Πύραυλοι ATACMS για την Ουκρανία και δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Πώς θα απαντήσει η Μόσχα;

pixabay / 12019
Η Ρωσία έχει επιλογές για να απαντήσει στην απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρει ATACMS στην Ουκρανία

Δύο πτυχές του αμερικανικού νομοσχεδίου για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ενδιαφέρουν τη Ρωσία. Πρόκειται για τη μεταφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και τη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει απαντήσεις από τις ΗΠΑ στη μεταφορά του ATACMS στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και στη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αναθεωρήσουν τους κινδύνους σχετικά με τη μεταφορά των πυραύλων ATACMS στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ας πούμε αμέσως ότι οι νόμοι αυτοί (αν εγκριθούν στη Γερουσία και υπογραφούν από τον πρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν) ωθούν μόνο την προεδρική διοίκηση να το κάνει αυτό.

Ο νόμος 4 του Speaker Mike Johnson για την Πρωτοβουλία Εξωτερικής Βοήθειας προτείνει να απαιτηθεί από τον πρόεδρο Biden να μεταφέρει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS "το συντομότερο δυνατό".

Ωστόσο, η μεταφορά θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν ο πρόεδρος αποφασίσει πως θα ήταν "επιζήμια για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών". Σε αυτή την περίπτωση, ο Μπάιντεν θα πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου, την Επιτροπή Προϋπολογισμού και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και την Επιτροπή Προϋπολογισμού και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την απόφασή του.

Πέρυσι, το Κίεβο ζήτησε επανειλημμένα πυραύλους ATACMS με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα για τα συστήματα HIMARs, αλλά ο Μπάιντεν αρνήθηκε κάθε φορά για να αποφύγει μια κλιμάκωση με μια πυρηνική δύναμη. Ο Λευκός Οίκος μετέφερε πυραύλους με βεληνεκές έως 165 χιλιόμετρα σε μικρές ποσότητες.

Ο ανώτερος Αμερικανός στρατηγός Τσαρλς Μπράουν δήλωσε πρόσφατα ότι η προμήθεια πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο δεν ήταν τόσο επικίνδυνη όσο παλαιότερα. Η "συγκρατημένη αντίδραση" της Ρωσίας σε μια σειρά πρόσφατων ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος επέτρεψε στο Πεντάγωνο να προσαρμόσει την ανάλυση κινδύνου για την αποστολή ATACMS στην Ουκρανία, είπε.

Ωστόσο, δεν έλαβε υπόψη πως η Ρωσία, σε απάντηση σε πιθανές πυραυλικές επιθέσεις στη Σεβαστούπολη, τη γέφυρα του Κερτς κ.λπ. θα αρχίσει να καταρρίπτει αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και κατευθύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Κριμαία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν την Ευρώπη να δημεύσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ο δεύτερος νόμος, "21st Century Peace through Strength Act", προβλέπει τη δυνατότητα κατάσχεσης ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων οποιουδήποτε "ιδρύματος και εγκατάστασης" που συνδέεται με τη Ρωσία, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μετέπειτα μεταφορά τους στην Ουκρανία. Εναπόκειται στον Μπάιντεν να δώσει το πράσινο φως και γι' αυτό.

Για τη συσσώρευση των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ Ταμείο Στήριξης της Ουκρανίας. Τα περιουσιακά στοιχεία θα πωλούνται και τα έσοδα θα μεταφέρονται στο ταμείο. Ο νόμος έχει εξωεδαφική ισχύ. Ως εκ τούτου, η ΕΕ με 250 δισεκατομμύρια δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα βρίσκεται υπό συνεχή πίεση.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεσμεύτηκε ότι οι ενέργειες της Ουάσινγκτον θα αποτελέσουν αντικείμενο ατελείωτων νομικών διαδικασιών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον θα αναγκάσει άλλες χώρες (κυρίως την Κίνα) να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Αυτό θα ήταν άκρως επικίνδυνο για την καταχρεωμένη χώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail