Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να στρατιωτικοποιηθούν, τι γίνεται τώρα;

Ludοvic ΜΑRIN / ΑFΡ
Η εποχή των χαρούμενων πανηγυρισμών για το δυτικοευρωπαϊκό μπλοκ τελείωσε, καθώς ο "σκληρός τύπος" Εμανουέλ Μακρόν αναδεικνύεται για να το οδηγήσει στη μάχη

Η ΕΕ δεν σκοπεύει να πεθάνει για το Ντονμπάς. Αυτό δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος εξωτερικής πολιτικής της Ζοζέπ Μπορέλ. Οι ηγέτες των χωρών του δυτικοευρωπαϊκού μπλοκ θα συζητήσουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών και θα αποφασίσουν για την τύχη των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην επόμενη σύνοδο κορυφής τους.

Του πολιτικού παρατηρητή του Kommersant FM Dmitry Drize - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Borrell προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην φουντώνουν την κατάσταση και να μην φοβίζουν τους απλούς ανθρώπους για το τίποτα. Ο ανώτερος αξιωματούχος αναφερόταν στα πρόσφατα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η συμπεριφορά των δυτικών ηγετών μέχρι στιγμής φαίνεται αναποφάσιστη, αλλά σοβαρές αλλαγές θα μπορούσαν να δρομολογηθούν.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Το κύριο θέμα δεν είναι καν η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, αλλά το γεγονός πως, ίσως για πρώτη φορά, το μπλοκ συζητά τη μετάβαση σε μια στρατιωτική οικονομία. Όπως το έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έχει έρθει η ώρα να αλλάξει το παράδειγμα των σχέσεων άμυνας και ασφάλειας. Η ουσία είναι ότι η Δυτική Ευρώπη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για πόλεμο. Κανείς δεν τον περίμενε και κανείς δεν πίστευε καν πως ήταν εφικτός.

Ποιες ήταν οι προτεραιότητές τους; Κλίμα - έγραψαν οδηγίες για τους αγρότες σχετικά με το πόσο μονοξείδιο του άνθρακα πρέπει να εκπέμπουν οι αγελάδες τους, ώστε να μην καταστρέφουν το περιβάλλον.

Τι άλλο; Ουδετερότητα των φύλων, πολυπολιτισμικότητα, ισότητα των φύλων - σε ένα τόσο χαρούμενο, ρόδινο φόντο, ξέχασαν την στρατιωτική απειλή. Τώρα πρέπει να την προλάβουν. Θα πρέπει να ανταλλάξουν όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και τα πολιτικά τους κριτήρια, ώστε το εκλογικό σώμα να πιστέψει πραγματικά και σοβαρά σε μια ρωσική απειλή.

Και αυτό, επίσης, θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, αλλά οι ακραίοι πόλοι έχουν περιγραφεί. Ο τόνος έχει δοθεί από τον Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ορισμένοι από τους συμμάχους του έχουν εκφράσει ανησυχία για το γεγονός αυτό και αρνούνται το ενδεχόμενο με κάθε δυνατό τρόπο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του σεναρίου, ειδικά αν η ουκρανική γραμμή του μετώπου πέσει.

Για να αποφευχθούν όλα αυτά, πρέπει να βρουν τα μέσα για να βοηθήσουν το Κίεβο πιο ενεργά. Παρεμπιπτόντως, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε γι' αυτό όταν ήταν στην εξουσία - δεν άκουσαν. Αλλά είχε δίκιο. Τώρα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas δήλωσε πως η πολιτική της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών είναι πολιτική αυτοκτονία για εκείνη, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Και τι γίνεται με τη Ρωσία, η οποία αναφέρεται ως η κύρια απειλή; Μιλάνε για τρομερές τιμωρίες, αλλά απέτυχαν να προσδιορίσουν την ακριβή φύση τους.

Οι πρώην εταίροι μας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Παρ' όλα αυτά, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ένα απλό πράγμα: αν μια ασθένεια δε θεραπευτεί, δε θα φύγει από μόνη της- θα χειροτερέψει μόνο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις στρατιωτικές συγκρούσεις, διότι έχουν τη συνήθεια να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, αν δεν σταματήσουν εγκαίρως.

Θυμόμαστε πώς εξελίχθηκε η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, στην πρώτη της φάση: πρώτα έστειλαν μικρά όπλα, μετά τανκς και πυραύλους, τώρα αεροσκάφη.

Και τι ακούμε τώρα; Ο αριστερός πολιτικός Josep Borrell λέει: Η ΕΕ δεν σκοπεύει να πεθάνει για το Ντονμπάς. Είναι σαφές ότι κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό. Αλλά η πραγματικότητα είναι μερικές φορές διαφορετική. Και έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια.

Ωστόσο, ας μην τρομάξουμε κανέναν. Προς το παρόν αυτά είναι απλώς λόγια.


* This article was first published by Kommersant, translated and edited by the RT team

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail