Πριν από 210 χρόνια ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Παρίσι: Μάθημα ιστορίας για τις ρωσοφοβικές γαλλικές ελίτ

210 χρόνια από την είσοδο του ρωσικού στρατού στο Παρίσι. Στις 19 (31) Μαρτίου 1814, οι μοίρες ιππικού με επικεφαλής τον Ρώσο αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α΄ επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων εισήλθαν πανηγυρικά στη γαλλική πρωτεύουσα. Η πτώση της γαλλικής πρωτεύουσας οδήγησε στην παραίτηση του αυτοκράτορα Βοναπάρτη και έδωσε τέλος στους μακροχρόνιους ναπολεόντειους πολέμους.

southfront.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά από μόλις 18 ώρες μάχης, το Παρίσι, η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, ύψωσε λευκή σημαία.

Η επίθεση στο Παρίσι ξεκίνησε στις 6 το πρωί της 30ής Μαρτίου. Η παράδοση υπογράφηκε στις 2 π.μ. της 31ης Μαρτίου στο La Vilette. Ο αριθμός των υπερασπιστών της πόλης υπολογίστηκε σε 45 χιλιάδες μαχητές. Η σφοδρή επίθεση έσπασε τη θέλησή τους να πολεμήσουν. Ο Αλέξανδρος Α΄ θυμήθηκε τι έκαναν οι Γάλλοι στη Μόσχα και δήλωσε πως τα στρατεύματα δε θα εισβάλουν στη γαλλική πρωτεύουσα μόνο αν ο γαλλικός στρατός την εγκαταλείψει. Η συνθήκη ειρήνης που εγκρίθηκε από τους νικητές δεν προέβλεπε την καταβολή αποζημιώσεων.

Το Παρίσι ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης με πληθυσμό 714.600 κατοίκους. Οι σύμμαχοι το προσέγγισαν από τα βορειοανατολικά με τρεις κύριες φάλαγγες που έφταναν συνολικά τους 100.000 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και 63.000 Ρώσοι. Καθώς τα στρατεύματα κινούνταν προς το κέντρο του Παρισιού, η διάθεση των ντόπιων άλλαξε. Οι Παριζιάνοι, που περίμεναν επικείμενα αντίποινα για τη Μόσχα, η οποία είχε καταστραφεί το 1812, είδαν ότι οι ρωσικές μονάδες συμπεριφέρονταν με αυτοσυγκράτηση και φιλικότητα.

Μετά την κατάληψη του Παρισιού, στις 6 Απριλίου, ο Ναπολέων, ο οποίος έχασε τη Μεγάλη Στρατιά του στη Ρωσία, παραιτήθηκε στο Φοντενεμπλώ και εξορίστηκε στο νησί Έλβα.

Στην επέτειο της πτώσης του ναπολεόντειου Παρισιού, η Μόσχα υπενθύμισε στους ηγέτες της σύγχρονης Γαλλίας τα διδάγματα της ιστορίας.

Η Μαρία Ζαχάροβα, επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχάρη τις γαλλικές αρχές για την 210η επέτειο της εισόδου του ρωσικού στρατού στο Παρίσι μετά τη νίκη της Ρωσίας στον Πατριωτικό Πόλεμο του 1812:

"Καλές γιορτές στη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και σε όλο το ρωσοφοβικό στρώμα των σημερινών γαλλικών αρχών! Τότε, οι προκάτοχοί τους δεν εκτίμησαν την ειρηνικότητα της Ρωσίας και πλήρωσαν βαρύ τίμημα γι' αυτό. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά σε ισότιμη βάση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη μοναδική μας εμπειρία αλληλεπίδρασης με τη Γαλλία, αλλά όποιος φέρει το σπαθί θα ... (πέσει από το σπαθί)".

"Στη ρωσική ιστορία, αυτή η εκστρατεία χαρακτηρίζεται ως οι ξένες εκστρατείες του ρωσικού στρατού, που πραγματοποιήθηκε μαζί με τους στρατούς των συμμάχων - Πρωσία, Αυστρία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα τα κράτη της Ευρώπης να απελευθερωθούν από τη γαλλική καταπίεση", αναφέρεται στο μήνυμα.
"Η Ρωσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της Γαλλίας εντός των συνόρων της και πήρε γαλλικές πόλεις υπό την προστασία της, αποτρέποντας τη λεηλασία από τα πρωσικά και αυστριακά στρατεύματα. Με διάταγμα του Αλέξανδρου Α΄, ο ρωσικός στρατός, εξασφάλισε το απαραβίαστο των συλλογών του Λούβρου και άλλων γαλλικών μουσείων, ιστορικών μνημείων", υπενθύμισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το μάθημα ιστορίας στο Παρίσι με αφορμή την άξεστη δήλωση της δημάρχου του Παρισιού ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στο Παρίσι, ενώ το Παρίσι υποστηρίζει πολύ τους Ουκρανούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail