Το Πακιστάν αψηφά τις απειλές της Ουάσινγκτον για κυρώσεις και ξεκινά την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με το Ιράν

Το Πακιστάν ξεκίνησε την κατασκευή ενός τμήματος 80 χιλιομέτρων ενός αγωγού φυσικού αερίου με το Ιράν, παρά τις απειλές κυρώσεων που δέχεται από τις ΗΠΑ. Λειτουργώντας όμως ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, η απειλή κυρώσεων ωθεί το Πακιστάν όχι μόνο πιο κοντά στο Ιράν αλλά και στην Κίνα και τη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η κατασκευή του αγωγού από το Γκουαντάρ στο νοτιοδυτικό Πακιστάν έως έναν κόμβο όπου μπορεί να ενωθεί με τον ιρανικό αγωγό φυσικού αερίου ξεκίνησε τελικά μετά από πολυετείς καθυστερήσεις και την πρόσφατη απειλή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

"Οι αρχές ξεκίνησαν τις εργασίες για την έναρξη της κατασκευής του τμήματος 80 χιλιομέτρων του αγωγού φυσικού αερίου Πακιστάν-Ιράν από το Γκουαντάρ σε ένα σημείο όπου μπορεί να συνδεθεί με το ιρανικό τμήμα του έργου", μετέδωσε η GEO TV.

Επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας του Πακιστάν, το δημοσίευμα πρόσθεσε πως "η Διακρατική Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ISGS) έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς που ζητούν την πολύ καθυστερημένη εκ νέου επικύρωση της έρευνας και του Front-End Engineering Design (FEED) από συμβούλους. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι αρχές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία απόκτησης γης, η οποία στη συνέχεια θα ακολουθηθεί από την ανάθεση της σύμβασης Μελέτης, Προμήθειας και Κατασκευής (EPC)".

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στις 26 Μαρτίου: "Συμβουλεύουμε πάντα όλους πως η επιχειρηματική δραστηριότητα με το Ιράν ενέχει τον κίνδυνο να αγγίξει και να έρθει σε επαφή με τις κυρώσεις μας και θα συμβουλεύαμε όλους να το εξετάσουν πολύ προσεκτικά. Δεν υποστηρίζουμε αυτόν τον αγωγό να προχωρήσει".

Το Πακιστάν υποφέρει από μια τεράστια οικονομική κρίση, κάτι που μπορεί να ανακουφιστεί εν μέρει με τη ροή φθηνού φυσικού αερίου από το Ιράν. Ωστόσο, παρά την οικονομική κρίση, οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν καμία βοήθεια και αντίθετα απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση επιβάλλοντας κυρώσεις.

Παρ' όλα αυτά, το Πακιστάν προχωρά με το έργο και η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει πριν από την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στη γειτονική χώρα της Νότιας Ασίας στις 22 Απριλίου. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του πακιστανικού υπουργείου Ενέργειας, η Interstate Gas Company έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς για τη μελέτη και τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του αγωγού.

Αν και η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν υπεγράφη το 2009 και προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το 2015, το Ισλαμαμπάντ την καθυστερούσε λόγω των απειλών για κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το Ιράν, από την πλευρά του, έγινε ανυπόμονο και άσκησε περαιτέρω πίεση στο Πακιστάν να τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας, στέλνοντας μια τρίτη κοινοποίηση τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας την πρόθεσή του να προσφύγει σε διαιτησία λόγω μη συμμόρφωσης με τους όρους της συμφωνίας. Η κοινοποίηση εστάλη αφού το Ιράν ολοκλήρωσε το τμήμα του αγωγού μήκους 900 χιλιομέτρων εντός των συνόρων του.

Με το Ιράν να ανακοινώνει τις προθέσεις του να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο για να λάβει 18 δισεκατομμύρια δολάρια για παραβίαση της σύμβασης, το Ισλαμαμπάντ αποφάσισε το Φεβρουάριο να υλοποιήσει την πρώτη από τις δύο φάσεις του έργου του αγωγού, την εγκατάσταση ενός τμήματος 80 χιλιομέτρων του αγωγού. Στο Πακιστάν δόθηκε προθεσμία μέχρι το Μάρτιο για να ολοκληρώσει το τμήμα του αγωγού ή να αντιμετωπίσει ποινή 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει της συμφωνίας πώλησης φυσικού αερίου (GSPA) για το έργο, ένα χρονικό πλαίσιο που προφανώς έχει παρέλθει και έχει παρέλθει.

Είναι απίθανο ότι το Ιράν θα προωθήσει τη διαιτησία στη Γαλλία, δεδομένου πως το Πακιστάν τοποθετεί επειγόντως το τμήμα 80 χιλιομέτρων του αγωγού. Ο αγωγός θα μεταφέρει αρχικά 100 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, σημαντικά λιγότερα από τα 750 που αναμένονται κατά τη διάρκεια του 25ετούς έργου. Μετά από αυτή τη φάση, οι αρχές θα προχωρήσουν στην απόκτηση γης, ακολουθούμενη από την ανάθεση των συμβάσεων μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC).

Ταυτόχρονα, η Ρωσία παρέχει επίσης ανακούφιση στο Πακιστάν σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προσφέρουν μόνο κυρώσεις. Η Ρωσία είναι πλέον ο κύριος προμηθευτής σιτηρών σιταριού στο Πακιστάν, κυριαρχώντας στην αγορά με μερίδιο 70 τοις εκατό, όγκος ρεκόρ που αντιπροσωπεύει σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους, ξεπερνώντας το 24,6 τοις εκατό που είχε επιτευχθεί το 2022. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το Πακιστάν πραγματοποίησε τη μισή πληρωμή του για τα ρωσικά σιτηρά το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την άλλη μισή σε δολάρια ΗΠΑ, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, δεδομένου πως η πρώτη πληρωμή σε ντιρχάμ έγινε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Πακιστάν λαμβάνει φθηνό φυσικό αέριο από το Ιράν, σιτηρά από τη Ρωσία και επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι η επιρροή των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ μειώνεται. Η ισχύς, η ανεξαρτησία και η σταθερότητα της χώρας της Νότιας Ασίας είναι ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει το Πακιστάν εξαρτημένο. Ωστόσο, η επιθετική πολιτική της Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων των απειλών επιβολής κυρώσεων για τη συμμετοχή σε έργα που ανακουφίζουν τα οικονομικά προβλήματα του Πακιστάν, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το μόνο που έκανε ήταν να ωθήσει το Πακιστάν πιο κοντά στους αντιπάλους των ΗΠΑ - την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail