Η Ουκρανία ξεμένει από πυραύλους αεράμυνας δίνοντας στη Ρωσία ένα "ελεύθερο πέρασμα" στο Κίεβο, προειδοποιεί αναλυτής ασφαλείας της Bild

(ΑΡ Photo/Εvgeniy Μaloletka, File)

Freepen.gr - Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους για χρήση στα δυτικά συστήματα αεράμυνας και σχεδόν όλα τα αποθέματα για άλλα μέσα αεράμυνας έχουν είτε εξαντληθεί είτε καταστραφεί, προειδοποίησε ο ανώτερος συντάκτης για την πολιτική ασφάλειας της πιο επιτυχημένης γερμανικής εφημερίδας.

Ο αναλυτής της Bild Julian Röpcke έκανε ανάρτηση την Πέμπτη στο Χ για να υποστηρίξει ότι το Κίεβο δεν έχει πλέον πρόσβαση σε πυραύλους Patriot και IRIS-T για να λειτουργήσει τα συστήματα άμυνας εδάφους-αέρος και να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.

"Αυτό, ενώ έχουμε εκατοντάδες συστήματα και χιλιάδες πυραύλους στις αποθήκες μας. Δεν υπάρχουν λόγια. Μόνο οργή", έγραψε ο Γερμανός δημοσιογράφος.

"Ο εναέριος χώρος του Κιέβου είναι πλέον ελεύθερο πέρασμα για [τα ρωσικά μαχητικά]", πρόσθεσε ο Ρόπκε, υποστηρίζοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αδειάσει όσον αφορά τα αποθέματα πυρομαχικών εδώ και αρκετό καιρό και το εναπομείναν οπλοστάσιο έχει σίγουρα πλέον στερέψει.

"Μια πηγή μου είπε τον υποτιθέμενο ακριβή τρέχοντα αριθμό [των εναπομεινάντων πυραύλων] πριν από δύο εβδομάδες. Δεν θα τον αποκαλύψω, φυσικά. Αλλά ο αριθμός ήταν τόσο μικρός, που πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικός τώρα", έγραψε.

Η περιορισμένη ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί εκμεταλλεύτηκαν πλήρως οι ρωσικές δυνάμεις την Πέμπτη, καθώς περισσότερα από 40 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι έπεσαν βροχή σε βασικές υποδομές σε μεγάλες πόλεις όπως το Χάρκοβο, το Λβιβ, το Κίεβο και η Οδησσός.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα χερσαία στρατεύματα δεν μπόρεσαν να καταρρίψουν όλους τους πυραύλους κρουζ, ενώ κανένας από τους έξι αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal που εκτόξευσε η Ρωσία δεν αναχαιτίστηκε.

Ο Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα για την ανάγκη μεγαλύτερης πρόνοιας από τους συμμάχους, καλώντας τα μέλη του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν με περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη.

"Το Χάρκοβο χρειάζεται μια ισχυρή άμυνα. Υπάρχει λύση στη συνεχή τρομοκρατία της Ρωσίας: Χρειαζόμαστε πρόσθετα συστήματα αεράμυνας και πυραύλους", δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

"Ο κόσμος δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραμένει αδιάφορος ενώ η Ρωσία καταστρέφει σκόπιμα την πόλη σε καθημερινή βάση και δολοφονεί ανθρώπους στα σπίτια τους. Η Ουκρανία χρειάζεται μεγαλύτερη αεράμυνα".

Το εξαντλούμενο απόθεμα της Ουκρανίας έρχεται σε μια εποχή που οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν γίνει χλιαροί στην ιδέα της περαιτέρω υποστήριξης, με τους Ρεπουμπλικάνους να εμποδίζουν ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την Τετάρτη, ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Ουκρανία θα ξεμείνει σύντομα από αναχαιτιστικά αεροσκάφη αεράμυνας χωρίς περαιτέρω αμερικανική υποστήριξη.

"Αν η μία πλευρά μπορεί να πυροβολήσει και η άλλη πλευρά δεν μπορεί να ανταποδώσει, η πλευρά που δεν μπορεί να ανταποδώσει χάνει. Έτσι, το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό", δήλωσε ο Cavoli.

"Εξαρτώνται πραγματικά φέτος από εμάς. Χωρίς την υποστήριξή μας, δε θα μπορέσουν να επικρατήσουν", πρόσθεσε.

* πληροφορίες RMX
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail