Τοξική κληρονομιά: 25 χρόνια μετά, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη Σερβία

ΑFΡ / Stan Ηοnda
Freepen.gr - Η Σερβία σηματοδοτεί την 25η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με τις συνέπειες της επίθεσης να εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τη χώρα ένα τέταρτο του αιώνα μετά.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν περίπου 31.000 βλήματα που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τη διάρκεια της παράνομης εκστρατείας βομβαρδισμού, ένα εξαιρετικά τοξικό και ελαφρώς ραδιενεργό υλικό. Οι επιθέσεις με τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών έπληξαν περίπου 91 τοποθεσίες σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΝΑΤΟ, 10 μετρικοί τόνοι του υλικού χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε εμπρηστικά πυρομαχικά 30 χιλιοστών που διαπερνούν θωρακίσεις, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα αεροπλάνα επίγειας επίθεσης A-10 Thunderbolt II, σε βλήματα 25 χιλιοστών για οχήματα μάχης πεζικού Bradley και σε βλήματα για άρματα μάχης M1 Abrams.

Η επίθεση εναντίον της χώρας ισοδυναμεί ουσιαστικά με "πυρηνικό και χημικό πόλεμο", ενώ η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου πιθανολογείται ότι ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας που καταγράφηκαν στην πληγείσα περιοχή, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Σερβίας Danica Grujicic.

"Ήταν ένας πυρηνικός και χημικός πόλεμος που έγινε εναντίον της χώρας μου το 1999. Ήταν μια περιφερειακή οικολογική καταστροφή. Πολλά πολύ τοξικά και καρκινογόνα πράγματα υπήρχαν στον αέρα, στο έδαφος, στο νερό κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, αλλά και στη βόρεια Σερβία. Αυτό που είδα ως γιατρός είναι, πρώτα απ' όλα, πως υπάρχουν πολύ περισσότερες ογκολογικές ασθένειες, αλλά και ότι οι όγκοι είναι πιο επιθετικοί. Τα αποτελέσματα της θεραπείας ήταν λιγότερο ευνοϊκά από ό,τι ήταν πριν", δήλωσε η Grujicic στο RT, προσθέτοντας πως η χώρα έχει καταγράψει αφύσικα ποσοστά γενετικών διαταραχών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Δεν ξέρουμε καν πόσες συνέπειες μπορούμε να συνδέσουμε με τους βομβαρδισμούς και την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Η εκστρατεία βομβαρδισμών είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν όχι μόνο οι Σέρβοι, αλλά και οι Αλβανοί, τους οποίους το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ισχυριζόταν ότι προστάτευε, καθώς και οι δικοί του στρατιώτες που συμμετείχαν στην επίθεση.

"Τώρα, περισσότεροι από 300 Ιταλοί βετεράνοι που εμφάνισαν καρκίνο ως αποτέλεσμα αυτής της έκθεσης έχουν έκτοτε την ευκαιρία τους στο δικαστήριο", δήλωσε η ανταποκρίτρια Charlotte Dubenskij στο ρεπορτάζ της για το RT, αναφερόμενη σε εκατοντάδες Ιταλούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ που υπέφεραν από διάφορες σοβαρές παθήσεις μετά την έκθεσή τους σε απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

* Πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail