Η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί, λέει ο νέος πρόεδρος της Σλοβακίας

pixabay / Walkerssk
Freepen.gr - Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχει καταφέρει τίποτε άλλο παρά δεκάδες χιλιάδες θανάτους και πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι.

Ο Πελεγκρίνι, ο οποίος επί του παρόντος εκτελεί χρέη προέδρου του εθνικού κοινοβουλίου, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το Σάββατο, λαμβάνοντας το 53% των ψήφων. Ο αντίπαλός του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρκοκ, ο οποίος περιγράφεται ευρέως ως φιλοδυτικός υποψήφιος, έλαβε περίπου 47%. Ο Πελεγκρίνι είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Ta3 την Κυριακή, ο εκλεγμένος πρόεδρος τόνισε πως "οι δολοφονίες [στην Ουκρανία] θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και στη συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν μέτρα".

Πρόσθεσε ότι "είναι απόλυτη τραγωδία να υποστηρίζουμε... μια σύγκρουση που δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια", ενώ αφήνει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Παράλληλα, ο Πελεγκρίνι καταδίκασε την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας τη Μόσχα "επιτιθέμενη".

Τόνισε επίσης ότι, ενώ η Σλοβακία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα επιδιώξει να είναι πιο ανεξάρτητη στην παγκόσμια σκηνή.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος απέρριψε επίσης την άποψη πως η προεκλογική του εκστρατεία βασιζόταν στην κινδυνολογία, λέγοντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι, αντίθετα, ήθελε να καθησυχάσει τους συμπολίτες του πως δε θα χρειαστεί να πάνε σε πόλεμο. Πρόσθεσε ότι "θα προτιμούσε να ακούσει τον πάπα στο Βατικανό παρά τον Γάλλο πρόεδρο [Εμανουέλ] Μακρόν" όταν πρόκειται για ιδέες για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail