Η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην Τουρκία για αύξηση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ενισχύσουν την προμήθεια εκρηκτικών στρατιωτικής ποιότητας από την Τουρκία για να ενισχύσουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην εξάντληση των αποθεμάτων της λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την παροχή επαρκών πυρομαχικών για την υποστήριξη της Ουκρανίας στη μάχη της κατά της Ρωσίας. Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για εξαρτήματα όπλων έχει δυσχεράνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των εταίρων τους να κατασκευάσουν πρόσθετα βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται επί του παρόντος στην Τουρκία για να αναπληρώσουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους. Σκοπεύουν επίσης να προμηθευτούν προωθητικές ύλες τουρκικής κατασκευής, όπως το τρινιτροτολουόλιο και η νιτρογουανιδίνη, για να στηρίξουν τις εγχώριες προσπάθειες κατασκευής αμυντικών υλικών.

Το κατάστημα αντιπαραβάλλει την προσέγγιση των ΗΠΑ με εκείνη της ΕΕ. Τα μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ "συγκρατήθηκαν από τη χρήση κονδυλίων για αγορές από την Τουρκία εξαιτίας της αντίστασης της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου", σημειώνει το δημοσίευμα. "Αυτή η πολιτική στάση συνεχίζεται παρά το γεγονός πως τα κράτη μέλη δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία μέχρι το Μάρτιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιμετωπίσει διαφωνίες με την Άγκυρα, ιδίως όσον αφορά την απόκτηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό οδήγησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μια πιθανή βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Το Bloomberg εκτιμά ότι η συνεργασία για τα βλήματα πυροβολικού θα συμβάλει σε αυτή τη θετική τάση. Τον Ιανουάριο, η έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άνοιξε τον δρόμο για την Ουάσινγκτον να εγκρίνει την πολυαναμενόμενη αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ αναβάθμισης. Παρά τις αντιδράσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών του γερουσιαστή Ραντ Πολ για την τουρκική συμπεριφορά, η συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Βικτόρια Νούλαντ, ανώτερη διπλωμάτης των ΗΠΑ που ασχολείται με θέματα Ουκρανίας, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, υπό την προϋπόθεση της επίλυσης του ζητήματος των ρωσικών οπλικών συστημάτων. Το ανέφερε σε συνέντευξή της στο CNN Türk τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας μια πιθανή συμφιλίωση μεταξύ των δύο εθνών.

Η Μόσχα βλέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Υποστηρίζει πως οι δωρεές δυτικών όπλων μόνο θα παρατείνουν τις εχθροπραξίες χωρίς να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με τις χώρες της ΕΕ, η Τουρκία έχει αρνηθεί να διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail