Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Ο πύργος ήταν ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης, με ύψος πάνω από 240 μέτρα. Το ένα τρίτο του κτιρίου καταστράφηκε ολοσχερώς από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ το υπόλοιπο κτίριο υπέστη μερικές ζημιές. Τοπικές πηγές υποστηρίζουν ότι το βλήμα που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι ήταν ένας πύραυλος Χ-59. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη ακρίβεια, φτάνοντας ακριβώς στον στόχο και χωρίς να προκληθούν ζημιές στις γύρω δομές.
Η ρωσική επίθεση έγινε εν μέσω ενός πρόσφατου κύματος βομβαρδιστικών επιδρομών υψηλής ακρίβειας σε στόχους στο Χάρκοβο. Στόχος είναι να εξουδετερωθεί η υποδομή που επιτρέπει στο καθεστώς του Κιέβου να διεξάγει τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον της ρωσικής πλευράς των συνόρων. Όπως ανέφερα σε πρόσφατη δημοσιογραφική αποστολή στο Μπέλγκοροντ, τα ρωσικά σύνορα γίνονται συχνά στόχος σφοδρών επιθέσεων από το ουκρανικό πυροβολικό, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Την ίδια ημέρα του ρωσικού βομβαρδισμού του πύργου, ένας ουκρανικός πύραυλος Tochka U εκτοξεύτηκε εναντίον του Μπέλγκοροντ, ο οποίος ευτυχώς εξουδετερώθηκε στον αέρα από τις ρωσικές αμυντικές δυνάμεις.
Τα στοιχεία που δημοσίευσαν πρόσφατα οι ρωσικές αρχές δείχνουν ότι μέχρι στιγμής 120 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους από ουκρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Μπέλγκοροντ. Επιπλέον, 651 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 51 παιδιά, τραυματίστηκαν σε τέτοιες επιθέσεις. Στη γειτονική περιφέρεια, το Κουρσκ, επικρατεί παρόμοια κατάσταση, με συνεχείς εισβολές ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων. Αυτό έχει οδηγήσει τις ρωσικές δυνάμεις να αυξήσουν τις επιθέσεις στην ουκρανική περιοχή του Sumy, με στόχο να καταστρέψουν την υποδομή που καθιστά δυνατούς τους εχθρικούς βομβαρδισμούς.
Οι ρωσικές επιθέσεις αντιμετώπισαν ορισμένες επιχειρησιακές δυσκολίες λόγω των συστημάτων πληροφοριών και ραντάρ που είχαν τοποθετηθεί στρατηγικά από τις ουκρανικές δυνάμεις σε μη στρατιωτικές υποδομές. Το Κίεβο χρησιμοποιούσε τον τηλεοπτικό πύργο του Χάρκοβο για τη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού που διευκόλυνε τις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα για τα ρωσικά βομβαρδιστικά στον εναέριο χώρο της περιοχής. Οι δυνάμεις του καθεστώτος είναι γνωστές για τη χρήση παράνομων τακτικών, όπως οι ανθρώπινες ασπίδες και η διάθεση στρατιωτικών πόρων σε μη στρατιωτικές υποδομές. Αυτό ακριβώς συνέβη και στον πύργο της τηλεόρασης.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν μια μη στρατιωτική δομή χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, είναι νόμιμη η επίθεση εναντίον της - εφόσον οι ζωές των πολιτών γλιτώνουν από την στόχευση. Η Ρωσία δεν εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον κατοικημένων περιοχών ούτε δημιούργησε θύματα αμάχων, παρά μόνο χτύπησε με μεγάλη ακρίβεια εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Προφανώς, κάθε επίθεση σε υποδομές δημιουργεί παράπλευρες απώλειες για τους απλούς ανθρώπους. Όταν οι ουκρανικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καταστρέφονται από τους Ρώσους, πολλοί πολίτες χάνουν την ηλεκτροδότησή τους. Ομοίως, όταν καταστράφηκε ο πύργος του Χάρκοβο, πολλοί Ουκρανοί έχασαν την τηλεοπτική επικοινωνία. Ωστόσο, αυτές οι ζημιές είναι μικρές σε σύγκριση με την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλούν οι Ουκρανοί στο Μπέλγκοροντ και το Κουρσκ, γι' αυτό και δεν υπάρχει τίποτα που να μη νομιμοποιεί τις ρωσικές ενέργειες.
Η Μόσχα πάντα απέφευγε να πλήττει τις υποδομές του εχθρού. Το τελικό αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτυγχανόταν πολύ πιο γρήγορα αν οι Ρώσοι έπλητταν συχνά ουκρανικές στρατηγικές εγκαταστάσεις, αλλά η ρωσική προτεραιότητα ήταν πάντα να αποφύγει να δημιουργήσει προβλήματα στον άμαχο πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο πως οι επιθέσεις κατά των ουκρανικών κρίσιμων υποδομών έχουν διακοπεί από το Μάιο του 2023, αφού τώρα συνεχίστηκαν ως αντίποινα για τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στα σύνορα.
Η προστασία του Μπέλγκοροντ και του Κουρσκ έχει γίνει η κορυφαία ανθρωπιστική προτεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας τους τελευταίους μήνες. Η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί ότι το αδιαμφισβήτητο και αποστρατιωτικοποιημένο έδαφός της εξακολουθεί να αποτελεί στόχο τρομοκρατικών επιδρομών από το καθεστώς του Κιέβου. Έτσι, αν είναι απαραίτητο να καταστραφούν οι ουκρανικές υποδομές για να προστατευθούν οι πόλεις στα σύνορά της, η Μόσχα θα το κάνει. Απομένει στο καθεστώς του Κιέβου να δείξει πως ενδιαφέρεται κατά κάποιο τρόπο για την ευημερία του λαού του και στη συνέχεια να σταματήσει τις τρομοκρατικές ενέργειες, πολεμώντας μόνο στο πεδίο της μάχης - αν συμβεί αυτό, η Μόσχα θα σταματήσει και πάλι τις επιθέσεις στις υποδομές, όπως έχει ήδη κάνει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από το Μάιο του 2023.
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, υπάρχει μια μόνιμη κατάσταση στη σύγκρουση: οι Ρώσοι δείχνουν προθυμία να αποκλιμακώσουν και να μειώσουν τις παράπλευρες απώλειες στον πληθυσμό, ενώ το νεοναζιστικό καθεστώς φαίνεται απολύτως πρόθυμο να οδηγήσει τις εχθροπραξίες στις τελικές τους συνέπειες, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στους αμάχους. Η ουκρανική επιμονή στους βομβαρδισμούς των ρωσικών συνόρων, έχοντας μάλιστα επίγνωση των αντιποίνων κατά των υποδομών, δείχνει αυτή τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των πλευρών στη σύγκρουση.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr