Το κορυφαίο 1% της Αμερικής γίνεται πλουσιότερο κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Global Look Press / Zakariya Yahya
Freepen.gr - Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί έγιναν ακόμη πλουσιότεροι πέρυσι και πλέον κατέχουν 44,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία, χάρη στην αλματώδη άνοδο του χρηματιστηρίου, μετέδωσε την Πέμπτη το CNBC, επικαλούμενο νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ορίζει το κορυφαίο 1% της Αμερικής ως εκείνους που έχουν προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια δολάρια. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, είδαν τη συνολική καθαρή τους περιουσία να αυξάνεται κατά περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CNBC.

Η άνοδος ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του ράλι των χρηματιστηρίων στο τέλος του έτους, καθώς η αξία των εταιρικών μετοχών και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που κατέχουν οι πλουσιότεροι πολίτες των ΗΠΑ εκτινάχθηκε από 17,65 τρισ. δολάρια σε 19,7 τρισ. δολάρια.

Οι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης φέρεται επίσης να είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται, αλλά τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δείχνουν ότι το πλουσιότερο 1% είναι οι κύριοι ωφελημένοι από το ράλι του χρηματιστηρίου, καθώς τα κέρδη της αγοράς παραμένουν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένα στα χέρια των πλουσιότερων. Το κορυφαίο 10% των Αμερικανών κατέχει το 87% των ατομικών μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με το CNBC, ενώ το κορυφαίο 1% κατέχει το μισό και αντιπροσωπεύει το 30% του συνολικού πλούτου. 

Το τριμηνιαίο κέρδος προστίθεται σε μια έκρηξη που ξεκίνησε το 2020 με την άνοδο της αγοράς της πανδημίας Covid-19, αναφέρει το CNBC. Από τότε, η καθαρή αξία του κορυφαίου 1% έχει αυξηθεί κατά περίπου 15 τρισεκατομμύρια δολάρια - σχεδόν 50%.

Η ανισότητα, η οποία ήταν σε πτώση το 2021 και το 2022, άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2023, αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι το χάσμα πλούτου επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail