Η Γερμανία πρέπει να επαναφέρει την στρατιωτική θητεία - υπουργός Άμυνας

Bundeswehr/PAO eFP
Freepen.gr - Η Γερμανία πρέπει να επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, καθώς παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο στρατιωτικής μεταρρύθμισης με στόχο να καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατάλληλες για μια πιθανή σύγκρουση. Το Βερολίνο κατήργησε την στρατιωτική θητεία το 2011 και ο στρατός του υποφέρει έκτοτε από οξεία έλλειψη προσωπικού.

"Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία", δήλωσε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, καθώς μιλούσε για τη νέα δομή της Bundeswehr, των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Συγκεκριμένα σχέδια που αφορούν πιθανά μοντέλα επιστράτευσης θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο, δήλωσε ο υπουργός.

Η στράτευση ανεστάλη βάσει τροποποιήσεων του νόμου περί υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που ψηφίστηκε από τους νομοθέτες το 2011. Η επαναφορά του θα απαιτούσε τώρα την έγκριση του κοινοβουλίου. Ο Πιστόριους δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά μοντέλα θητείας, αλλά ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να βασίζονται σε αυτά που χρησιμοποιούν έθνη όπως η Σουηδία.

Το μέτρο προτάθηκε από τον Πιστόριους στο πλαίσιο μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό. Η νέα οργανωτική δομή έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει τον γερμανικό στρατό πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό και γενικά "βέλτιστα τοποθετημένο ... σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση άμυνας, σε περίπτωση πολέμου".

Ο στρατός θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο για να αποτρέψει οποιονδήποτε να σκεφτεί ακόμη και να μας "επιτεθεί ως έδαφος του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Πιστόριους, προσθέτοντας πως οι πιο σημαντικές αποφάσεις "θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail