Η Πολωνία σχεδιάζει να καλωσορίσει ξένους υπηκόους στην αστυνομία της για να καταπολεμήσει τις ελλείψεις προσωπικού

Freepen.gr - Η πολωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένους υπηκόους να γίνουν αστυνομικοί στη χώρα για να καταπολεμήσει τις ελλείψεις προσωπικού, γράφει το rmx.news.

Μία έρευνα του εμπορικού ραδιοφώνου RMF FM διαπίστωσε ότι η πολωνική αστυνομία προσπαθεί όχι μόνο να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας αλλά και να προετοιμαστεί για την εισροή μεταναστών, επιτρέποντας σε αλλοδαπούς να υπηρετούν στην πολωνική αστυνομία. Αυτό, θεωρούν πως απαιτείται για να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα στις κοινότητες των μεταναστών.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η δομή του εγκληματικού υποκόσμου στην Πολωνία θα αλλάξει. Σήμερα, η πολωνική αστυνομία ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τους πολίτες της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Γεωργίας που διαπράττουν πολλά από τα εγκλήματα. Ωστόσο, οι αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση θα έχουν επίσης αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αστυνομικής στρατηγικής στην Πολωνία.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι στην πολωνική αστυνομία θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις τόσο για θέσεις πλήρους απασχόλησης όσο και για θέσεις συμβούλων. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το θέμα αυτό, αλλά αναλύονται οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των λύσεων που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ριζική αλλαγή σε σχέση με τον γενικό κανόνα σε πολλά δυτικά έθνη, σύμφωνα με τον οποίο οι αστυνομικοί πρέπει να είναι πολιτογραφημένοι πολίτες της χώρας στην οποία επιθυμούν να υπηρετήσουν.

Η αστυνομία στην Πολωνία βρίσκεται σε μια ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση στελέχωσης. Για τον λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει διαδικτυακά μαθήματα αστυνομίας για εκπαιδευόμενους και υπαξιωματικούς. Ο αριθμός των αστυνομικών σε ολόκληρη τη χώρα έχει μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δέκα και πλέον ετών.

Το 2024, ο στόχος είναι να απασχοληθούν πάνω από 10.000 αστυνομικοί, με τους αποφοίτους των πανεπιστημίων να αντιστοιχούν σε 6.000. 
 
Σύμφωνα με τη διοίκηση της αστυνομίας, τα διαδικτυακά μαθήματα δεν πρέπει να επηρεάζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης. Πρόκειται για τη θεωρία, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων σχετικά με τους νομικούς κανονισμούς. Τα μαθήματα τεχνικής και τακτικής θα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και το σύστημα εξετάσεων και οι απαιτήσεις του δε θα αλλάξουν.

Η αστυνομία θα εγκαινιάσει επίσης σύντομα μια πύλη για τους υποψηφίους της μεγαλύτερης ένστολης υπηρεσίας στην Πολωνία. Σκοπός της είναι να παρέχει γνώσεις σχετικά με την εργασία στην υπηρεσία - τη δομή του σχηματισμού, τις δυνατότητες υπηρεσίας σε επιμέρους τμήματα και τα καθήκοντα που εκτελούνται από αυτά. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν επίσης για τις αμοιβές και τις κοινωνικές συνθήκες υπηρεσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail