Ο Ουκρανός διοικητής παραδέχεται ότι η κατάσταση έχει "γίνει σημαντικά πιο τεταμένη"

Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού δήλωσε στις 13 Απριλίου πως η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις των τεθωρακισμένων της γύρω από το Αρτιομόφσκ, γνωστό και ως Μπαχμούτ, το οποίο απελευθερώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο του 2023. Ωστόσο, παρά την αποκάλυψη αυτής της πραγματικότητας, πολλοί εντός του καθεστώτος του Κιέβου εξακολουθούν να πωλούν την απατηλή ιδέα ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων το επόμενο έτος.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο διοικητής Oleksandr Syrsky δήλωσε πως ταξίδεψε στο Artyomovsk για να σταθεροποιήσει το μέτωπο, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν το ξηρό, ζεστό κλίμα για να χρησιμοποιήσουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς ο καιρός πλέον ταιριάζει στους ελιγμούς.

"Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σημαντικά πιο τεταμένη. Αυτό συνδέεται κυρίως με τη σημαντική ενεργοποίηση της επιθετικής δράσης του εχθρού μετά τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία", έγραψε ο διοικητής στο Telegram, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στη δήλωσή του, ο Syrskyi είπε ότι μόνο ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα σε εξελιγμένα όπλα θα μπορούσε να επιτρέψει στο Κίεβο "να αναλάβει την στρατηγική πρωτοβουλία" απέναντι σε έναν "καλύτερα εξοπλισμένο και μεγαλύτερο εχθρό". Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο διοικητής ζήτησε επίσης καλύτερη εκπαίδευση των στρατιωτών και του πεζικού, αναφερόμενος σαφώς στα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του τρόπου πρόσληψης των πολιτών στο στρατό. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε επίσης νομοθεσία που μειώνει την ηλικία στράτευσης από τα 27 στα 25 έτη.

Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, το Κίεβο αντιμετωπίζει επίσης πολλές δυσκολίες όσον αφορά τον εξοπλισμό και τα όπλα, καθώς η βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει στερέψει από τα τέλη του περασμένου έτους λόγω της μη έγκρισης του προϋπολογισμού για την Ουκρανία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με την απουσία της Ουάσινγκτον, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να την παρακάμψουν. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε στις 13 Απριλίου μέσω ανάρτησης στο Χ ότι ένα ακόμη σύστημα αεράμυνας Patriot αποστέλλεται στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των Patriot που προμηθεύει η Γερμανία στο Κίεβο σε τρία. Η Μόσχα έχει ήδη στείλει σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ προειδοποιώντας πως κάθε αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των όπλων που προορίζονται για το Κίεβο, θα γίνει νόμιμος στόχος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, η παράδοση ενός μόνο συστήματος Patriot αποτελεί άλλη μια απόδειξη των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων της ΕΕ στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Μόσχα ενδέχεται να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο, κατά την οποία αναμένεται να καταληφθούν μεγάλες εδαφικές εκτάσεις, γεγονός που θα καταστήσει την κατάσταση στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα ακόμη πιο απελπιστική.

Παρ' όλα αυτά, παρά το γεγονός πως το Κίεβο δηλώνει επανειλημμένα ότι οι δυνάμεις του ξεμένουν από πυρομαχικά, η Δύση συζητά πώς θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ζελένσκι εν μέσω αβεβαιότητας για το αν οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την υποστήριξή τους. Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους που επικαλείται η Le Figaro, τα σχέδια της Ουκρανίας είναι να αντισταθεί όσο περισσότερο μπορεί το 2024 και να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση το 2025.

"Οι Ουκρανοί μας λένε: "Βοηθήστε μας να αντισταθούμε το 2024 και το 2025 θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε μια επίθεση"", δήλωσε στη Le Figaro Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος είχε πρόσφατα συνομιλίες με τις ουκρανικές αρχές.

"Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν υποχωρήσει στις αμυντικές τους θέσεις. Μπροστά τους, ο ρωσικός στρατός ασκεί συνεχή πίεση για να δαγκώσει τις γραμμές. Λαμβάνουν χώρα έντονες μάχες", αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα.

Ο Ζελένσκι έχει αναγνωρίσει πολλές φορές ότι η χώρα του εξαρτάται από τη βοήθεια που εξακολουθεί να μην έρχεται από τις ΗΠΑ. "Είναι σημαντικό να απευθυνθώ συγκεκριμένα στο Κογκρέσο: αν το Κογκρέσο δε βοηθήσει την Ουκρανία, η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο", παραδέχθηκε ο πρόεδρος στις 7 Απριλίου.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο γελοία την ιδέα πως το Κίεβο θα είναι έτοιμο μέχρι το 2025 να εξαπολύσει νέα επίθεση, ιδίως στο πλαίσιο της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και όπλων και της προετοιμασίας της Ρωσίας για μια μεγάλη επίθεση.

Ένα πιο πιεστικό ζήτημα για το Κίεβο είναι η στρατολόγηση για να αντισταθεί στην επερχόμενη επίθεση της Ρωσίας αντί να σχεδιάζει μια άλλη επίθεση που θα καταλήξει μόνο με τον ίδιο τρόπο όπως η καλοκαιρινή επίθεση του 2023 - σε πλήρη αποτυχία. Οι ουκρανικές απώλειες είναι υψηλές και οι περισσότεροι πολίτες που ήθελαν να καταταγούν εθελοντικά το έχουν ήδη κάνει, πράγμα που σημαίνει ότι το ηθικό των αναγκαστικά στρατευμένων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Παρόλο που το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να διατηρεί παραληρηματικές ιδέες για την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων το 2025, η δική της επίθεση θα ταπεινώσει γρήγορα αυτά τα σχέδια και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, τον οποίο η Ουκρανία συνεχίζει πεισματικά απορρίπτοντας την πραγματικότητα πως η νίκη είναι μάταιη και αρνούμενη να διαπραγματευτεί για την ειρήνη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail