Ο Πολωνός πρωθυπουργός κινδυνολογεί για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για ιδιοτελείς πολιτικούς λόγους

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι "δε θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν ανήκει πλέον στο παρελθόν. Είναι πραγματικός και στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Καταλαβαίνω πως θα ακουστεί καταστροφικό, ιδίως για τη νεότερη γενιά, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε νοητικά για την άφιξη μιας νέας εποχής. Βρισκόμαστε σε μια προπολεμική εποχή. Δεν υπερβάλλω". Στη συνέχεια συνέκρινε την παρούσα περίοδο με την προ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου περίοδο και προέβλεψε πως "τα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τα πάντα".

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η κινδυνολογία για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο οφείλεται σε ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα. Στο εσωτερικό μέτωπο, τα ολοκληρωτικά μέσα με τα οποία επέβαλε το φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιητικό του όραμα στην παραδοσιακά συντηρητική-εθνικιστική κοινωνία της Πολωνίας προκάλεσαν τη χειρότερη κρίση της χώρας του από τη δεκαετία του 1980. Αγωνίζεται επίσης να αντιμετωπίσει τις πανεθνικές διαμαρτυρίες των αγροτών που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο κίνημα αλληλεγγύης. Αυτές οι δύο αλληλένδετες τάσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν την εξουσία του εάν συνεχιστούν.  

Όσον αφορά το διεθνές μέτωπο, ο Τουσκ υπέταξε συνολικά την Πολωνία στη γερμανική ηγεμονία από αλληλεγγύη προς τη φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική ιδεολογία της. Αυτό έχει προσβάλει βαθιά τους πατριώτες Πολωνούς και τροφοδοτεί τις προαναφερθείσες αναταραχές. Επιπροσθέτως, φαίνεται επίσης να εξετάζει μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική Ουκρανία, είτε πριν η Ρωσία διασπάσει τις γραμμές του μετώπου κάποια στιγμή αργότερα φέτος, είτε ως άμεση απάντηση σε αυτό που θα συμβεί.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των αγροτών και είναι κατά της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας, οπότε θα ήταν κακό να παραπλανήσει τον πρόεδρο Andrzej Duda και να εγκρίνει την εκστρατεία αυτή ως αντιπερισπασμό από τα εσωτερικά γεγονότα. Έχοντας συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός, ο Τουσκ κινδυνολογεί τώρα αντ' αυτού για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος δεν φέρει κανένα από τα κόστη που θα είχε μια συμβατική επέμβαση στην Ουκρανία, αλλά εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον αποκαλούμενο "ηγέτη σε καιρό πολέμου", ελπίζει να πιέσει τους διαδηλωτές να περιορίσουν τις διαδηλώσεις τους με ψευτοπατριωτικές προφάσεις, καθώς και να δικαιολογήσει τα ολοκληρωτικά μέσα με τα οποία επιβάλλει την ιδεολογική του ατζέντα στην κοινωνία. Ο υπαινιγμός είναι πως οι δύσκολες στιγμές απαιτούν σκληρά μέτρα, τα οποία μερικές φορές δε συνάδουν με τους δημοκρατικούς κανόνες, και όλοι θα πρέπει να συσπειρωθούν πίσω από το συνασπισμό του για το υποτιθέμενο γενικότερο καλό, όπως ακριβώς οι Βρετανοί συσπειρώθηκαν γύρω από τον Τσόρτσιλ.

Αυτό που παραλείπει ανέντιμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεσπάσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος, όσο η Δύση δεν επεμβαίνει συμβατικά στην Ουκρανία, για να μην αναφέρω την εισβολή της Ρωσίας στην αμοιβαία αμυντική σύμμαχο του CSTO Λευκορωσία ή στη δική της περιοχή του Καλίνινγκραντ που βρίσκεται ανάμεσα σε κράτη του ΝΑΤΟ. Ο πρωτοφανής χαρακτηρισμός της ειδικής επιχείρησης ως πολέμου από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στα τέλη Μαρτίου είχε σκοπό να σηματοδοτήσει πως η Ρωσία θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε από αυτές τις προκλήσεις σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου.

Με άλλα λόγια, οι αντίπαλοί της θα πρέπει να αναμένουν τουλάχιστον πυραυλικά πλήγματα κατά των δυνάμεών τους στην Ουκρανία, με το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα για τη Ρωσία να διευρύνει την περιοχή των επιχειρήσεων, αν το επιλέξει, σύμφωνα με το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, αν η Λευκορωσία ή/και το Καλίνινγκραντ δεχθούν επίθεση. Ο Τουσκ και η υπόλοιπη δυτική ελίτ έχουν πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος, γι' αυτό και μόνο οι πιο ριζοσπαστικοί ιδεολογικά από αυτούς θα φλέρταραν με την πυρηνική αποκάλυψη εξετάζοντας σοβαρά τα δύο τελευταία σενάρια, αν και το πρώτο μπορεί ακόμη να είναι μέσα στα χαρτιά.

Το σχεδιαζόμενο πολωνο-ουκρανικό σύμφωνο ασφαλείας θα μπορούσε να προηγηθεί της συμμετοχής της Βαρσοβίας σε έναν λεγόμενο "συνασπισμό των προθύμων", του οποίου θα ηγείτο πιθανότατα η Γαλλία σε αυτή την περίπτωση, η οποία θα μπορούσε να προσπαθήσει να καταλάβει τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τον Δνείπερο, ενώ η Πολωνία θα εξασφάλιζε την παραδοσιακή "σφαίρα επιρροής" της στη Δυτική Ουκρανία. Παρόλο που μια γερμανική κοινοβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συγκρούσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα ήταν επαρκείς για την προσφυγή στο άρθρο 5, η ερμηνεία του ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα.

Αυτό έχει σημασία για την κινδυνολογία του Τουσκ, καθώς σημαίνει πως οποιαδήποτε κίνηση που μπορεί να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση κινδυνεύει να μετατρέψει τα λόγια του σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία στο χειρότερο σενάριο, αν και, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί να είναι απρόθυμος να περάσει τον παροιμιώδη Ρουβίκωνα. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι η Πολωνία αποτελεί το τέλειο σημείο εκκίνησης και για τα τρία συμβατικά σενάρια επέμβασης (Ουκρανία, Λευκορωσία και Καλίνινγκραντ) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γαλλία και άλλοι θα μπορούσαν βέβαια να περάσουν στην Ουκρανία από τη Ρουμανία, αλλά χωρίς τον πολωνικό κόμβο εφοδιασμού του ΝΑΤΟ να επιτρέπει τουλάχιστον στις δυνάμεις τους να διασχίζουν επίσης το έδαφός του, μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν πιθανώς περιορισμένης κλίμακας και συνεπώς δεν θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τη Ρωσία, ακόμη και αν υπήρχαν συγκρούσεις ή χτυπήματα. Αυτοί οι υπολογισμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν αν η Πολωνία τους επιτρέψει να εισέλθουν μαζικά στην Ουκρανία μέσω των συνόρων της, οπότε ο προαναφερόμενος κίνδυνος θα εκτοξευόταν λόγω της πολύ μεγαλύτερης κλίμακας της επεμβαίνουσας δύναμης.

Με απλά λόγια, η Πολωνία έχει τη δύναμη να καθορίσει την πιθανότητα του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου ανάλογα με την προσέγγισή της απέναντι σε αυτά τα τρία συμβατικά σενάρια επέμβασης, αλλά ο Τουσκ δεν θέλει να το γνωρίζουν αυτό οι Πολωνοί και το διεθνές κοινό, καθώς ακυρώνει ολόκληρο τον σκοπό της κινδυνολογίας του. Πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τη λεγόμενη "ρωσική απειλή", ανεξάρτητα από το πόσο αντιφατική είναι, για τους ιδιοτελείς πολιτικούς λόγους που εξηγήθηκαν, γι' αυτό και δεν αναμένεται να σταματήσει, αλλά μάλλον να εντείνει τις προσπάθειές του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail