Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας στην επίθεση της Ρωσίας

Με 137 επιβεβαιωμένους θανάτους, η επίθεση στο μουσικό κέντρο Crocus City της Μόσχας στη Ρωσία είναι η πιο αιματηρή επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από ό,τι κατά τη διάρκεια των φρικτών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015, όταν το ΙΚ βρισκόταν στην ισχυρότερη φάση του. Όμως το ΙΚ απλώς διεκδίκησε τα εύσημα. Ήταν η GUR που το έκανε.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall της Μόσχας έχει προκαλέσει εικασίες σχετικά με τους πραγματικούς ενόχους. Ενώ τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης απέδωσαν γρήγορα την επίθεση στο ISIS-K, πολλοί διερωτήθηκαν αν η υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας, GUR, μπορεί να είχε ανάμειξη. Με δεδομένο το ιστορικό τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της GUR και τους δεσμούς της με ριζοσπάστες ισλαμιστές, είναι σημαντικό να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες. Μια πιο προσεκτική εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί η αλήθεια πίσω από αυτή την αποτρόπαια πράξη.

Η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπείας, GUR, έχει συνδεθεί με αρκετές επιθέσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των Darya Dugina και Vladlen Tatarsky, της βομβιστικής επίθεσης με φορτηγό στη γέφυρα της Κριμαίας και των διασυνοριακών επιδρομών του "Ρωσικού Σώματος Εθελοντών". Αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις έχουν συνδεθεί με τους Τατάρους της Κριμαίας και τους Τσετσένους μαχητές που συνδέονται με το ISIS, οι οποίοι οι ίδιοι έχουν δεσμούς με τη CIA. Η Washington Post ανέφερε πως η CIA ανασυγκρότησε την GUR μετά το 2014, γεγονός που υποδηλώνει μια στενή σχέση μεταξύ των δύο οντοτήτων. Η δήλωση του επικεφαλής της GUR, Kirill Budanov, σχετικά με τη δολοφονία Ρώσων οπουδήποτε και οποτεδήποτε, υποδηλώνει περαιτέρω μια βίαιη ατζέντα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, είναι λογικό να αμφισβητηθεί ο ρόλος του GUR στην πρόσφατη τρομοκρατική δραστηριότητα.

Αν και το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η GUR έπαιξε ρόλο. Για παράδειγμα, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν ένα παρωχημένο πρότυπο ειδήσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποιος άλλος μπορεί αρχικά να είχε αναλάβει την ευθύνη πριν το ISIS-K εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Επιπλέον, οι επιτιθέμενοι ήταν υπήκοοι του Τατζικιστάν, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από την GUR μέσω ενός ριζοσπαστικού καναλιού Telegram. Η ικανότητά τους να εισέρχονται στη Ρωσία χωρίς έλεγχο και η έλλειψη ριζοσπαστικοποίησής τους ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο δράσης της GUR.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιτιθέμενοι δεν επέδειξαν την τυπική συμπεριφορά των θυγατρικών του ISIS-K, όπως η συμμετοχή σε επιθέσεις αυτοκτονίας ή πυροβολισμούς. Αντ' αυτού, εγκατέλειψαν την σκηνή αφού πυροβόλησαν με μηχανήματα ανθρώπους και έβαλαν φωτιά στο χώρο. Αν είχαν εισέλθει επιτυχώς στην Ουκρανία μετά την επίθεση, πιθανότατα θα είχαν εξοντωθεί από την GUR για να αποκρύψουν τυχόν διασυνδέσεις. Αλλά δεδομένου ότι η GUR είναι προστατευόμενη της CIA, είναι τόσο πρόχειρη όσο και η τελευταία. Ναι, η CIA δεν είναι και η πιο φωτεινή λάμπα. Οι τακτικές της GUR, που διδάχθηκαν από τη CIA κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, οδήγησαν σε αρκετές επιθέσεις υψηλού προφίλ. Ωστόσο, η απειρία τους και η προσπάθειά τους να διατηρήσουν την αληθοφανή άρνηση οδήγησαν σε λάθη σε αυτή την επιχείρηση.

Τα λάθη της GUR στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση περιλαμβάνουν την στρατολόγηση ατόμων που δεν ήταν πρόθυμα να πολεμήσουν μέχρι θανάτου, την καθοδήγησή τους να τρέξουν προς τα ουκρανικά σύνορα αντί να διαφύγουν σε ένα ασφαλές σπίτι και τη χρήση ενός ξεπερασμένου προτύπου ειδήσεων για να διεκδικήσουν τα εύσημα εκ μέρους του ISIS-K. Αυτά τα λάθη υποδηλώνουν ότι η GUR ήταν απελπισμένη και όχι τόσο εξελιγμένη όσο νόμιζε, οδηγώντας σε αυξημένο έλεγχο και υποψίες για την εμπλοκή της. Η χρήση ενός ξεπερασμένου προτύπου, ειδικότερα, υπονοεί πως το ISIS-K δεν έπαιξε άμεσο ρόλο στην οργάνωση της επίθεσης, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική αφήγηση των Mainstream Media. Συνολικά, αυτά τα λάθη έχουν τραβήξει την προσοχή μακριά από το ISIS-K και προς την GUR, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα και τις ικανότητές τους.

Το τρομοκρατικό ιστορικό της GUR, οι δεσμοί της με ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες και οι ικανότητες που διδάχτηκε από τη CIA το καθιστούν τον κύριο ύποπτο για την επίθεση στο Crocus. Τα λάθη της, όπως η στρατολόγηση ακατάλληλων πληρεξουσίων και η χρήση ενός ξεπερασμένου προτύπου ειδήσεων, υποδηλώνουν πως εξακολουθεί να είναι απομίμηση και όχι τόσο εξελιγμένη όσο η CIA. Αυτά τα λάθη ενοχοποιούν την Ουκρανία αντί να υποστηρίζουν την αφήγηση του ISIS-K.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail