Το μακελειό στη Μόσχα αποδεικνύει ότι η Δύση δημιούργησε ένα τέρας Φρανκενστάιν στο κατώφλι της

Sputnik/Vladimir Sergeev
Η τρομοκρατική επίθεση στο Crocus Hall συσπείρωσε μαζικά την παγκόσμια συμπάθεια για τη Ρωσία, ενώ το κύριο μέλημα του Μπάιντεν είναι η απομόνωση του Ζελένσκι για να μη χαθούν όλα

Εκ των υστέρων, δεν ήταν τυχαίο πως η συνταξιοδότηση της αναπληρώτριας υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland ανακοινώθηκε στις 5 Μαρτίου τόσο σύντομα μετά την επιστροφή της στην Ουάσιγκτον από το Κίεβο, όπου μετά από διαβουλεύσεις με κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους ασφαλείας ανακοίνωσε δραματικά: "Φεύγω από το Κίεβο... πιο σίγουρη ότι, καθώς η Ουκρανία ενισχύει την άμυνά της, ο κ. [Βλαντιμίρ] Πούτιν θα έχει μερικές ωραίες εκπλήξεις στο πεδίο της μάχης και πως η Ουκρανία θα σημειώσει πολύ ισχυρές επιτυχίες". 

Του M. K. Bhadrakumar, συνταξιούχου Ινδού διπλωμάτη που υπηρέτησε στη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, τη Σρι Λάνκα, τη Δυτική Γερμανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ουζμπεκιστάν, πριν τελικά αποσυρθεί ως πρέσβης της Ινδίας στην Τουρκία - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Νούλαντ δεν αποκάλυψε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι "ωραίες εκπλήξεις", αλλά οι ανώτεροί της στην Ουάσιγκτον είναι βέβαιο ότι θα ήταν περίεργοι να μάθουν, καθώς γνωρίζουν πως η εφευρετικότητά της είναι απεριόριστη. Εν πάση περιπτώσει, τώρα γνωρίζουμε ότι μέσα σε λίγες ώρες από την πρόωρη συνταξιοδότηση της σούπερ καπετάνισσας στις 5 Μαρτίου, δόθηκαν οδηγίες από την Ουάσινγκτον στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα να εκδώσει συμβουλή πως "οι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών" και να προειδοποιήσουν τους Αμερικανούς πολίτες να "αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις".

Η διατύπωση της συμβουλευτικής της 7ης Μαρτίου υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον είχε στην κατοχή της κάποιες πληροφορίες αρκετά αξιόπιστες ως προς την πηγή τους. Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα εξέδωσε επίσης παρόμοια συμβουλή, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να μην επισκέπτονται εμπορικά κέντρα.  Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση μέσα σε δύο ώρες από την τρομακτική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Crocus City Hall της Μόσχας στις 22 Μαρτίου, δηλώνοντας ότι δεν ευθύνεται η Ουκρανία.  

Ωστόσο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στο διάγγελμά του προς το έθνος ότι αυτό που συνέβη ήταν "μια προμελετημένη και οργανωμένη μαζική δολοφονία ειρηνικών, ανυπεράσπιστων ανθρώπων", παραπέμποντας στους Ναζί - "για να οργανωθεί μια επιδεικτική εκτέλεση, μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού". Είναι σημαντικό πως ο Πούτιν αποκάλυψε ότι οι δράστες "επιχείρησαν να διαφύγουν και κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, τους ετοιμάστηκε ένα παράθυρο από την ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα κρατικά σύνορα".

Με απλά λόγια, οι Ουκρανοί μέντορες ή χειριστές των δραστών τους έδωσαν οδηγίες να εξέλθουν από το ρωσικό έδαφος μετά την αποστολή τους μέσω μιας συγκεκριμένης διαδρομής. Αυτό που παραμένει στη σφαίρα του "γνωστού άγνωστου" αφορά την αλυσίδα διοίκησης.

Ακριβώς, μήπως τα ίχνη καταλήγουν στον Kirill Budanov, τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας (GUR) από τον Αύγουστο του 2020, ο οποίος είχε προηγουμένως διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της χώρας και είχε ειδικευτεί σε μυστικές επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας;

Ή - το μεγάλο ερώτημα είναι - φτάνει μέχρι τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λαμβάνοντας υπόψη τον εκτεταμένο, εκρηκτικό χαρακτήρα της επιχείρησης; Αυτό είναι το πρώτο πράγμα.

Δεύτερον, οι δράστες δε συμπεριφέρθηκαν σαν vintage δολοφόνοι του ISIS σε αποστολές αυτοκτονίας ούτε ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του "τζιχάντ". Ήταν εθνοτικά Τατζίκοι που παραδέχτηκαν πως παρασύρθηκαν από τα χρήματα.

Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων με βάση τα δημοσιευμένα βίντεο είναι επίσης ότι οι κινήσεις τους μέσα στο εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έδειχναν δεξιότητες μάχης που χαρακτηρίζουν καλά εκπαιδευμένους μαχητές και είχαν "κακή πειθαρχία στα όπλα", πράγμα που σημαίνει ότι είχαν ελάχιστη εκπαίδευση στο τουφέκι. Με απλά λόγια, η ιστορία ότι επρόκειτο για επίθεση του ISIS δεν ευσταθεί. Προορίζεται ως αντιπερισπασμός για να μπερδέψει τους ανόητους ανθρώπους στο εξωτερικό.

Τούτου λεχθέντος, ο αμερικανικός στρατός "επανεκπαιδεύει" πρώην μαχητές του ISIS, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό άνεργοι σήμερα μετά τη θανατηφόρα ρωσο-ιρανική επίθεση στη Συρία για τη συντριβή τους. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR) κατέγραψε μόλις στις 13 Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ στρατολογούν τους πρώην μαχητές του τζιχαντισμού για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας και των χωρών της CIS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SVR, "Εξήντα τέτοιοι τρομοκράτες με εμπειρία μάχης στη Μέση Ανατολή επιλέχθηκαν φέτος τον Ιανουάριο... υποβάλλονται σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση στη βάση των ΗΠΑ στην Αλ Τανφ της Συρίας, όπου διδάσκονται πώς να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς και ανατρεπτικές μεθόδους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σχεδιασμό επιθέσεων σε αυστηρά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ξένων διπλωματικών αποστολών... Στο εγγύς μέλλον, υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη μαχητών σε μικρές ομάδες στο έδαφος της Ρωσίας και των χωρών της CIS".

Η SVR σημείωσε πως "ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην εμπλοκή ιθαγενών του ρωσικού Βόρειου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας".

Αυτό δε σημαίνει ότι οι τέσσερις δράστες ξεκίνησαν από το Al-Tanf όπως οι τέσσερις ιππότες στο έργο του TS Eliot "Murder in the Cathedral". Για την ακρίβεια, οι άνδρες θα μπορούσαν να είχαν μαζευτεί από οπουδήποτε.

Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν χάνει τα λόγια του για να συκοφαντήσει τη Ρωσία για οποιονδήποτε λόγο - ακόμη και με υβριστικά επίθετα - επέλεξε σε αυτή την περίπτωση να τηρήσει σιγή ιχθύος και προτιμά να περιμένει τα ευρήματα των Ρώσων ερευνητών. Οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι νευρικοί για το τι γνωρίζει ήδη η ρωσική πλευρά για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Ούτε ένας ηγέτης στο μη δυτικό κόσμο δεν αναπαρήγαγε την αμερικανική αφήγηση για το ρόλο του ISIS.

Η μεγάλη πιθανότητα είναι ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πάρει μυρωδιά πως κάτι ετοιμαζόταν στην κουζίνα του Μπουντάνοφ μετά την επίσκεψη της Νούλαντ. Προφανώς, το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να απομονώσει τον Ζελένσκι για να μην χαθούν τα πάντα στη συνέχεια.

Πράγματι, η επίθεση στο Crocus City Hall συγκέντρωσε μαζικά την παγκόσμια συμπάθεια για τη Ρωσία. Είναι μια τεράστια κρατική πρόκληση για τον Πούτιν τώρα να συγκεντρώσει αυτή την έκρηξη παγκόσμιας συμπάθειας και ταυτόχρονα να δράσει αποφασιστικά για να ξεριζώσει εντελώς τις σκοτεινές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί δίπλα του, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται το κλονισμό των θεμελίων του σπιτιού που έχτισε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο μετά το πραξικόπημα του 2014. Οι αθάνατοι στίχοι του Έλιοτ έρχονται στο μυαλό μου: "Ποια ειρήνη μπορεί να βρεθεί / για να αναπτυχθεί ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι;".

Εν τω μεταξύ, θα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπάιντεν να βρει το δρόμο για μελλοντικές περιπτύξεις με τον Φρανκενστάιν που δημιούργησε στο κατώφλι αυτού που κάποτε ήταν ένας περιποιημένος κήπος που λεγόταν η Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail