"Θα τους πυροβολήσω όλους": Ουκρανοί στρατιώτες απειλούν ότι θα αποχωρήσουν αν δεν αποστρατευθούν

Σύμφωνα με την ουκρανική πύλη Strana, το Κίεβο αντιμετωπίζει προβλήματα στην αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς ο νέος νόμος για την επιστράτευση θα χρειαστεί τουλάχιστον οκτώ μήνες για να επιβληθεί. Επιδεινώνοντας την κατάσταση, οι στρατιωτικοί στην Οδησσό απειλούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να σκοτώσουν ακόμη και αν ο νέος νόμος δεν τους επιτρέψει να αποστρατευθούν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Στις 11 Απριλίου, η Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την επέκταση της επιστράτευσης του στρατού. Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας αφαίρεσε τη διάταξη για την αποστράτευση από το νομοσχέδιο την παραμονή της παρουσίασής του στην Verkhovna Rada για τη δεύτερη ανάγνωση. Ο Ντμίτρι Λαζούτκιν, εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε αργότερα πως σχεδιάζεται ξεχωριστό νομοσχέδιο για την αποστράτευση, το οποίο θα διαρκέσει οκτώ μήνες.

Ουκρανοί δημοσιογράφοι στην Οδησσό ρώτησαν στρατιωτικούς για τις σκέψεις τους απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει την αποστράτευση από το νομοσχέδιο για την στρατιωτική θητεία.

Σε αυτή την περίπτωση, "θα εγκαταλείψω τη μονάδα χωρίς άδεια", δήλωσε ένας από τους στρατιώτες στην ουκρανική πύλη Strana.

Ένας άλλος Ουκρανός στρατιώτης δήλωσε ότι οι βουλευτές της Verkhovna Rada θα πρέπει να πάνε στο μέτωπο επί ίσοις όροις με αυτούς, ενώ ένας άλλος πιστεύει πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες στη χώρα και ότι δεν είναι δυνατόν να πολεμάμε με τους ίδιους στρατιώτες συνεχώς, καθιστώντας αναγκαία την αποστράτευση.

"Θα τους πυροβολήσω όλους. Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα... Δηλαδή τώρα σηκώνομαι και επιστρέφω στον πόλεμο, ενώ αυτοί έχουν μεγαλώσει τις κοιλιές τους και θα κάθονται στην Verkhovna Rada; Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει", είπε ένας άλλος στρατιώτης.

"Υπάρχει η έκφραση "υπηρέτης του λαού". Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να τους υπηρετήσουμε, αλλά αυτοί που πρέπει να μας υπηρετήσουν", πρόσθεσε ένας άλλος, αναφερόμενος στο όνομα του κυβερνώντος κόμματος που ίδρυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτές οι απειλές για λιποταξία έρχονται την ώρα που οι New York Times ανέφεραν ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, χιλιάδες Ουκρανοί άνδρες προσπάθησαν να διαφύγουν μέσω του ποταμού Τίσα από την υποχρεωτική στράτευση. Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, περίπου 6.000 άνδρες έχουν φτάσει στη χώρα τους πέρα από τον ποταμό από τον Φεβρουάριο του 2022.

"Το γεγονός ότι χιλιάδες Ουκρανοί επέλεξαν να ρισκάρουν το κολύμπι αντί να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ως στρατιώτες στο ανατολικό μέτωπο, υπογραμμίζει την πρόκληση για τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς προσπαθεί να κινητοποιήσει νέα στρατεύματα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια μώλωπες και αιματηρές μάχες χαρακωμάτων με τη Ρωσία", σημειώνουν οι New York Times.

Ο νέος νόμος αυστηροποιεί τις ποινές για την απόπειρα αποφυγής της στράτευσης και στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης πως πολλοί από τους Ουκρανούς που έσπευσαν να καταταγούν εθελοντές πολεμούν συνεχώς από το 2022, με μόνο δύο εβδομάδες ετήσιας άδειας.

"Οι στρατιώτες κατατάσσονται μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία απαλλαγής από την υποχρέωση να υπηρετήσουν. Με υψηλά ποσοστά απωλειών, η στράτευση, λένε οι στρατιώτες, είναι σαν να παίρνεις εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το μέτωπο", ανέφεραν οι New York Times.

Η φυγή των Ουκρανών από τη χώρα επέτρεψε την άνθηση της εμπορίας ανθρώπων. Το 2023, για παράδειγμα, η συνοριοφυλακή του Μουκάτσεβο εξάρθρωσε 56 εγκληματικές συμμορίες που εμπλέκονται σε αυτή τη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την υπολοχαγό Lesya Fedorova, εκπρόσωπο της μονάδας της συνοριοφυλακής του Μουκάτσεβο, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, το κόστος για να μεταφερθεί κάποιος στην άλλη πλευρά των ουκρανικών συνόρων ανέρχεται σήμερα σε 10.000 δολάρια. Αυτό είναι απίστευτα ακριβό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 500 δολάρια.

Το πέρασμα προς τη ρουμανική πλευρά μέσω του ποταμού Τίσα ενέχει επίσης κινδύνους, με τη Fedorova να αναφέρει πως τουλάχιστον 22 πτώματα έχουν βρεθεί στις όχθες του ποταμού, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι πιθανό να έχουν πνιγεί αλλά να μην έχουν βρεθεί ποτέ. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ρίσκο που οι Ουκρανοί είναι προφανώς πρόθυμοι να αναλάβουν, αφού η αποστολή στο μέτωπο σχεδόν εγγυάται το θάνατο ή μόνιμους τραυματισμούς.

Είναι προφανές ότι ο νέος νόμος για την επιστράτευση θα δυσκολευτεί να στρατολογήσει τους 450.000-500.000 άνδρες που πιστεύεται ότι θέλει το καθεστώς του Κιέβου, καθώς δεν υπάρχει ηθικό δίδαγμα στον γενικό πληθυσμό και επειδή όλοι όσοι έχουν κίνητρο να πολεμήσουν έχουν ήδη προσφερθεί εθελοντικά. Η αποτυχία επιστράτευσης αρκετών ανδρών θα οδηγήσει επίσης τους εν ενεργεία στρατιώτες σε εγκατάλειψη των θέσεων τους ή ακόμη και σε ανταρσία, ένα σενάριο που θα είναι καταστροφικό για τη χώρα όταν η Ρωσία ξεκινήσει την επίθεσή της, η οποία αναμένεται στο τέλος της άνοιξης ή του καλοκαιριού, και ο ουκρανικός στρατός απωθηθεί με μεγάλο αριθμό απωλειών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail