Η Μόσχα απαιτεί από το Κίεβο να παραδώσει υπόπτους για τρομοκρατία

ΑFΡ / Αlexander Νemenov
Freepen.gr - Η Μόσχα απαίτησε από την Ουκρανία να παραδώσει όλους όσους βρίσκονται στη χώρα και θεωρεί ύποπτους για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας του Κιέβου Βασίλι Μαλιούκ, και να σταματήσει αμέσως να υποστηρίζει οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα αναλαμβάνουν αυτά τα άτομα και οι ομάδες, ανακοίνωσε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε ότι επικοινώνησε επίσημα με το Κίεβο με τα αιτήματα αυτά στο πλαίσιο της υιοθετημένης από τον ΟΗΕ Διεθνούς Σύμβασης για την καταστολή των τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων και της Διεθνούς Σύμβασης για την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν την "άμεση σύλληψη και έκδοση" όλων των υπόπτων που η Μόσχα έχει εντοπίσει και συνδέει με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η πολύνεκρη επίθεση στο Crocus City Hall, η οποία "συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι μακράν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση που υπέστη η χώρα μας πρόσφατα", σημειώνει το υπουργείο.

"Οι έρευνες που διεξάγονται από τους αρμόδιους ρωσικούς φορείς δείχνουν ότι τα ίχνη όλων αυτών των εγκλημάτων οδηγούν στην Ουκρανία", τόνισε.

Εκτός από την επίθεση σε συναυλιακό χώρο, η οποία άφησε τουλάχιστον 144 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες, το υπουργείο ανέφερε περιστατικά όπως η δολοφονία του στρατιωτικού μπλόγκερ Μαξίμ Φόμιν (γνωστού με το ψευδώνυμο Βλαντλέν Τατάρσκι), η φονική βομβιστική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, καθώς και οι πρόσφατες διασυνοριακές επιδρομές στην περιοχή του Μπέλγκοροντ και αλλού, οι οποίες αποδόθηκαν από το Κίεβο στο λεγόμενο Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RDK). Η παραστρατιωτική μονάδα, που διαφημίζεται πως αποτελείται από Ρώσους που συνεργάζονται με την Ουκρανία, έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οντότητα από τη Μόσχα.

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε κανένα από τα ονόματα όσων ζήτησε λόγω της υποψίας εμπλοκής τους, εκτός από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), Βασίλι Μαλιούκ. Το αφεντικό της κατασκοπείας "παραδέχθηκε κυνικά στις 25 Μαρτίου ότι η Ουκρανία οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας τον Οκτώβριο του 2022 και αποκάλυψε λεπτομέρειες για την οργάνωση άλλων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail