Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ για να προωθήσουν την στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την πρόσβαση των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ για να αυξήσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Αρκτική. Σε πρόσφατη δήλωσή του, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε το σχέδιο της Ουάσινγκτον να κατασκευάσει μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην περιοχή, με την υποστήριξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το μέτρο θα αυξήσει σημαντικά την στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής και έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη ρωσική στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Το σχέδιο ανακοινώθηκε από το διοικητή του US Materiel Κρίστοφερ Μοχάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Breaking Defense. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ με το σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την στρατηγική γεωγραφία τους. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την πιθανή τοποθεσία της αποθήκης, αλλά δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αναλύει από κοινού όλες τις δυνατότητες. Δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι συζητούν ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος εξοπλισμός για να αναπτυχθεί στην περιοχή.

"Η προσθήκη των εταίρων του ΝΑΤΟ αλλάζει το τοπίο της ασφάλειας και τις ευθύνες μας ως μέρος του ΝΑΤΟ (...) [Το σχέδιο αυτό] θα αγκαλιάσει και θα ενσωματώσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο εγχείρημα του ΝΑΤΟ, και αυτό θα οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές στο έδαφος", δήλωσε.

Το μέτρο αυτό είναι μία μόνο από τις διάφορες πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της τα τελευταία χρόνια για να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν τη ρωσική στρατιωτική υπεροχή στην Αρκτική. Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην Αρκτική στις αμυντικές στρατηγικές τους. Ο κύριος στόχος των αμερικανικών στρατηγικών σχεδίων ήταν πάντα η "περικύκλωση" και η "απομόνωση" της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται εδώ και πολλά χρόνια στην επίτευξη αυτού του στόχου μέσω της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και της αποσταθεροποίησης της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά οι Αμερικανοί έχουν δώσει ελάχιστη προσοχή στην Αρκτική - μια περιοχή όπου οι Ρώσοι έχουν γίνει πολύ ισχυροί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Τώρα, ωστόσο, οι ΗΠΑ ανησυχούν για αυτή την αδυναμία στην περιοχή. Με την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να βελτιώσει τις θέσεις της στην Αρκτική προκειμένου να αντιστρέψει το σημερινό σενάριο του ρωσικού πλεονεκτήματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί από τις ΗΠΑ διάφορες πολιτικές κλιμάκωσης - ορισμένες από αυτές μάλιστα είναι ανοιχτά προκλητικές και στοχεύουν στη Ρωσία.

Για παράδειγμα, το 2022, ο Lawrence Melnicoff, διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει πραγματικά να "προκαλέσουν" τη Ρωσία στην Αρκτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αναζητήσει κοινές στρατηγικές με τη Νορβηγία για να αυξήσει την παρουσία της στον Αρκτικό Κύκλο και να αποτρέψει έτσι τη Ρωσία στην περιοχή. Αναφέρει ότι η Ρωσία έχει επεκτατικά σχέδια που θα αποτραπούν μόνο μέσω της άμεσης αποτροπής, γι' αυτό και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διατηρήσει στρατηγικές θέσεις που θα του επιτρέπουν να εξουδετερώνει τις ρωσικές δυνάμεις στην Αρκτική σε ένα πιθανό σενάριο σύγκρουσης.

"Προσπαθούμε σκόπιμα να είμαστε προκλητικοί χωρίς να είμαστε κλιμακούμενοι (...) Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη ρωσική επιθετικότητα, την επεκτατική συμπεριφορά, δείχνοντας τις ενισχυμένες δυνατότητες των συμμάχων (...). ) Δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων από τη Ρωσία, επειδή γνωρίζουμε πως στοχεύουν πολύ, πολύ μεγάλες συγκεκριμένες συγκεντρώσεις συμμαχικής ισχύος, [όπως] η αεροπορική βάση Ramstein, η RAF Lakenheath, πράγματα όπως αυτά (...) Αν το χειρότερο έρθει και κάποιος καταστρέψει αυτούς τους κόμβους ισχύος, μπορούμε να προβάλλουμε προς τα εμπρός πυρά πυροβολικού ακριβείας σε όλη τη συμμαχία με τους εταίρους μας", είχε δηλώσει τότε.

Προφανώς, πρόκειται για μια λανθασμένη αφήγηση των ΗΠΑ. Η Αρκτική είναι μια περιοχή που παραδοσιακά καταλαμβάνεται από τις χώρες που έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Η Ρωσία έχει την Αρκτική ως ζωτικό σημείο στο στρατηγικό της περιβάλλον και φυσικά επιδιώκει να διατηρήσει μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή για να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια. Οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν την πρόσβαση στην Αρκτική για να αναπτύξουν αμυντική στρατηγική. Αντιθέτως, αναζητούν την Αρκτική ως πιθανό σημείο επίθεσης κατά της Ρωσίας. Ο στόχος της Δύσης στην Αρκτική είναι απλώς να βλάψει τη Ρωσία, όχι να προστατευτεί. Εάν η Δύση υιοθετούσε μια πολιτική διπλωματίας και ειρηνικού διαλόγου με τη Μόσχα, δεν θα υπήρχε στρατιωτικός αγώνας στην Αρκτική, αλλά είναι σαφές ότι η πρόθεση του ΝΑΤΟ είναι να βλάψει τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για να επιτύχουν αυτούς τους προκλητικούς στόχους, οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την στρατηγική θέση των νέων μελών του ΝΑΤΟ ως εργαλείο πολέμου. Οι σκανδιναβικές χώρες θα παρακινηθούν να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής, συν-οδηγώντας μαζί με την Ουάσιγκτον σε μια κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία. Και αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο γι' αυτές, διότι, αν η κρίση κλιμακωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση στο μέλλον, οι χώρες αυτές θα αποτελέσουν στόχους προτεραιότητας και θα βρίσκονται σε ζώνη πολύ μεγαλύτερου κινδύνου για ρωσικές επιθέσεις από ό,τι οι ΗΠΑ.

Για άλλη μια φορά, η πρόσβαση στο ΝΑΤΟ φαίνεται να αποτελεί παγίδα για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως απλά πολεμικά εργαλεία από τις ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail