Η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να περιμένει από τις ΗΠΑ να την υπερασπιστούν - κατασκευαστής όπλων

pixabay / robertwaghorn
Freepen.gr - Η Ουάσινγκτον έχει στείλει σαφές μήνυμα στα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην στρατιωτική της προστασία, υποστήριξε ο επικεφαλής του γερμανικού αμυντικού κολοσσού Rheinmetall.

Για δεκαετίες, η ΕΕ θεωρούσε δεδομένο πως οι ΗΠΑ θα έρχονταν να τη σώσουν σε περίπτωση πολέμου, αλλά "αυτό δε θα συμβαίνει πλέον", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Armin Papperger στους Financial Times. Ανέφερε την αποτυχία του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ως μήνυμα προς την Ευρώπη πως οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την ασφάλειά της.

Οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες από τη συνθήκη να θεωρούν μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ ως επίθεση εναντίον τους. Η λεγόμενη δέσμευση του άρθρου 5 έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η προστασία των ΗΠΑ θα πρέπει να εξαρτάται από την εκπλήρωση των στρατιωτικών δαπανών των άλλων μελών του μπλοκ. Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως το είπε αυτό σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη όταν ήταν στην εξουσία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε τις παρατηρήσεις του ως "επικίνδυνες" και "αντιαμερικανικές".

Εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος το Νοέμβριο, "η πίεση θα είναι μεγαλύτερη" για τη Γερμανία, δήλωσε ο Papperger, αλλά ο κίνδυνος θα εξακολουθεί να υπάρχει ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την προεδρία.

"Οι ΗΠΑ εστιάζουν περισσότερο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρά στην Ευρώπη", είπε. Εάν ξεσπάσει μια ολοκληρωμένη ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή, "οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην Ασία και τότε η Ευρώπη θα είναι εντελώς μόνη της".

Ο Papperger δήλωσε ότι η προειδοποίησή του προς τα ευρωπαϊκά έθνη απορρέει από τη διαρκή αντίληψή του για τον κόσμο ως "επικίνδυνο". Έχει επίσης διαμορφώσει την αντίδρασή του στην κρίση στην Ουκρανία και την πρόθεση της ΕΕ να αυξήσει την παραγωγή όπλων. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους στο τιμόνι άλλων μεγάλων παραγωγών, δεν δίστασε να επενδύσει στην επέκταση, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail