Όπλο μαζικής απόσπασης της προσοχής: Η Δύση θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος αποδιοπομπαίο τράγο για την επίθεση στη Μόσχα;

ΟΙga ΜΑLΤSEVA / ΑFΡ
Η ανάληψη της ευθύνης για τη σφαγή από το ISIS δε βάζει τέλος στα πράγματα, ενώ οι αντιδράσεις της Ουάσινγκτον και του Κιέβου δημιουργούν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες

Είναι απορίας άξιον γιατί οι εξουσίες, αντί να προσπαθούν να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη σύγκρουση στην Ουκρανία, δείχνουν στην πραγματικότητα αποφασισμένες να την εντείνουν. Η φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα στο Crocus City Hall που είχε ως αποτέλεσμα 139 νεκρούς και 182 τραυματίες έριξε λάδι στη φωτιά. Η Ρωσία είναι βέβαιο πως θα αντιδράσει σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση.

Από τον Kanwal Sibal, συνταξιούχο υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας και πρώην πρέσβη στη Ρωσία μεταξύ 2004 και 2007. Κατείχε επίσης πρεσβευτικές θέσεις στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στην Ουάσινγκτον. - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ ανέλαβαν στρατιωτική δράση κατά του Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο έδαφός τους, παρόλο που οι τρομοκράτες δεν ήταν Αφγανοί. Το 2003, ο πρόεδρος Μπους επιτέθηκε στο Ιράκ με την αιτιολογία ότι είχε δεσμούς με τρομοκράτες, κάτι που δεν ίσχυε. Η Ρωσία θα πρέπει να έχει αυτά τα προηγούμενα κατά νου, ενώ εξετάζει την αντίδρασή της στην τρομερή τρομοκρατική επίθεση που υπέστη.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, και για άλλη μια φορά στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον, πως η CIA εμπλέκεται στην ισλαμική εξέγερση στον Καύκασο. Ήδη από το 2015, δήλωσε σε συνέντευξή του στον παρουσιαστή του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya-1, Vladimir Solovyov, για την ταινία ντοκιμαντέρ "President", σχολιάζοντας τον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας, ότι η Δύση προσπαθεί να διαλύσει τη Ρωσία υποστηρίζοντας τρομοκράτες και πως στοιχεία του Βόρειου Καυκάσου βρίσκονταν σε άμεση επαφή με εκπροσώπους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Αζερμπαϊτζάν.

Όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, κινητοποίησαν ισλαμιστές εξτρεμιστές για να εξαπολύσουν τζιχάντ από το πακιστανικό έδαφος εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων. Η Κεντρική Ασία, με τον μουσουλμανικό πληθυσμό της, θεωρούνταν το μαλακό υπογάστριο της Σοβιετικής Ένωσης και η στρατηγική ήταν να αποσταθεροποιηθεί προκαλώντας θρησκευτική σύγκρουση στη χώρα. Ενώ οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι σήμερα ανεξάρτητες, μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για να χτυπηθεί η Ρωσία.

Η Μόσχα είναι προσεκτική ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Η Ρωσία έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό και η διατήρηση της θρησκευτικής αρμονίας στη χώρα θα ήταν ζωτικής σημασίας για την εσωτερική σταθερότητα.

Ο πρόεδρος Πούτιν στην ομιλία του προς το έθνος μετά την τρομοκρατική επίθεση έδειξε με το δάχτυλο την Ουκρανία. Οι τρομοκράτες, είπε, κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά σύνορα και υπήρχαν διευθετήσεις για να τους περάσουν από αυτά.

Στη δεύτερη ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η επίθεση μπορεί να είναι μόνο ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών από εκείνους που πολεμούν τη Ρωσία από το 2014, "χρησιμοποιώντας το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου ως χέρι". Πρόκειται για μια σοβαρή κατηγορία, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από οποιαδήποτε ουκρανική εμπλοκή. Αμέσως μετά το τρομοκρατικό χάος στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η Ουκρανία δεν εμπλέκεται. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας, οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τη μη εμπλοκή της Ουκρανίας. Το να το επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος τόσο κατηγορηματικά αυτό θα σήμαινε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες θα γνώριζαν ποιος εμπλέκεται.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προειδοποιήσει στις αρχές Μαρτίου τους πολίτες τους στη Ρωσία να αποφεύγουν μαζικές συγκεντρώσεις, συναυλίες κ.λπ. Πολύ συχνά οι χώρες εκδίδουν τέτοιες οδηγίες προληπτικά επειδή είχαν πάρει μυρωδιά ότι σχεδιάζεται κάποια τρομοκρατική επίθεση. Όμως, το να αποκλείει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αμέσως μετά την επίθεση στη Μόσχα την ουκρανική εμπλοκή εγείρει κάποια ερωτήματα. Δεν είναι σαφές γιατί ουκρανικά εξτρεμιστικά στοιχεία που σκοπεύουν να στοχεύσουν την Μόσχα θα μοιράζονταν τα σχέδιά τους με τις ΗΠΑ.

Στο θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει συναίνεση σε τόσα πολλά φόρουμ, είτε πρόκειται για τον ΟΗΕ, είτε για την G7, είτε για την G20, είτε για τις BRICS και την SCO, για συλλογική δράση της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επαναλαμβάνεται σε πολλά πολυμερή έγγραφα ότι καμία αιτία δε δικαιολογεί την προσφυγή στην τρομοκρατία.

Υπό αυτό το πρίσμα, ανεξαρτήτως των σημερινών διαφορών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αν οι ΗΠΑ είχαν βάσιμες πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να είχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Περισσότερο για να αποτρέψουν την πραγματική πιθανότητα η Ρωσία να θεωρήσει την Ουκρανία υπεύθυνη για την πράξη αυτή. Οι Ρώσοι κατηγορούν εδώ και καιρό τους Ουκρανούς εθνικιστές πως τρομοκρατούν τον ρωσικό εθνικό πληθυσμό των αμάχων στο Ντονμπάς και επικαλούνται επίσης την περίπτωση των φιλορώσων που πυρπολήθηκαν σε κτίριο στην Οδησσό από Ουκρανούς εθνικιστές τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, το Μάιο του 2014.

Πιο πρόσφατα, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο βομβιστικών επιθέσεων στη γέφυρα της Κριμαίας, στις οποίες σκοτώθηκαν άμαχοι, καθώς και για τις στοχευμένες δολοφονίες Ρώσων δημόσιων προσώπων, όπως η δημοσιογράφος Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του διακεκριμένου Ρώσου φιλοσόφου Αλεξάντρ Ντούγκιν τον Αύγουστο του 2022, και ο στρατιωτικός μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι. Πέρυσι, η Washington Post ανέφερε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας "έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες δολοφονίες εναντίον Ρώσων αξιωματούχων στα κατεχόμενα εδάφη, φερόμενων ως συνεργατών της Ουκρανίας, στρατιωτικών αξιωματικών πίσω από τις γραμμές του μετώπου και επιφανών υποστηρικτών του πολέμου βαθιά μέσα στη Ρωσία".

Πολλοί αμφισβητούν την αφήγηση της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ότι το ISIS ευθύνεται για την επίθεση στη Μόσχα. Κατά την άποψή τους, η πολιτική πρόθεση είναι να αποπροσανατολιστεί η προσοχή από τυχόν ουκρανική συνενοχή, επειδή μια τόσο μαζική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια κοινή γνώμη, ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο, για την Ουκρανία ως θύμα της "απρόκλητης" ρωσικής επίθεσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ρωσία έχει δράσει κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και υπολείμματα του ISIS θα μπορούσαν να έχουν σχεδιάσει αυτή την επίθεση. Ωστόσο, η χρονική στιγμή της εγείρει ορισμένες αμφιβολίες. Θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να τις διαταράξει σοβαρά. Αλλά τότε, θα μπορούσε να είχε συλλογιστεί ότι σε αυτή την περίπτωση το κοινό θα συντασσόταν πιο σταθερά πίσω από τον Πούτιν. Η διάπραξη αυτού του τερατουργήματος μετά τις προεδρικές εκλογές θα μπορούσε, ωστόσο, να "χαλάσει το πάρτι του Πούτιν", όπως λέγεται. Και έτσι έγινε η επιλογή.

Πιστεύεται ευρέως ότι η Δύση έχει χρησιμοποιήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Συρία για να πολεμήσουν την κυβέρνηση Άσαντ. Ο πρόεδρος Πούτιν, ενώ στοχοποιεί το ISIS στη Συρία, έχει εκφράσει την ανησυχία του πως τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητική τρομοκρατική απειλή για τη Ρωσία, έχοντας κατά νου την εμπειρία της Ρωσίας από τη σύγκρουση στον Βόρειο Καύκασο, όταν η συμπάθεια της Δύσης ήταν με τους αντάρτες.

Δε θα ήταν δύσκολο για τις μυστικές υπηρεσίες να χειραγωγήσουν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές από το παρασκήνιο, να οργανώσουν κεφάλαια και όπλα γι' αυτούς και να τους βάλουν ακόμη και να αναλάβουν την ευθύνη. Αυτό θα ήταν συνήθης πρακτική για να διασφαλιστεί η άρνηση. Το γεγονός ότι το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Crocus City Hall δεν κλείνει οριστικά το θέμα.

Εάν ήταν το ISIS που βρισκόταν πίσω από αυτή την τερατώδη τρομοκρατική πράξη, οι τέσσερις ύποπτοι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν δεν ταιριάζουν στο προφίλ των ιδεολογικά αφοσιωμένων ισλαμιστών εξτρεμιστών. Δεν εμφανίζονται ως άτομα έτοιμα για μαρτυρικό θάνατο για έναν σκοπό στον οποίο πιστεύουν βαθιά. Αντίθετα, μοιάζουν με μικρομεσαίους μισθοφόρους, έτοιμους να κάνουν μια δουλειά, όσο αποτρόπαια και αν είναι, για κάποια χρήματα.

Το αφήγημα που διαδίδεται από ορισμένους στη Δύση, και στην Ουκρανία ειδικότερα, πως πρόκειται για μια επιχείρηση προβοκάτσιας που διεξάγεται από ρωσικές υπηρεσίες προκειμένου να δημιουργηθεί έδαφος για μεγαλύτερη κινητοποίηση στρατευμάτων και μια ολοκληρωτική επίθεση στην Ουκρανία, είναι υπερβολικό.

Η Ρωσία δεν χρειάζεται τη δικαιολογία μιας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης για να εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον της Ουκρανίας. Με τον πρόεδρο Μακρόν έτοιμο να στείλει γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία - 2.000 στρατιώτες για αρχή, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Naryshkin - και τον στρατηγό Pierre Schill της Γαλλίας να εκφράζει τη γαλλική ετοιμότητα να δείξει "δύναμη" σε ένα Op-Ed στη Le Monde, τις χώρες της Βαλτικής να ωθούν για επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την κίνηση για την προμήθεια F16 στην Ουκρανία, τη σαφή προειδοποίηση της Ρωσίας ότι τα γαλλικά/ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα θα είναι νόμιμοι στόχοι, είναι αρκετοί λόγοι για μια επιδεινούμενη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε πάρει επίσημα αποστάσεις από την επίθεση της Μόσχας με νηφάλια γλώσσα. Αντ' αυτού, ο πρόεδρος Ζελένσκι επιτέθηκε υβριστικά στον Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτό δε βοηθάει την υπόθεση της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail