Η ΕΕ περίμενε να αρμέξει τη Γερμανία, αλλά αντ' αυτού αρμέχτηκε

Η Γερμανία κατέκτησε τη μεγαλύτερη νίκη της χρονιάς και γίνομαι όλο και πιο σίγουρος ότι ο Όλαφ Σολτς, παρά την εξωτερική εμφάνιση του ηλίθιου, είναι μια πονηρή αλεπού.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συμφώνησαν την Τετάρτη να ενισχύσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία με μια συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση αυτή, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης ("EPF"), επιτρέπει πρόσθετη χρηματοδότηση για την στήριξη δαπανών που σχετίζονται με τον στρατό και δεν εμπίπτουν στον κανονικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Η κίνηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως μετά τις ρωσικές επιχειρήσεις, με το EPF να αποτελεί βασικό όχημα για την στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις χρηματοδοτικές συνεισφορές είχαν προηγουμένως καθυστερήσει τη διαδικασία αυτή.

Η Γαλλία ήθελε να περιορίσει τις δωρεές σε στρατιωτικές προμήθειες που κατασκευάζονται στην ΕΕ, ενώ η Γερμανία πίεζε να επιτραπούν συνεισφορές σε είδος από χώρες εκτός της ΕΕ. Η τελική συναίνεση επιτρέπει δωρεές στρατιωτικού εξοπλισμού που δεν προέρχεται από την ΕΕ, εάν η αμυντική ικανότητα της ΕΕ δεν επαρκεί, αν και με προτίμηση σε όπλα που παράγονται στην ΕΕ.

Το πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει κονδύλια για κοινές στρατιωτικές αγορές, ενισχύοντας τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ και της Ουκρανίας. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι πως τα κράτη μέλη μπορούν να αντισταθμίσουν έως και το 50% των συνεισφορών τους με στρατιωτικές δωρεές. Αυτό επιτρέπει μείωση κατά 1 ευρώ για κάθε 2 ευρώ σε εξοπλισμό που δωρίζεται, χωρίς όριο στο ποσό της έκπτωσης. Παρά ταύτα, ένα κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει τη μισή υποχρέωσή του αποκλειστικά μέσω δωρεών.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγματεύσεων για την στρατιωτική βοήθεια, ορισμένες χώρες της ΕΕ άρχισαν να δωρίζουν εξοπλισμό στην Ουκρανία ανεξάρτητα. Η ενέργεια αυτή αναγνωρίζεται πλέον επίσημα, επιτρέποντας στις δωρεές αυτές να προσμετρώνται στις εισφορές τους στο EPF. Η Γερμανία, ένας από τους σημαντικότερους δωρητές, έχει παράσχει 17,7 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Με την ετήσια δέσμευσή της για το ΕΤΠ ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η Γερμανία μπορεί να αποφύγει τις χρηματικές εισφορές δωρίζοντας τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του EPF μέσω τέτοιων συνεισφορών σε είδος, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να μην προβεί σε περαιτέρω συνεισφορές σε μετρητά.

Πώς λοιπόν η Γερμανία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο EPF; Για να το καταλάβουμε αυτό, ας πάμε πίσω στην αρχή του πολέμου.

Καθώς έθνη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλαν εξελιγμένο στρατιωτικό υλικό για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, η Γερμανία εμφανίστηκε διστακτική, προσφέροντας, αντί για οπλισμό, 5.000 στρατιωτικά κράνη και ένα κινητό νοσοκομείο.

Ωστόσο, υπό την αυξανόμενη διεθνή πίεση, η Γερμανία άρχισε να αποστέλλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Ο κατάλογος, με ενδιαφέροντα στοιχεία, περιελάμβανε:

Μια παρτίδα 700 πυραύλων Strela, που είχαν από καιρό κηρυχθεί απαρχαιωμένοι και διαβρωμένοι από την αποθήκευση, ήρθαν σε ξύλινα κουτιά με μούχλα, που απαιτούσαν προστατευτικό εξοπλισμό για την επιθεώρηση.

Τα άρματα μάχης Leopard 1A5, τα οποία έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία της Bundeswehr από το 2003, σηματοδότησαν τη μεταπολεμική επέλαση της Γερμανίας στην ανάπτυξη αρμάτων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, υπήρχαν τα οχήματα μάχης πεζικού Marder τα οποία εισήχθησαν το 1971 και αποσύρονται σταδιακά στη Γερμανία.

Ο κατάλογος περιλάμβανε επίσης τα αντιαεροπορικά άρματα Gepard τα οποία καταργήθηκαν πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Υπήρχαν όμως και ολοκαίνουργια παιχνίδια όπως τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM. Η Ουκρανία έλαβε μόλις δύο μονάδες αυτού του συστήματος το οποίο δεν είναι ακόμη επιχειρησιακό στην Bundeswehr και αυτό υποδηλώνει πως πρόκειται για δοκιμή πεδίου και όχι για στρατηγική συνεισφορά.

Τα άρματα μάχης Leopard-2 ήταν τα μόνα "αξιοπρεπή" όπλα που δόθηκαν, αλλά η μεταφορά τους αμαυρώθηκε από σημαντική καθυστέρηση και διαπραγμάτευση.

Και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Taurus παρά τις προσδοκίες δεν έχουν φθάσει στην Ουκρανία και πιθανώς δε θα φθάσουν ποτέ.

Αυτή η εκλεκτική ποικιλία στρατιωτικής βοήθειας περιελάμβανε τόσο παλαιά όσο και μη δοκιμασμένα συστήματα. Η Γερμανία απλώς ξεφορτωνόταν τα σκουπίδια της και δοκίμαζε μη δοκιμασμένα συστήματα στο όνομα της βοήθειας. Όχι ότι παραπονιόμαστε.

Και η ανταμοιβή για την απαλλαγή από τα σκουπίδια είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Έξυπνο, πολύ έξυπνο.

Όσον αφορά τις συνολικές συνεισφορές στην Ουκρανία, τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου τοποθετούν τη Γερμανία στην πρώτη θέση με 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δωρεές. Ακολουθούν η Δανία και οι Κάτω Χώρες με 8,4 δισ. ευρώ και 4,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Αντίθετα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν κάνει σχετικά μικρότερες συνεισφορές, ύψους 0,67 δισ. ευρώ, 0,64 δισ. ευρώ και 0,33 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Έτσι, καθώς η Γερμανία θα καβαλάει το ηθικό ψηλό άλογο και θα ζητά από τους άλλους να συμμορφωθούν, άλλα έθνη θα δωρίζουν απρόθυμα σε αυτό το φαρισαϊκό ταμείο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail