Να γιατί οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ μεγαλοποιούν τα φανταστικά σχέδια επίθεσης της Ρωσίας

Wojtek Radwanski / AFP
Η φανταστική απειλή της Μόσχας ότι πρόκειται να προελάσει στη Δυτική Ευρώπη είναι μια πολύ επικερδής ιδέα για τους πολεμοκάπηλους και τους εμπόρους όπλων.

Από τη Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτικό στρατηγικό αναλυτή και οικοδεσπότη ανεξάρτητης παραγωγής talk-shows στα γαλλικά και στα αγγλικά - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Τι κάνεις όταν έχεις καταστρέψει τη δική σου κανονική οικονομία "για την Ουκρανία" και δεν έχεις τίποτα να επιδείξεις; Ανακοινώνεις ότι αυτοπροσδιορίζεσαι πλέον ως εμπόλεμος και προσπαθείς να μαζέψεις κάποια χρήματα από τους φορολογούμενους σου για τη μετάβαση.

Έτσι, τώρα αυτό που βλέπουμε είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνουν πως δεν έχουν πραγματικά μετρητά να διαθέσουν για πράγματα όπως τα κοινωνικά προγράμματα, ή για να αποζημιώσουν επαρκώς τους δικούς τους αγρότες που την έχουν πατήσει από την πολιτική ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ που ευνοεί την αγροτική βιομηχανία της Ουκρανίας έναντι της δικής της Ευρώπης. Δε σας αρέσει; Τότε, θέλετε πραγματικά ο Πούτιν να έρθει σε ένα παριζιάνικο καφέ της αριστερής όχθης με ένα άρμα μάχης; Μιλάνε λες και εκεί θα βρίσκεται κυριολεκτικά - παραγγέλνοντας φουά γκρα από το μεσημεριανό μενού - αν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν αρχίσουν να χωνεύουν την ιδέα ότι η κατασκευή όπλων είναι τώρα ξαφνικά η μεγάλη προτεραιότητα της Ευρώπης. Λοιπόν, πώς λειτουργεί αυτή η πώληση στους φορολογούμενους; Όχι και τόσο καλά. Το οποίο μπορεί να εξηγήσει γιατί ανεβάζουν τη ρητορική σε γελοία επίπεδα.

Ειδικά η Πολωνία έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από όλο αυτό το σκηνικό φόβου, με το Κογκρέσο των ΗΠΑ να έχει εγκρίνει για το 2022 στρατιωτική χρηματοδότηση ύψους 288 εκατομμυρίων δολαρίων για την Πολωνία με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της Ρωσίας. Η Βαρσοβία έχει επίσης λάβει 34 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας για τη βελτίωση των δυνατοτήτων πληροφοριών και της στρατιωτικής κινητικότητας τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ μόνο μεταξύ 2019 και 2021, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι πωλήσεις αμερικανικών αμυντικών ειδών στην Πολωνία ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι, η Βαρσοβία απέσπασε "δάνειο" ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσινγκτον για στρατιωτικό εξοπλισμό για την αγορά αμερικανικών όπλων, καθώς και ένα δώρο 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιστάθμιση της χρηματοδότησής της.

Όλη η ρητορική περί ρωσικών απειλών ήταν βολικά μη συγκεκριμένη. Αλλά γιατί να γίνει ακριβής όταν θα κινδύνευε να διαψευστεί; Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, ωστόσο: ο διάδρομος Suwalki και η Υπερδνειστερία.

Το ΝΑΤΟ έχει εδώ και καιρό εμμονή με το διάδρομο Suwalki - τη λωρίδα εκατό χιλιομέτρων κατά μήκος των πολωνο-λιθουανικών συνόρων, που βρίσκεται ανάμεσα στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στα δυτικά και τη Λευκορωσία στα ανατολικά. Πέρυσι το καλοκαίρι, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας έπαιξε βολικά με το γεγονός ότι οι Ρώσοι μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας Wagner Group, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν παλαιότερα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, είχαν ουσιαστικά εξοριστεί στη Λευκορωσία μετά τη δημόσια κατάρρευση και τη μακρά πορεία τους προς τη Μόσχα λόγω διαφορών με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. Και μόνο η σκέψη ότι οι μαχητές της Βάγκνερ κάθονταν, ίσως ανοίγοντας μερικές μπύρες, κάπου κοντά στο Μινσκ, ήταν προφανώς αρκετή για το ΝΑΤΟ ώστε να αρχίσει να έχει οράματα πως οι τύποι της Βάγκνερ κάνουν ένα ένοπλο οδοιπορικό προς την Πολωνία από τα ανατολικά, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα στο Καλίνινγκραντ έρχονται από τα δυτικά. Ποιος ξέρει γιατί το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό. Αλλά λίγο πολύ οποιαδήποτε δικαιολογία ή πρόσχημα είναι αρκετή όταν πρόκειται για την Πολωνία που μπορεί να φορτωθεί όπλα και να παίξει το ρόλο του σκύλου επίθεσης του ΝΑΤΟ που πάντα φαίνεται σαν να είναι στα πρόθυρα να μασήσει το λουρί του.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υπονόησε τότε στον Πούτιν ότι η Πολωνία σχεδίαζε να επιτεθεί στη Λευκορωσία, με χίλιους Πολωνούς στρατιώτες να έχουν πρόσφατα κάνει παρέα στα σύνορα με το πρόσχημα πως τα στρατεύματα της Βάγκνερ κάνουν τώρα παρέα με τα στρατεύματα της Λευκορωσίας στην άλλη πλευρά των συνόρων. Αλλά ο Λουκασένκο έδωσε και μια άλλη εξήγηση για την στρατιωτική ενίσχυση της Πολωνίας, εξηγώντας ότι νότια του διαδρόμου Suwalki, ακριβώς κάτω από τη Λευκορωσία, βρίσκεται η δυτική Ουκρανία και ότι η Πολωνία ήθελε να βάλει χέρι σε ένα κομμάτι της. Η πρόταση του Λουκασένκο πως η Πολωνία ήθελε να λερώσει τα χέρια της στην Ουκρανία απηχεί αυτό που είπε ο Πούτιν στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι η Πολωνία ήθελε να εμπλακεί βαθύτερα στην Ουκρανία για να αρπάξει για τον εαυτό της ένα κομμάτι από αυτό που η Βαρσοβία θεωρεί ιστορικό έδαφός της.

Μεγάλη αμφισβήτηση από το ΝΑΤΟ έχει επίσης λάβει χώρα για τη λεγόμενη ρωσική απειλή στην Υπερδνειστερία - μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που αποσπάστηκε από τη Μολδαβία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και είναι τώρα μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία. Αν δεν έχετε ακούσει πολλά για την Υπερδνειστερία μέχρι πρόσφατα, αν έχετε ακούσει καθόλου, είναι επειδή είναι σταθερή, με τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα να κρατούν το φρούριο. Τον Ιούνιο του 2023, στη σύνοδο κορυφής της Πολιτικής Κοινότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα παιδικά τραπέζια των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ήθελε η ΕΕ να χτυπήσει την πόρτα της Υπερδνειστερίας, λες και δεν είχε αρκετά δικά του προβλήματα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία, αλλά θα χρειαζόταν απλώς ένα αίτημα από τη Μολδαβία.  

Ωραία "αμυντική συμμαχία" έχετε εκεί, παιδιά. Είστε πραγματικά σίγουροι ότι η Ρωσία είναι το πρόβλημα εδώ; Ή μήπως η κοσμοθεωρία σας είναι τόσο αποκομμένη από την πραγματικότητα όσο και η ιδέα πως οι πρόσφατα διογκωμένοι δικέφαλοι του Μακρόν είναι, όπως λέει η σύζυγός του Μπριζίτ, αποτέλεσμα δύο 45λεπτων εβδομαδιαίων προπονήσεων;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail