Η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχει επιπτώσεις, προειδοποιεί το ΔΝΤ

pixabay / Paolinio
Freepen.gr - Οποιαδήποτε βήματα προς την κατεύθυνση της κατάσχεσης των δεσμευμένων αποθεματικών της Ρωσίας θα πρέπει να συνοδεύονται από νομική υποστήριξη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπονόμευσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε ο Άλφρεντ Κάμερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Η ΕΕ και άλλες χώρες της G7 έχουν δεσμεύσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022. Από το ποσό αυτό, 196,6 δισεκατομμύρια ευρώ (211 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχονται από τον εκκαθαριστή Euroclear που εδρεύει στο Βέλγιο. Από πέρυσι, τα κεφάλαια αυτά συσσώρευσαν σχεδόν 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους.

"Όσον αφορά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ... η άποψή μας είναι ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να καθορίσουν και να αποφασίσουν οι αρμόδιες δικαιοδοσίες και τα δικαστήρια", δήλωσε ο Κάμερ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του ΔΝΤ για το θέμα.

"Από τη δική μας πλευρά, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως όποια ενέργεια και αν ληφθεί, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος", είπε.

Ο Κάμερ υπενθύμισε τα λόγια της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, ότι "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις απρόβλεπτες συνέπειες" τέτοιων ενεργειών.

"Και πάλι, αυτό είναι το θέμα ενός πολυμερούς συστήματος βασισμένου σε κανόνες και ενός καλά λειτουργικού διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, για το οποίο όλοι θα πρέπει να τρέφουμε σεβασμό, επειδή προσέφερε... ευημερία τις τελευταίες δεκαετίες", δήλωσε ο Κάμερ.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail