Πόσο κοντά ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία σε συμφωνία το 2022;

pixabay / HK_M
Νέα ανάλυση αποκαλύπτει λεπτομέρειες των συνομιλιών λίγο μετά την εισβολή

Ο Samuel Charap της εταιρείας RAND και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Sergey Radchenko, δημοσίευσαν ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα και ανάλυση των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν δώσει τέλος στον πόλεμο μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξή του.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μεγάλο μέρος του έργου επιβεβαιώνει ή διευκρινίζει μέρη της αφήγησης που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Την άνοιξη του 2022, οι δύο πλευρές εμφανίζονταν σχετικά κοντά σε μια συμφωνία, η οποία, κατά τους συγγραφείς, "θα τερμάτιζε τον πόλεμο και θα παρείχε στην Ουκρανία πολυμερείς εγγυήσεις ασφαλείας, ανοίγοντας το δρόμο για τη μόνιμη ουδετερότητά της και, στην πορεία, την ένταξή της στην ΕΕ".

Αλλά λόγω ενός συνδυασμού μεταβαλλόμενων δυναμικών στο πεδίο της μάχης που έπεισαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο στρατιωτικά, της διστακτικότητας των δυτικών συμμάχων να εμπλακούν διπλωματικά με τη Ρωσία και της ταυτόχρονης αύξησης της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς και της ανακάλυψης πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν διαπράξει θηριωδίες στην Μπούχα, οι συνομιλίες τελικά κατέρρευσαν.

Σε ορισμένα από αυτά τα σημεία, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι προηγούμενες αναφορές έχουν υπερεκτιμηθεί. Η ιδέα πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο "ανάγκασαν" τον Ζελένσκι να αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες είναι "αβάσιμη", λένε οι Charap και Radchenko, αν και αναγνωρίζουν ότι "η έλλειψη δυτικού ενθουσιασμού φαίνεται πως όντως μείωσε το ενδιαφέρον του για τη διπλωματία".

Όσον αφορά την άποψη ότι η ανακάλυψη των εγκλημάτων πολέμου έπεισε τον Ουκρανό πρόεδρο να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι συζητήσεις "συνεχίστηκαν και μάλιστα εντάθηκαν τις ημέρες και εβδομάδες μετά την ανακάλυψη των εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας, γεγονός που υποδηλώνει πως οι θηριωδίες στη Μπούχα και το Ίρπιν ήταν δευτερεύων παράγοντας στη λήψη αποφάσεων του Κιέβου".

Αλλά στο σύνολό τους, οι παράγοντες αυτοί, μαζί με ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας που δεν οριστικοποιήθηκαν ποτέ, ήταν αρκετοί για να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία συνάντηση των Ουκρανών και Ρώσων συνομιλητών, η πραγματικότητα επί του πεδίου έχει αλλάξει. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πιθανότατα συνειδητοποιήσει ότι θα αποτύγχανε να επιτύχει τους πιο μαξιμαλιστικούς πολεμικούς του στόχους. Τώρα, με τη δυτική βοήθεια να έχει σταματήσει και τον πόλεμο να γέρνει υπέρ της Μόσχας, η Ουκρανία βρίσκεται σε λιγότερο ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση από ό,τι ήταν και η Ρωσία μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες.

Όμως, όπως περιγράφουν λεπτομερώς οι George Beebe και Anatol Lieven σε πρόσφατο έγγραφο του Ινστιτούτου Quincy, όλες οι πλευρές εξακολουθούν να έχουν λόγο να επιδιώκουν μια διπλωματική λύση, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο και να προβλέψει μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας μόλις σταματήσουν οι μάχες.

Όπως σημειώνουν οι Charap και Radchenko στο άρθρο τους στο Foreign Affairs, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αρχικές συνομιλίες κατέρρευσαν ήταν ότι οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν περισσότερο στο ευρύτερο τελικό παιχνίδι παρά σε βραχυπρόθεσμες λύσεις.

"Ένας τελικός λόγος που απέτυχαν οι συνομιλίες είναι πως οι διαπραγματευτές έβαλαν το κάρο μιας μεταπολεμικής τάξης ασφαλείας πριν από το άλογο του τερματισμού του πολέμου", γράφουν. "Οι δύο πλευρές προσπέρασαν βασικά ζητήματα διαχείρισης και άμβλυνσης των συγκρούσεων (δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση στρατευμάτων) και αντ' αυτού προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάτι σαν μια μακροπρόθεσμη συνθήκη ειρήνης που θα έλυνε τις διαφορές ασφαλείας που αποτελούσαν την πηγή γεωπολιτικών εντάσεων για δεκαετίες".

Τα δύο χρόνια του πολέμου μόνο αύξησαν τη δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών του Κιέβου και η διπλωματία φαίνεται να είναι σήμερα πιο δύσκολη από ό,τι ήταν το 2022. Αλλά, λένε οι Charap και Radchenko, ο Zelensky και ο Πούτιν μας εξέπληξαν μια φορά στο παρελθόν με τις παραχωρήσεις που μπορεί να ήταν πρόθυμοι να κάνουν, και ίσως το κάνουν ξανά.

Οι συνέπειες αυτής της αποτυχημένης πρώτης διπλωματικής προσπάθειας είναι σαφείς, όπως υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ο Thomas Graham, πρώην ανώτερος διευθυντής για τη Ρωσία στο προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

"Η μεγάλη τραγωδία του ρωσο-ουκρανικού πολέμου είναι ότι τελικά θα αποδειχθεί πως ήταν μάταιος. Το πιθανό αποτέλεσμα - εδαφικές προσαρμογές υπέρ της Μόσχας, εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και τη Ρωσία - θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί ειρηνικά εκ των προτέρων, αν οι ηγέτες είχαν μια πιο σταθερή αντίληψη της πραγματικής ισορροπίας δυνάμεων ή μεγαλύτερο πολιτικό θάρρος", έγραψε στο Hill. "Το κόστος της αποτυχημένης διπλωματίας είναι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες ζωές και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσίες που έχουν καταστραφεί".

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

- Μετά από μήνες αναμονής, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενδέχεται να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη χορήγηση στην Ουκρανία μιας ακόμη δόσης βοήθειας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον (R-La.) εισήγαγε τέσσερα ξεχωριστά νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα παράσχει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για το Κίεβο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιμετωπίζει ήδη αντιδράσεις από μέλη του κόμματός του, αλλά η νομοθεσία είναι πιθανό να έχει αρκετή διακομματική υποστήριξη για να περάσει αν τεθεί προς ψήφιση.

- Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αυξανόμενα σημεία έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου, καθώς η Ουκρανία περιμένει περισσότερη βοήθεια και η πολεμική της προσπάθεια παραπαίει. Ο Ζελένσκι ήταν απογοητευμένος που η Ουάσινγκτον δεν προσέφερε στη χώρα του την ίδια βοήθεια για την αντιπυραυλική άμυνα που παρείχε στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων του Ιράν το Σαββατοκύριακο. "Οι ευρωπαϊκοί ουρανοί θα μπορούσαν να έχουν λάβει το ίδιο επίπεδο προστασίας εδώ και καιρό, αν η Ουκρανία είχε λάβει παρόμοια πλήρη υποστήριξη από τους εταίρους της στην αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων", έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ. "Η τρομοκρατία πρέπει να νικηθεί πλήρως και παντού, όχι περισσότερο σε ορισμένα μέρη και λιγότερο σε άλλα".

Επιπλέον, το Κίεβο έχει εκφράσει απογοήτευση για τις συστάσεις της Ουάσινγκτον να μην πλήξει η Ουκρανία τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, σύμφωνα με την Washington Post. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις φέρεται να έκανε ιδιωτικά την πρόταση στον Ζελένσκι τον Φεβρουάριο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

"Το αίτημα αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, ενόχλησε τον Ζελένσκι και τους κορυφαίους βοηθούς του, οι οποίοι θεωρούν τη σειρά από επιθέσεις του Κιέβου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις ως ένα σπάνιο φωτεινό σημείο σε έναν εξοντωτικό πόλεμο με έναν μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό. Ο Ζελένσκι απομάκρυνε τη σύσταση, αβέβαιος για το αν αντανακλούσε τη συναινετική θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν, είπαν οι άνθρωποι αυτοί." σύμφωνα με την Post. "Αντί να συναινέσει στα αιτήματα των ΗΠΑ, ωστόσο, η Ουκρανία διπλασίασε την στρατηγική της, πλήττοντας μια σειρά από ρωσικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στις 2 Απριλίου στο τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας, 800 μίλια από το μέτωπο".

- Η Ρωσία και η Ουκρανία παραλίγο να καταλήξουν σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για την ανανέωση της συμφωνίας που επέτρεπε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, προτού το Κίεβο αποσυρθεί ξαφνικά, σύμφωνα με το Reuters.

"Μια συμφωνία επιτεύχθηκε το Μάρτιο "για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εμπορικής ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα" και παρόλο που η Ουκρανία δεν ήθελε να την υπογράψει επίσημα, το Κίεβο έδωσε τη συγκατάθεσή του ώστε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να την ανακοινώσει στις 30 Μαρτίου, την ημέρα πριν από τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές, ανέφεραν οι πηγές", αναφέρει το Reuters. Ο λόγος για την απόσυρση του Κιέβου δεν είναι ξεκάθαρος. Η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν προηγουμένως συνάψει συμφωνία για να επιτραπεί η ασφαλής ναυσιπλοΐα τον Ιούνιο του 2022, αλλά η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία αυτή μετά από ένα χρόνο.

Ειδήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Σε ενημέρωση Τύπου την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel προέτρεψε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει γρήγορα το νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

"Έτσι, σίγουρα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κάθε μέρα έχει σημασία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, πιστεύουμε πως πρέπει να δράσει αυτή την εβδομάδα για να υποστηρίξει την Ουκρανία και το Ισραήλ, καθώς αμύνονται αντίστοιχα εναντίον του Πούτιν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ιρανικού καθεστώτος. Και έτσι αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε το Κογκρέσο να παράσχει επειγόντως", δήλωσε ο Patel.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail