Η δυσάρεστη αντιπαράθεση μεταξύ Τσεχίας και Σλοβακίας

Υπήρχε μια χώρα που ονομαζόταν Τσεχοσλοβακία. Διασπάστηκε σε Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία. Ο διαχωρισμός ήταν αμοιβαίος και η σχέση γλυκιά όπως πάντα, αλλά τώρα μια χώρα έχει γίνει το μήλον της έριδος μεταξύ των δύο αδελφών εξ αίματος.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Washington Post ανέδειξε μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της τσεχικής και της σλοβακικής κυβέρνησης, η οποία αποδίδεται κυρίως στις διαφορετικές θέσεις τους για την Ουκρανία. Η διχόνοια αυτή σηματοδοτεί ένα "άνευ προηγουμένου ρήγμα" στις σχέσεις αυτών των εθνών, τα οποία ιστορικά διατηρούσαν στενούς δεσμούς μετά τον φιλικό διαχωρισμό τους από την Τσεχοσλοβακία. Η πιθανή εκλογή του φιλικού προς τη Ρωσία Πέτερ Πελεγκρίνι ως επόμενου προέδρου της Σλοβακίας θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω αυτές τις εντάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το ρήγμα αυτό αποτελεί την πρώτη περίπτωση "ανοιχτής ρητορικής αντιπαράθεσης" μεταξύ των δύο χωρών μετά την ουκρανική σύγκρουση, υπονομεύοντας την παραδοσιακά ισχυρή διμερή σχέση τους.

Η τριβή είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος επιδεικνύει φιλορωσική στάση, και του πρωθυπουργού της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Φιάλα, ένθερμου υποστηρικτή του Κιέβου. Η αντίθεση του Fico στις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, η αντίσταση στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και οι αντιρρήσεις στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Fiala. Ο Φιάλα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, έχει κατά συνέπεια διακόψει την πρακτική των άτυπων κοινών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, μια απόδειξη του βαθύτερου χάσματος.

Σε απάντηση, ο Fico κατηγόρησε την τσεχική κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, αποδίδοντας την στάση της σε μια υποτιθέμενη τάση να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της ειρήνης από τη σλοβακική πλευρά. Προειδοποίησε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δεσμός με τους "ιστορικούς αδελφούς" τους, τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις δε θα επηρεάσουν την κυρίαρχη πολιτική της Σλοβακίας.

Εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεών τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala ενέτεινε περαιτέρω το χάσμα φιλοξενώντας τον ηγέτη της σλοβακικής αντιπολίτευσης Michal Simecka στην Πράγα, σηματοδοτώντας ευθυγράμμιση στις προοπτικές εξωτερικής πολιτικής που αποκλίνουν από την τρέχουσα κυβέρνηση της Σλοβακίας.

Παρά ταύτα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο διατηρεί την στάση του για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, εκφράζοντας σκεπτικισμό απέναντι στα κίνητρα και τις στρατηγικές της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασκώντας κριτική στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής αποδυνάμωσης της Ρωσίας.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του το Σεπτέμβριο του 2023, ο Φίκο έχει οδηγήσει τη Σλοβακία σε μια πορεία που θυμίζει την Ουγγαρία υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στην ακλόνητη υποστήριξη της Ουκρανίας και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η κριτική του Φίκο στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συναίνεση κατά τέτοιων μέτρων. Ωστόσο, η Σλοβακία διακρίνεται προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις σε αυτό που ο Fico περιγράφει ως λανθασμένες προτάσεις του Macron.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Robert Kaliňák εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το ενδεχόμενο η Δύση να στείλει δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ευημερία των Ουκρανών προσφύγων στους οποίους έχει προσφερθεί άσυλο, εργασία και μια επίφαση κανονικότητας στη Δύση. Ο Kaliňák υπογράμμισε τη σημασία της συνεκτίμησης του δημογραφικού των προσφύγων που επηρεάζονται από τους ουκρανικούς νόμους κινητοποίησης, επισημαίνοντας ότι η εστίαση δεν πρέπει να είναι μόνο στη στρατιωτική παρέμβαση, αλλά και σε ανθρωπιστικές εκτιμήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Robert Kaliňák τόνισε τη δυνατότητα των Ουκρανών ανδρών σε ηλικία στράτευσης να βοηθήσουν σημαντικά τις στρατιωτικές προσπάθειες της χώρας τους, υποστηρίζοντας την επιστροφή τους σε πολεμικούς ρόλους ως προτιμότερη εναλλακτική λύση από την αποστολή ξένων στρατιωτών στην Ουκρανία.

Το πολιτικό τοπίο στη Σλοβακία παρακολουθείται στενά, με τον Πέτερ Πελεγκρίνι, ένα πρόσωπο που ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος ηγείτο της προεδρικής κούρσας, αλλά υπέστη μια απροσδόκητη ήττα στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν πως ο Πελεγκρίνι θα αναδειχθεί τελικά νικητής. Το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις 23 Μαρτίου θεωρείται κομβικό, καθώς ο ρόλος του προέδρου, αν και σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, ασκεί επιρροή στις νομοθετικές διαδικασίες. Ο Εντουάρντ Χέγκερ, πρώην πρωθυπουργός, υπογράμμισε τη σημασία των εκλογών, διαμορφώνοντάς τες ως μια επιλογή μεταξύ της ευθυγράμμισης με τα δυτικά πρότυπα ή της στροφής προς τις θέσεις χωρών όπως η Ουγγαρία ή η Λευκορωσία.

Ο Heger εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο η προεδρία του Pellegrini να προωθήσει την κλίση της Σλοβακίας προς πολιτικές που ευνοούνται από το Κρεμλίνο, απηχώντας τους φόβους εντός της Τσεχίας σχετικά με την πορεία της Σλοβακίας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ Τσεχίας και Σλοβακίας, οδηγώντας στην απομάκρυνση της Τσεχίας από τη γείτονα. Η συνεργασία μεταξύ της Τσεχίας και της σλοβακικής αντιπολίτευσης κατά του φιλορωσικού κλίματος στη Σλοβακία αντανακλά μια στρατηγική προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση της ρωσοφιλίας στην περιοχή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail