Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμβιβαστεί με τη Ρωσία - Στόλτενμπεργκ

Johanna Geron / POOL / ΑFΡ
Freepen.gr - Η Ουκρανία μπορεί τελικά να πρέπει να συμφωνήσει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του στο BBC που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα "ακόμη και αν πιστεύουμε και ελπίζουμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον". Πρόσθεσε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στις αμυντικές δυνατότητες του Κιέβου για να το καταστήσουν πιο ανθεκτικό σε περίπτωση μελλοντικών εχθροπραξιών.

Παράλληλα, έδωσε το μήνυμα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να επιλέξει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιδιώξει την ειρήνη με τη Ρωσία. "Στο τέλος της ημέρας, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως ο ρόλος της Δύσης είναι να βοηθήσει το Κίεβο να φτάσει σε μια διαπραγματευτική θέση που θα μπορούσε να παράγει ένα "αποδεκτό αποτέλεσμα".

Τούτου λεχθέντος, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν πιέζει το Κίεβο προς οποιαδήποτε παραχώρηση, προσθέτοντας πως η "πραγματική ειρήνη" μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ουκρανική νίκη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ απηύθυνε έντονη έκκληση να υποστηριχθεί το Κίεβο μακροπρόθεσμα, προτρέποντας τα μέλη του μπλοκ να "βασίζονται λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ". Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προς την Ουκρανία. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας φέρεται να είναι τώρα υπό συζήτηση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail