Το Πεντάγωνο φλερτάρει με τη σκοτεινή πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης

pixabay / DeltaWorks
Καθώς το Υπουργείο Άμυνας ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη δεοντολογία, τη διαφάνεια και τις ακούσιες συνέπειες

Η ρητορική του Πενταγώνου και της βιομηχανίας όπλων υποδηλώνει ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης ή AI στα αμερικανικά όπλα, τις επικοινωνίες και τα συστήματα επιτήρησης θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία και την εθνική ασφάλεια.

Janet Abou-Elias, Lillian Mauldin, William Hartung - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πεντάγωνο αρχίζει να υποστηρίζει τη ρητορική του για την αναδυόμενη τεχνολογία με πόρους. Το Γραφείο Στρατηγικού Κεφαλαίου του υπουργείου έχει πλέον την αρμοδιότητα να χορηγεί εκτελεστικά δάνεια και εγγυήσεις δανείων για επενδύσεις σε επιχειρήσεις που ερευνούν και αναπτύσσουν 14 "κρίσιμες τεχνολογίες", συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών, των κβαντικών υπολογιστών, της μικροηλεκτρονικής, των αυτόνομων συστημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Εν τω μεταξύ, η εκδοχή της Γερουσίας του νόμου για την εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας εξουσιοδοτεί το Advanced Defense Capabilities Pilot, το οποίο περιέχει εντολή για τη δημιουργία συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο τη "μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την επιτάχυνση της εγχώριας αμυντικής κλιμάκωσης, παραγωγής και κατασκευής".

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η ταχεία ανάπτυξη και εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων, οχημάτων χωρίς πιλότο και υπερηχητικών όπλων θα συντομεύσει τον χρόνο μεταξύ της αναγνώρισης μιας πιθανής απειλής και της καταστροφής της - μια διαδικασία που οι αναλυτές και οι στρατιωτικοί ηγέτες συχνά αναφέρουν ως συντόμευση της "αλυσίδας θανάτου". Αυτή η μετατόπιση παρουσιάζεται ως θετική εξέλιξη, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσε εύκολα να επιτρέψει θανατηφόρες κλιμακώσεις από ατύχημα ή σχεδιασμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση από το Ισραήλ συστημάτων στόχευσης που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία στόχων για στρατιωτικά πλήγματα κατά τη βίαιη πολιορκία του στη Γάζα. Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε τη χρήση του "Lavender", ενός προγράμματος βασισμένου στην τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό στρατό και σχεδιάστηκε για να εντοπίζει όλους τους ύποπτους πράκτορες των στρατιωτικών πτερύγων της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ως πιθανούς στόχους βομβαρδισμών. Αντί να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα για να επικεντρωθούν σε διακριτούς στόχους και να γλιτώσουν τους αμάχους, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας χρησιμοποιούν το Lavender για να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των στόχων που θα επιτεθούν σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον ρυθμό των επιθέσεων και τον αριθμό των θυμάτων, που τώρα ανέρχονται σε πάνω από 33.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο ισραηλινός στρατός προτίμησε να χρησιμοποιεί μόνο μη κατευθυνόμενους πυραύλους, κοινώς γνωστές ως "άηχες" βόμβες (σε αντίθεση με τις "έξυπνες" βόμβες ακριβείας) για να στοχεύσει τους φερόμενους ως νεαρούς μαχητές που έχουν επισημανθεί από το Lavender. Αυτές οι βόμβες μπορούν να καταστρέψουν αδιακρίτως ολόκληρα κτίρια και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες.

"Δν θέλεις να σπαταλάς ακριβές βόμβες σε ασήμαντους ανθρώπους - είναι πολύ ακριβό για τη χώρα και υπάρχει έλλειψη [αυτών των βομβών]", δήλωσε ο C., ένας από τους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που μίλησε στο περιοδικό +972, το οποίο αποκάλυψε την ιστορία για το Lavender.

Η μηχανή Lavender δεν είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Το "Ευαγγέλιο", ένα άλλο σύστημα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ΤΝ, λέγεται ότι δημιουργεί στόχους με γρήγορο ρυθμό. Όπως σημειώνει το περιοδικό +972, "μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων είναι στον ορισμό του στόχου: ενώ το "The Gospel" επισημαίνει κτίρια και δομές από τα οποία ο στρατός ισχυρίζεται πως επιχειρούν μαχητές, το "Lavender" επισημαίνει ανθρώπους - και τους βάζει σε μια λίστα θανάτου". Μακριά από το να επιτρέπουν ακριβέστερα χτυπήματα που μειώνουν τη βλάβη των αμάχων, οι στοχευμένες επιθέσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης αύξησαν την ατιμωρησία στους βομβαρδισμούς της Γάζας. Όπως το έθεσε ένα μέλος του ισραηλινού στρατού που τοποθετήθηκε στη Γάζα, "δεν ξέρω πόσους ανθρώπους σκότωσα ως παράπλευρες απώλειες ... η εστίαση ήταν να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στόχοι το συντομότερο δυνατό".

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει επιδείξει τη δέσμευσή του να ενθαρρύνει "συνεργατικά αμυντικά έργα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ σε αναδυόμενες τεχνολογίες" μέσω νομοσχεδίων όπως ο νόμος Ηνωμένες Πολιτείες-Ισραήλ για το μέλλον του πολέμου, ο οποίος είναι μόνο μία από τις οδούς μέσω των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και να υποστηρίζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τον Φεβρουάριο, η Γερουσία ενέκρινε επιπλέον 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσω ενός συμπληρωματικού πακέτου χρηματοδότησης, αλλά η τύχη αυτού του πακέτου βοήθειας αναμένει τη δράση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου έχουν αντιταχθεί στους κινδύνους των αναδυόμενων τεχνολογιών, εισάγοντας νομοθεσία για την καθιέρωση της διακυβέρνησης και των κανονισμών της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ομοσπονδιακή Πράξη για τη Διακυβέρνηση και τη Διαφάνεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, για παράδειγμα, αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι "ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η απόκτηση, η χρήση, η διαχείριση και η εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση... [είναι] σύμφωνη με το Σύνταγμα και κάθε άλλο εφαρμοστέο νόμο και πολιτική, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ελευθερία του λόγου, την ιδιωτικότητα, τα πολιτικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και μια ανοικτή και διαφανή κυβέρνηση".

Τα ατυχήματα κατά τη χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης έχουν τις δικές τους δυνητικά ολέθριες συνέπειες, όπως επισημαίνει ο Michael Klare σε μια έκθεση για την Arms Control Association: "πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει να μην προχωρήσουμε με τέτοια βιασύνη μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά για τις ακούσιες και επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Οι αναλυτές ανησυχούν, για παράδειγμα, πως τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτύχουν με απρόβλεπτους τρόπους, προκαλώντας ακούσιες ανθρώπινες σφαγές ή ανεξέλεγκτη κλιμάκωση".

Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει με λόγια τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η ευρεία οπλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι εκκλήσεις του για υπεύθυνη χρήση αυτών των συστημάτων ακούγονται κενές μπροστά στις δημόσιες δεσμεύσεις του να αναπτύξει την προηγμένη τεχνολογία το συντομότερο δυνατό. Τον περασμένο Αύγουστο, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Καθλίν Χικς παρουσίασε την "Πρωτοβουλία Αντιγραφέων - Replicator Initiative" του υπουργείου της ενώπιον ακροατηρίου εταιρειών παραγωγής όπλων, δεσμευόμενη να αναπτύξει μεγάλο αριθμό νέων συστημάτων έως τα τέλη του 2025, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων "σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών" που έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώσουν τις κινεζικές άμυνες σε μια πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.

Εν τω μεταξύ, εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων όπως η Andreesen-Horowitz και το Founders Fund διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αναδυόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις στρατιωτικής τεχνολογίας, ελπίζοντας να επωφεληθούν όταν κάποιες από αυτές γίνουν μεγάλοι εργολάβοι του Πενταγώνου. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές έχουν σπεύσει να αυξήσουν την επιρροή τους στα λόμπι, προσλαμβάνοντας δεκάδες πρώην αξιωματικούς του στρατού ως συμβούλους και υποστηρικτές για υψηλότερες δαπάνες του Πενταγώνου σε συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι υποστηρικτές αυτών των νέων τεχνολογιών μάχης τις προωθούν με ευαγγελική θέρμη, υποδηλώνοντας ότι όχι μόνο έχουν κεντρική σημασία για να μπορέσουμε να "νικήσουμε" την Κίνα σε μια σύγκρουση, αλλά πως είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της παγκόσμιας στρατιωτικής κυριαρχίας των ΗΠΑ. Σε μια εποχή που η συνεργασία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση επειγουσών απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και η παγκόσμια φτώχεια, οι ζητωκραυγές για μια νέα κούρσα εξοπλισμών υψηλής τεχνολογίας με την Κίνα είναι τόσο επικίνδυνες όσο και αντιπαραγωγικές.

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Πρώτον, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα που αναπτύσσονται, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και το κατά πόσον η τεχνολογία μοιράζεται με άλλα έθνη. Επίσης, η περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ του στρατού, του Πενταγώνου και του αναδυόμενου τεχνολογικού τομέα πρέπει να ρυθμιστεί προσεκτικά, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων για άμεσο lobbying πρώην συναδέλφων που βρίσκονται ακόμη στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις εκκλήσεις των επιστημόνων και των υποστηρικτών για απαγόρευση των ρομποτικών όπλων και εν τω μεταξύ να αυξήσει τη διαφάνεια, τη ρύθμιση και την εποπτεία αυτών των τεχνολογιών. Και όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με μια επανεξέταση της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ που θα μειώνει την εξάρτηση από την στρατιωτική παρέμβαση και θα δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία στις αλληλεπιδράσεις των ΗΠΑ με κυβερνήσεις, οργανισμούς και άτομα.

Η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς στρατιωτικής τεχνολογίας δε θα λύσει τα πιο πιεστικά προβλήματα του κόσμου μας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα επιδεινώσει. Η ώρα να αντιταχθούμε στις ψευδαισθήσεις που προωθούνται από τους ανθρώπους που θα επωφεληθούν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο είναι τώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail