Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ουκρανία

mil.ru
Η συζήτηση για τη νίκη του Κιέβου έχει εξαφανιστεί, καθώς η Ουάσινγκτον γίνεται "backseat driver"

Οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης - ένα προσωρινό ειρηνευτικό σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας την άνοιξη του 2022 - συζητούνται ξανά. Ωστόσο, όπως γράφτηκαν, εκείνη την εποχή, δεν είναι πλέον σχετικές και είναι απίθανο να είναι χρήσιμες στο μέλλον. Οι πραγματικότητες επί τόπου, στις καρδιές και τα μυαλά πολλών ανθρώπων-κλειδιά, έχουν αλλάξει εντελώς.

Dmitry Trenin - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για διαπραγματεύσεις ξεκίνησε στην Ελβετία ακριβώς τη στιγμή που έγινε σαφές, στους Δυτικούς, πως οι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να σημειώσουν καμία πρόοδο. Δε μιλάω για νίκη, αλλά για οποιαδήποτε ουσιαστική επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Και έτσι κατέστη αναγκαίο να περιοριστεί με κάποιο τρόπο η δυνατότητα επιτυχίας της Ρωσίας, να αποτραπεί η νίκη της.

Αυτό δεν προέρχεται από την ίδια την Ουκρανία, αλλά μάλλον από τον εχθρό με τον οποίο βρισκόμαστε τώρα πραγματικά σε πόλεμο. Η επιθυμία να αποτραπεί μια ρωσική νίκη βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις διπλωματικές μεθοδεύσεις.

Αυτό για το οποίο πραγματικά μιλάμε τώρα είναι μια εκστρατεία προπαγάνδας. Φυσικά κανείς στη Δύση δεν έχει διάθεση για σοβαρές διαπραγματεύσεις αυτή την στιγμή.

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό. Από τη δική μας οπτική γωνία, οι γνήσιες συνομιλίες είναι αυτές που θα έλυναν το πρόβλημα που οδήγησε στην στρατιωτική επιχείρηση. Αν δεν το λύσουμε, θα αντιμετωπίσουμε όλοι στο μέλλον ένα νέο πόλεμο, ίσως και πιο τρομερό, με πιο σοβαρές συνέπειες. Έτσι, όπως λένε, αν πάρεις τα όπλα, πρέπει να πας μέχρι τέλους, για να πετύχεις λύση στο πρόβλημα που σε έκανε να πάρεις ένα τέτοιο μέτρο εξ αρχής.

Η Δύση, και το λένε αρκετά ανοιχτά, προσπαθεί να αποτρέψει μια νίκη της Μόσχας. Και προσπαθούν να το κάνουν αυτό με δύο τρόπους. Ο ένας είναι με την άντληση όπλων και χρημάτων στην Ουκρανία. Και ο άλλος είναι διπλωματικός, δημιουργώντας την εντύπωση κάποιου είδους διαπραγματεύσεων.

Αυτή είναι διπλωματική προπαγάνδα. Η ιδέα είναι να συγκεντρώσουν δεκάδες και δεκάδες χώρες, να βγάλουν μια ομαδική φωτογραφία και να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στη ρωσική ηγεσία. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν η Μόσχα δεν επιτύχει τους δηλωμένους στόχους της τρέχουσας στρατιωτικής επιχείρησης, όλα είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετα.

Διαφορετικά, οι θυσίες που έχει κάνει η Ρωσία, από τις απώλειες στο πεδίο της μάχης μέχρι τους πολυάριθμους άλλους περιορισμούς, θα είναι μάταιες.

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί απομακρύνονται από τη γραμμή του μετώπου. Εξακολουθούν να είναι επικεφαλής, αλλά, όπως έλεγε ο Ομπάμα, είναι πλέον "backseat driver". Ουσιαστικά, κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν πως δε θα υποφέρουν σε περίπτωση σύγκρουσης. Θέλουν να υποφέρουν οι άνθρωποι που βρίσκονται μπροστά στο όχημα. Και, φυσικά, οι Αμερικανοί δεν έχουν κουραστεί τόσο από το Κίεβο όσο από το να πρέπει να μοιράζουν τους πόρους τους, οι οποίοι δεν είναι απεριόριστοι, προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ναι, είναι τεράστιοι, αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι πλέον απεριόριστοι. Σήμερα, η Μέση Ανατολή είναι στρατηγικά πολύ πιο σημαντική από την Ουκρανία.

Ίσως παρατηρήσετε ότι δεν μιλάω καν για το θέμα της Κίνας, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν υπαρξιακό όσον αφορά το ρόλο τους στις παγκόσμιες υποθέσεις. Θα συνεχίσουν να είναι το νούμερο ένα ή θα γίνουν το νούμερο δύο και ούτω καθεξής; Για πολλούς εκεί, ένα τέτοιο σενάριο είναι η καμπάνα του θανάτου.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε μακροπρόθεσμα, να παρατηρήσουμε με ψυχραιμία και να αξιολογήσουμε σωστά τις συνεχιζόμενες μηχανορραφίες στη Δύση. Γι' αυτό έχει ενδιαφέρον να δούμε τι λέγεται σήμερα για τις διαπραγματεύσεις και πώς διεξάγονται, αντί για την υποχρεωτική φλυαρία για την ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Αυτού του είδους η συζήτηση από μόνη της είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς.

Ξέρουμε ότι και αυτοί καταλαβαίνουν πως δεν μπορούν να μας νικήσουν και προσπαθούν να προχωρήσουν στο επόμενο σημείο υποχώρησης. Ωστόσο, η ρητορική εξακολουθεί να αφορά την αδυναμία να επιτραπεί η νίκη μας. Αλλά για εμάς, η μερική νίκη θα ισοδυναμεί με ήττα. Η Δύση θα είναι σε θέση να επηρεάσει την κατάσταση στη χώρα μας με κάθε δυνατό τρόπο, εάν δεν επιτύχουμε τους δηλωμένους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης.

Νομίζω ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας. Ας δούμε τι θα συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις εκλογές, τι θα συμβεί κατά τη διάρκειά τους, τι θα συμβεί μετά. Αλλά ταυτόχρονα, ενώ ο εχθρός μας είναι απασχολημένος με τα εσωτερικά του προβλήματα, ενώ το στρατηγικό του όραμα για τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία και την Ουκρανία βρίσκεται σε αναταραχή, εμείς οι ίδιοι πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο.

Πραγματικές, σοβαρές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, τις οποίες απ' ό,τι καταλαβαίνω ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί τώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail