Μελέτη αποκαλύπτει ότι έως και 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τους πυθμένες των ωκεανών

"Κάθε λεπτό, ένα φορτηγό απορριμμάτων εισέρχεται στον ωκεανό με πλαστικό", δήλωσαν οι ερευνητές. Η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που ρυπαίνουν τους πυθμένες των ωκεανών της Γης θα μπορούσε να είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που επιπλέει στην επιφάνεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ερευνητές του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) - μιας αυστραλιανής κυβερνητικής υπηρεσίας - και του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά διαπίστωσαν ότι έως και 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μολύνουν τους ωκεάνιους πυθμένες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών και μεγαλύτερων αντικειμένων όπως δίχτυα αλιείας, κύπελλα και σακούλες.

"Γνωρίζουμε πως εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο, αλλά αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πόση από αυτή τη ρύπανση καταλήγει στον πυθμένα των ωκεανών μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ανώτερη ερευνήτρια του CSIRO και συν-συγγραφέας της μελέτης Denise Hardesty. "Ανακαλύψαμε ότι ο πυθμένας των ωκεανών έχει γίνει τόπος ανάπαυσης, ή ταμιευτήρας, για το μεγαλύτερο μέρος της πλαστικής ρύπανσης, με 3 έως 11 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να εκτιμάται πως κατακάθονται στον πυθμένα των ωκεανών".

Η επικεφαλής της μελέτης Alice Zhu, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε ότι "η επιφάνεια των ωκεανών είναι ένας προσωρινός τόπος ανάπαυσης του πλαστικού, οπότε αναμένεται πως αν μπορέσουμε να σταματήσουμε την είσοδο του πλαστικού στους ωκεανούς μας, η ποσότητα θα μειωθεί".

"Ωστόσο, η έρευνά μας διαπίστωσε ότι το πλαστικό θα συνεχίσει να καταλήγει στον βαθύ ωκεανό", δήλωσε ο Zhu.

Η μελέτη αποτελεί μέρος του προγράμματος Ending Plastic Waste του CSIRO, στόχος του οποίου είναι "η μείωση κατά 80% των πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στο αυστραλιανό περιβάλλον έως το 2030".

Οι άνθρωποι παράγουν περίπου 440 εκατομμύρια τόνους πλαστικών ετησίως, δηλαδή περίπου το συνολικό βάρος κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Η πλαστική ρύπανση βλάπτει όχι μόνο το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, αλλά και την ανθρώπινη υγεία και τις οικονομίες.

Η χρήση πλαστικών αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο εν μέσω πιέσεων από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και πετροχημικών. 

* πληροφορίες interaffairs.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail