κάτω από μόνιμες απειλές. Είναι μάλιστα εφικτό ο Πούτιν να ήθελε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι θανάτου. Εξάλλου, η Ρωσία είναι τόσο φυσικά πλούσια που χωρίς μια σοβαρή πρόκληση από το εξωτερικό, ο πειρασμός είναι τεράστιος να ζήσει από τα ενοίκια της εισάγοντας αυτά που θα μπορούσε εύκολα να παράγει.

Οι εξαιρετικοί πάντα καμάρωναν ότι η Ρωσία είναι "ένα βενζινάδικο με πυρηνικά όπλα". Αυτό είναι γελοίο. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στη Ρωσία, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ΑΕΠ, το 30% του κρατικού προϋπολογισμού και το 45% των εξαγωγών. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προσθέτουν δύναμη στη ρωσική οικονομία - δεν αποτελούν τροχοπέδη. Ο Πούτιν κλονίζοντας τον εφησυχασμό της Ρωσίας δημιούργησε έναν σταθμό φυσικού αερίου που παράγει ό,τι χρειάζεται, μαζί με ασυναγώνιστα πυρηνικά και υπερηχητικά όπλα. Κτύπησε αυτό.

Η Ουκρανία "δεν ήταν ποτέ λιγότερο από ένα έθνος"

Ο Xavier Moreau είναι Γάλλος πολιτικοστρατηγικός αναλυτής που ζει στη Ρωσία εδώ και 24 χρόνια. Απόφοιτος της περίφημης στρατιωτικής ακαδημίας Saint-Cyr και με δίπλωμα της Σορβόννης, παρουσιάζει δύο εκπομπές στο RT France.

Το τελευταίο του βιβλίο, Ukraine: Pourquoi La Russie a Gagné ("Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία νίκησε"), που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για το ευρωπαϊκό κοινό σχετικά με τις πραγματικότητες του πολέμου, και όχι αυτές τις παιδαριώδεις φαντασιώσεις που επινοούνται σε όλη τη σφαίρα του ΝΑΤΟ από στιγμιαίους "ειδικούς" με λιγότερη από μηδενική στρατιωτική εμπειρία σε συνδυασμένα όπλα.

Ο Μορό καθιστά πολύ σαφές αυτό που κάθε αμερόληπτος, ρεαλιστής αναλυτής γνώριζε από την αρχή: την καταστροφική ρωσική στρατιωτική υπεροχή, η οποία θα καθόριζε το τελικό παιχνίδι. Το πρόβλημα, ακόμα, είναι πώς θα επιτευχθεί αυτό το endgame - η "αποστρατιωτικοποίηση" και η "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας, όπως έχει καθιερωθεί από τη Μόσχα.

Αυτό που είναι ήδη ξεκάθαρο είναι πως η "αποστρατιωτικοποίηση", της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, είναι μια ουρανοκατέβατη επιτυχία που κανένα νέο wunderwaffen - όπως τα F-16 - δεν θα μπορέσει να αλλάξει.

Ο Μορό κατανοεί απόλυτα ότι η Ουκρανία, σχεδόν 10 χρόνια μετά το Μαϊντάν, δεν είναι έθνος- "και ποτέ δεν ήταν λιγότερο από ένα έθνος". Είναι ένα έδαφος όπου οι πληθυσμοί που όλα χωρίζουν είναι ανακατεμένοι. Επιπλέον, είναι ένα - "γκροτέσκο"- αποτυχημένο κράτος από την ανεξαρτησία του. Ο Μορό ξοδεύει αρκετές άκρως διασκεδαστικές σελίδες περνώντας από το γκροτέσκο της διαφθοράς στην Ουκρανία, υπό ένα καθεστώς που "παίρνει τις ιδεολογικές του αναφορές ταυτόχρονα μέσω των θαυμαστών του Στεπάν Μπαντέρα και της Lady Gaga".

Τίποτα από τα παραπάνω, φυσικά, δεν αναφέρεται από τα ελεγχόμενα από τους ολιγάρχες ευρωπαϊκά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Προσέξτε τον Ντενγκ Σιάο Πούτιν

Το βιβλίο προσφέρει μια εξαιρετικά χρήσιμη ανάλυση των διαταραγμένων αυτών πολωνικών ελίτ που φέρουν "βαριά ευθύνη στη στρατηγική καταστροφή που περιμένει την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες στην Ουκρανία". Οι Πολωνοί πίστευαν πραγματικά ότι η Ρωσία θα κατέρρεε εκ των έσω, μαζί με μια έγχρωμη επανάσταση κατά του Πούτιν. Αυτό μόλις και μετά βίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο Μπρζεζίνσκι με κρακ.

Ο Μορό δείχνει πώς το 2022 ήταν η χρονιά που οι Νατοϊκοί, ειδικά οι Αγγλοσάξονες - ιστορικά ρατσιστές ρωσοφοβικοί - ήταν πεπεισμένοι πως η Ρωσία θα κατέρρεε επειδή είναι μια "φτωχή δύναμη". Προφανώς, κανένας από αυτούς τους φωστήρες δεν κατάλαβε πώς ο Πούτιν ενίσχυσε τη ρωσική οικονομία πολύ όπως ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ την κινεζική οικονομία. Αυτή η "αυτοϊκανοποίηση", όπως την χαρακτηρίζει ο Μορό, έκανε θαύματα για το Κρεμλίνο.

Μέχρι τώρα είναι σαφές ακόμη και για τους κωφάλαλους, βουβούς και τυφλούς ότι η καταστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν μια τεράστια τακτική, μια ιστορική νίκη για τον Ηγεμόνα - όσο και ο αιφνιδιαστικός πόλεμος κατά της ρωσικής οικονομίας ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 αυτή την εβδομάδα στο Ρίο. Αυτή δεν ήταν ακριβώς μια σημαντική ανακάλυψη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η συλλογική Δύση στο G20 προσπάθησε με κάθε τρόπο να "ουκρανοποιήσει" την ατζέντα - με λιγότερο από μηδενική επιτυχία. Υπερείχαν σε αριθμό και δέχθηκαν αντίποινα από τα μέλη των BRICS και του Παγκόσμιου Νότου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Λαβρόφ δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος για τις προοπτικές του πολέμου της συλλογικής Δύσης κατά της Ρωσίας. Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία:

- Οι δυτικές χώρες κατηγορηματικά δε θέλουν σοβαρό διάλογο για την Ουκρανία.
- Δεν υπήρξαν σοβαρές προτάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έναρξη επαφών με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την στρατηγική σταθερότητα- η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί τώρα που η Ρωσία έχει ανακηρυχθεί εχθρός.
- Δεν υπήρξαν επαφές στο περιθώριο της G20 ούτε με τον Μπλίνκεν ούτε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.
- Η Ρωσική Ομοσπονδία θα απαντήσει στις νέες δυτικές κυρώσεις με πρακτικές ενέργειες που αφορούν την αυτάρκη ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας.
- Εάν η Ευρώπη προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθιστώντας την εξαρτημένη από τις ιδιοτροπίες της, τότε τέτοιες επαφές δεν χρειάζονται.

Με λίγα λόγια - διπλωματικά: είστε άσχετοι και δε μας ενδιαφέρει.

Αυτό συμπλήρωνε την παρέμβαση του Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η οποία καθόρισε για άλλη μια φορά μια σαφή, ευοίωνη πορεία προς την πολυπολικότητα. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία:

- Η διαμόρφωση μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης χωρίς καθορισμένο κέντρο και περιφέρεια έχει γίνει πολύ πιο εντατική τα τελευταία χρόνια. Οι χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής γίνονται σημαντικά τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Όχι σπάνια, δίνουν τον τόνο και τη δυναμική.
- Πολλές δυτικές οικονομίες, ιδίως στην Ευρώπη, βρίσκονται στην πραγματικότητα σε στασιμότητα σε αυτό το πλαίσιο. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από ιδρύματα που εποπτεύονται από τη Δύση - το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ.
- Αυτοί οι θεσμοί γίνονται κατάλοιπα του παρελθόντος. Η δυτική κυριαρχία επηρεάζει ήδη την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών. Εν τω μεταξύ, είναι απολύτως προφανές σήμερα ότι τα τρέχοντα προβλήματα της ανθρωπότητας μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας και με τη δέουσα συνεκτίμηση των συμφερόντων του Παγκόσμιου Νότου και, γενικά, όλων των παγκόσμιων οικονομικών πραγματικοτήτων.

- Θεσμοί όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕBRD και η EIB δίνουν προτεραιότητα στις στρατιωτικές και άλλες ανάγκες του Κιέβου. Η Δύση διέθεσε πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια για να ξεπεράσει τον υποτακτικό της δημιουργώντας έτσι ελλείψεις χρηματοδότησης σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ουκρανία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, υποβιβάζοντας την Αφρική και άλλες περιοχές του Παγκόσμιου Νότου σε μερίδες.
- Οι χώρες που έχουν απαξιωθεί χρησιμοποιώντας παράνομες πράξεις που κυμαίνονται από μονομερείς κυρώσεις και την κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και ιδιωτικής περιουσίας μέχρι αποκλεισμούς, εμπάργκο και διακρίσεις κατά οικονομικών φορέων με βάση την εθνικότητα για να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς με τους γεωπολιτικούς τους αντιπάλους δεν μπορούν να θεωρούνται εγγυητές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
- Αναμφίβολα, απαιτούνται νέοι θεσμοί που θα εστιάζουν στη συναίνεση και το αμοιβαίο όφελος για τον εκδημοκρατισμό του παγκόσμιου συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης. Σήμερα, βλέπουμε θετική δυναμική για την ενίσχυση διαφόρων συμμαχιών, συμπεριλαμβανομένων των BRICS, της SCO, της ASEAN, της Αφρικανικής Ένωσης, της LAS, της CELAC και της EAEU.
- Φέτος, η Ρωσία προεδρεύει των BRICS, στις οποίες εντάχθηκαν αρκετά νέα μέλη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε το δυναμικό αυτής της ένωσης και τους δεσμούς της με την G20.
- Λαμβάνοντας υπόψη ότι 6 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκπροσωπούν το δυτικό μπλοκ, θα υποστηρίξουμε τη διεύρυνση του οργάνου αυτού αποκλειστικά μέσω της προσχώρησης χωρών από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Αποκαλέστε την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων, γεωπολιτικά, δύο χρόνια μετά την έναρξη της SMO.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail