Ο Τραμπ προειδοποιεί: Ο "τρελός" Μπάιντεν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρώην ηγέτης των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε στο Μίσιγκαν στις 2 Απριλίου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται την ώρα που ο ίδιος ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, ενώ η πολιτική του Μπάιντεν για την Ουκρανία δοκιμάζεται συνεχώς. Ο πρώην πρόεδρος επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχός του χειρίστηκε το πυρηνικό ζήτημα, αμφισβήτησε την ψυχική του κατάσταση και υποστήριξε πως άλλες ξένες δυνάμεις σεβάστηκαν τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Αυτός ο τύπος δεν έχει ιδέα", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος για τον Μπάιντεν. "Δεν μπορεί να βάλει δύο προτάσεις μαζί, και έχει να κάνει με τον Πούτιν, και έχει να κάνει με τον πρόεδρο Σι, και έχει να κάνει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Όλους τους ανθρώπους τους γνωρίζω πολύ καλά. Δεν απειληθήκαμε από κανέναν μέχρι που ανέλαβε αυτός ο τύπος. Τώρα μιλάνε συνέχεια για πυρηνικά. Εμείς δε μιλήσαμε για πυρηνικά".

Ο Τραμπ υπενθύμισε πως, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανοικοδόμησε την "πυρηνική ισχύ" σε ένα επίπεδο που "κανείς δεν έχει" και ότι, στο πλαίσιο αυτό, ήταν "τέσσερα ασφαλή χρόνια".

"Ήσασταν ασφαλείς επειδή σεβάστηκαν τον πρόεδρό σας και σεβάστηκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και τώρα δεν είστε ασφαλείς. Θα σας πω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο με αυτόν τον τρελό", τόνισε.

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου, ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε έξι από τις επτά πιο κοντινές πολιτείες. Αν και ο Μπάιντεν κέρδισε το 2020 το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια, ο Τραμπ έχει τώρα προβάδισμα δύο μονάδων στο Μίσιγκαν και τριών μονάδων στην Πενσυλβάνια. Ο Μπάιντεν κέρδισε επίσης τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τώρα οι τρεις αυτές πολιτείες έχουν ισχυρότερη υποστήριξη στον Τραμπ, με τον πρώην πρόεδρο να προηγείται στη Τζόρτζια με τρεις μονάδες, στη Νεβάδα με τέσσερις μονάδες και στην Αριζόνα με πέντε μονάδες.

Σε πρόσφατη δήλωσή της στο USA Today, η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολίν Λέβιτ, ανέφερε: "Υπάρχουν περισσότερες από 100 δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Πρόεδρο Τραμπ να συντρίβει τον Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων δημοσκοπήσεων που τον φέρουν να προηγείται σε κάθε βασική πολιτεία μάχης και να κερδίζει τους ανεξάρτητους με διψήφιο ποσοστό".

Η προοπτική της επιστροφής του Τραμπ προκάλεσε αύξηση της συζήτησης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επενδύει στη διατλαντική ασφάλεια. Η πιθανή επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου προκάλεσε επίσης ανησυχίες μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων πως ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία λόγω των σχολίων του ότι θα προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο σε μία ημέρα.

Το Reuters, επικαλούμενο πέντε διπλωμάτες, ανέφερε στις 2 Απριλίου ότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε η δυτική συμμαχία να έχει πιο άμεσο ρόλο στην υποστήριξη του Κιέβου. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι το σχέδιο είναι εν μέρει "για να θωρακιστεί απέναντι στους ανέμους της πολιτικής αλλαγής", αλλά ο Τραμπ είναι πρώτιστα στο μυαλό πολλών, δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στο βρετανικό πρακτορείο.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν πως οι συζητήσεις βρίσκονται μόνο σε πρώιμο στάδιο και ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν τα 107 δισεκατομμύρια δολάρια θα γίνουν αποδεκτά και από τα 32 μέλη -καθώς πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση- ή πώς θα χρηματοδοτηθούν.

"Προστατεύει σε κάποιο βαθμό σε περίπτωση Τραμπ. Αλλά είναι αδύνατο να δημιουργηθεί κάτι που να είναι ανθεκτικό στον Τραμπ", δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης. "Ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων μοιάζει πολύ αισιόδοξο, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο ήταν να συμφωνηθεί ένα μικρότερο ποσό σε επίπεδο ΕΕ".

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου πακέτου, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε επίσης να αναλάβει τις επιχειρησιακές λειτουργίες της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία συντονίζει τις παραδόσεις όπλων από περίπου 50 χώρες στο Κίεβο και της οποίας ηγούνται τώρα οι ΗΠΑ. Με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Κρις Καβόλι, στο αξίωμα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προστατεύσει την Ομάδα από τυχόν πολιτικές αλλαγές μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο και προετοιμάζεται ήδη για ένα σενάριο μετά τον Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τις περισσότερες πρωτοβουλίες για την Ουκρανία, αλλά καθώς η γνωστική του πτώση βαθαίνει και τα ποσοστά του υποφέρουν στις δημοσκοπήσεις, μια νίκη του Τραμπ θα είχε σχεδόν σίγουρα ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της υποστήριξης και θα ανάγκαζε το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

Όπως τόνισε ο Τραμπ, ο Μπάιντεν είναι ένας "τρελός" που υποδαυλίζει τις φλόγες ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Αν και είναι απίθανο οι ΗΠΑ να κλιμακώσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία σε βαθμό Γ' Παγκοσμίου Πολέμου για χάρη της Ουκρανίας, ο πρώην πρόεδρος τονίζει ότι οι παγκόσμιες εντάσεις δεν ήταν τόσο έντονες όσο ήταν από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Μπάιντεν και σκοπεύει να επιστρέψει σε αυτό το σενάριο. Αυτή η προοπτική τρομάζει το ΝΑΤΟ και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail