Οι ΗΠΑ σφίγγουν τη θηλιά περιορισμού τους γύρω από την Κίνα στην πρώτη νησιωτική αλυσίδα

Το σκηνικό είναι έτοιμο για τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στα έργα προηγμένων δυνατοτήτων του Πυλώνα ΙΙ του AUKUS (τεχνητή νοημοσύνη, υπερηχητικά όπλα, ηλεκτρονικός πόλεμος, υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κβαντικές τεχνολογίες και ραντάρ εντοπισμού στο διάστημα), αφού οι υπουργοί Άμυνας του εν λόγω μπλοκ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους γι' αυτό στην κοινή δήλωση της Δευτέρας. Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Fumio Kishida στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, το οποίο περιέγραψε ότι λαμβάνει χώρα σε μια "ιστορική καμπή", όπου θα συμμετάσχει επίσης στην πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής με τις Φιλιππίνες.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Το CNN ανέδειξε το τελευταίο γεγονός δημοσιεύοντας ένα άρθρο σχετικά με το πώς οι τρεις αυτές χώρες έρχονται κοντά ως αποτέλεσμα των κοινών ανησυχιών τους για την Κίνα, αν και η πραγματικότητα είναι ότι η στρατιωτική τους σύγκλιση δεν υποκινείται τόσο πολύ από αθώα αμυντικά συμφέροντα όσο φαίνεται. Οι τρεις ξεχωριστές διαφορές της Κίνας με την Ιαπωνία, την ιδιόρρυθμη επαρχία της Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες έχουν παρουσιαστεί από τη Δύση ως μέρος μιας ηγεμονικής ώθησης της Λαϊκής Δημοκρατίας για κυριαρχία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Αυτή η αντίληψη αξιοποιήθηκε στη συνέχεια για τη συγκέντρωση περιφερειακών συμμάχων τα τελευταία χρόνια ενόψει μιας φαινομενικά αναπόφευκτης σινοαμερικανικής αναμέτρησης, γεγονός που εξηγεί την πρόσφατη προσέγγιση Κορέας-Ιαπωνίας με αμερικανική διαμεσολάβηση και τη νεοαποκτηθείσα πιθανότητα η Ιαπωνία να αναπτύξει στρατεύματα στις Φιλιππίνες. Το ντε φάκτο μανιφέστο του Κισίντα που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022 αποκάλυψε πως επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ουκρανία για να αποκαταστήσει τη χαμένη σφαίρα επιρροής της Ιαπωνίας.

Κατά συνέπεια, έγινε φανερό από το περασμένο καλοκαίρι ότι "Η εκκολαπτόμενη τριμερής συμμαχία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες θα ενσωματωθεί στην AUKUS+", με τη λογική πίσω από αυτή την κίνηση να είναι η εδραίωση της αμερικανικής στρατιωτικής επιρροής στην πρώτη νησιωτική αλυσίδα από την Ιαπωνία-Ταϊβάν-Φιλιππίνες μέσω πολυμερών μέσων. Η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες είναι ήδη αμοιβαίοι αμυντικοί εταίροι των ΗΠΑ, οπότε είναι φυσικό να επιθυμούν τη διμερή ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας τους υπό την αιγίδα της, στο πλαίσιο του λεγόμενου "καταμερισμού των βαρών".

Όσον αφορά την Ταϊβάν, η αποκάλυψη του "υπουργού Άμυνας" της στα μέσα Μαρτίου πως οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εκπαιδεύουν τα στρατεύματα της πολιτείας του σε ένα μικρό νησί που απέχει μόλις έξι μίλια από την ηπειρωτική Κίνα αποδεικνύει ότι η Αμερική εδραιώνει την στρατιωτική της επιρροή και εκεί, ώστε να δημιουργήσει ένα σύρμα για την επέμβαση σε μια μελλοντική σύγκρουση. Με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες έτοιμες να αυξήσουν τη διμερή στρατιωτική τους συνεργασία, είναι πολύ πιθανό να βάλουν στο παιχνίδι και την Ταϊβάν, ενδεχομένως μέσω των δικών τους επικείμενων αποστολών των ειδικών δυνάμεων.

Η μεγάλη στρατηγική τάση είναι πως οι ΗΠΑ μετατρέπουν το AUKUS+ σε ένα "ασιατικό ΝΑΤΟ" με σκοπό να περιορίσουν την Κίνα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, παρά την άτυπη "κατάπαυση του πυρός" στην οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων κατά τη συνάντησή τους στα μέσα Νοεμβρίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του APEC στο Σαν Φρανσίσκο. Το αμοιβαία επωφελές κίνητρο ήταν να κερδίσουν περισσότερο χρόνο για την καλύτερη τοποθέτησή τους πριν από τη φαινομενικά αναπόφευκτη αναμέτρησή τους.

Ενώ οι ΗΠΑ επανεξοπλίζουν, αναβαθμίζουν και επεκτείνουν συνολικά την στρατιωτικο-βιομηχανική τους βάση με αντιρωσικό πρόσχημα, σφίγγοντας παράλληλα τον κλοιό ανάσχεσης γύρω από την Κίνα στην πρώτη νησιωτική αλυσίδα, η Λαϊκή Δημοκρατία ενισχύει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις και διαφοροποιεί τις ευάλωτες αλυσίδες εφοδιασμού της. Η συνολική ισορροπία γέρνει υπέρ της Αμερικής, την οποία αναμένεται να χειραγωγήσει επιδιώκοντας να εξαναγκάσει την Κίνα σε μια μονόπλευρη σειρά συμφωνιών για μια "Νέα Ύφεση", αν και το Πεκίνο μπορεί να μην ενδιαφέρεται.

Άλλωστε, η Λαϊκή Δημοκρατία γνωρίζει ότι ένας θερμός πόλεμος μεταξύ τους θα συνεπαγόταν απαράδεκτα υψηλό κόστος και για τους δύο και ως εκ τούτου δεν είναι πιθανό να συμμορφωθεί με προτάσεις που θα υποτάσσουν τη χώρα της στον συστημικό της αντίπαλο με οποιονδήποτε τρόπο, μόνο και μόνο για λόγους αποτροπής της αμερικανικής επιθετικότητας. Ωστόσο, ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια σύγκρουση από λάθος υπολογισμό θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η AUKUS+ εδραιώνει περαιτέρω τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην πρώτη νησιωτική αλυσίδα όπου βρίσκονται οι τρεις κορυφαίες θαλάσσιες αμφισβητήσεις της Κίνας.

Παρ' όλα αυτά, η επανέναρξη των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας Κίνας-ΗΠΑ θα μπορούσε τουλάχιστον θεωρητικά να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης πολεμικής σπείρας σε περίπτωση σύγκρουσης της Κίνας με τα ιαπωνικά, ταϊβανέζικα και/ή φιλιππινέζικα μέλη του AUKUS+. Ακόμα κι έτσι, οι τελευταίες στρατιωτικές κινήσεις αποδεικνύουν ότι η Αμερική ετοιμάζεται να ""στρίψει (πίσω) στην Ασία"" μόλις ο πόλεμος με αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ουκρανία αναπόφευκτα τελειώσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι παγκόσμιες εντάσεις δε θα μειωθούν σύντομα, καθώς ο νέος Ψυχρός Πόλεμος θα γίνει η νέα κανονικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail