Οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανακαλέσουν τον χαρακτηρισμό των Χούτι ως τρομοκρατών, καθώς οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται

Σε μια νέα εξέλιξη που δεν έχει αναφερθεί επαρκώς, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του υποστηριζόμενου από το Ιράν σιιτικού ισλαμιστικού πολιτικού και στρατιωτικού κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, κοινώς γνωστού ως Χούτι, ως "τρομοκρατικής" ομάδας, σε ένα είδος ανταλλάγματος, εάν το κίνημα με βάση τους Χούτι σταματήσει τη συνεχιζόμενη εκστρατεία του κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, δήλωσε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις 3 Απριλίου, πως η ελπίδα τους είναι να "βρουν διπλωματικές εξόδους" και να βρουν "τρόπους αποκλιμάκωσης", που θα επιτρέψουν στην Ουάσινγκτον να "αποσύρει, τελικά, τον χαρακτηρισμό και φυσικά να τερματίσει τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της στρατιωτικής ικανότητας των Χούτι". Οι περισσότεροι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό θα λειτουργήσει. Είναι ενδιαφέρον πως ο Λέντερκινγκ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν "μια διπλωματική λύση" και παραδέχθηκε πως "δεν υπάρχει στρατιωτική λύση".

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Υεμένης, ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι εξαπέλυσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών φρεγατών, καθώς και βρετανικών και ισραηλινών πλοίων καθώς και δύο ισραηλινών πλοίων στον Αραβικό και τον Ινδικό Ωκεανό, με προορισμό ισραηλινά λιμάνια - όλα αυτά σε λιγότερο από 72 χρόνια, που ισοδυναμούν με μια αρκετά εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Yahya Saree, υπογράμμισε ότι οι αντάρτες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις εμποδίζοντας τόσο τα πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ όσο και τα πλοία με ισραηλινό πλοίο να περάσουν από την Αραβική και την Ερυθρά Θάλασσα καθώς και τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τη συνεχιζόμενη πολιορκία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Το Σάββατο, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ελεγχόμενο από τους Χούτι κινητό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος στην Υεμένη και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται επίσης ότι κατέρριψαν ένα "εναέριο όχημα πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Πριν από περίπου ένα μήνα οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα υποβρύχια όπλα.

Τα δυτικά πλοία έχουν αποφύγει τις πλωτές οδούς, οι οποίες συνήθιζαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον πλανήτη, και αντ' αυτού έχουν πλοηγηθεί γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, το οποίο είναι μια πολύ μεγαλύτερη (και ακριβότερη) διαδρομή.

Στο τέλος της προεδρίας του Τραμπ, η ομάδα της Υεμένης είχε χαρακτηριστεί από την Ουάσινγκτον ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO). Η κυβέρνηση του νυν υπουργού Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε τον εν λόγω χαρακτηρισμό το 2021, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στην Υεμένη. Όταν το κίνημα της Υεμένης ξεκίνησε τη θαλάσσια εκστρατεία του, οι ΗΠΑ, στις 17 Ιανουαρίου, τους κατέταξαν αυτή τη φορά ως Ειδικά Καθορισμένη Τρομοκρατική Ομάδα (SDTG), μια ξεχωριστή "ελαφρύτερη" ετικέτα που, σύμφωνα με τον John Kirby (συντονιστή στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ), θα έδινε στις ΗΠΑ "μεγαλύτερη ευελιξία", ενώ θα επέτρεπε στις οργανώσεις βοήθειας να δραστηριοποιούνται χωρίς να φοβούνται κυρώσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον Lenderking, υποτίθεται ότι "θα έκοβε τα οικονομικά δίκτυα, τη δυνατότητά τους να συγκεντρώνουν χρήματα". Η απόφαση έχει επικριθεί πολύ από διακομματική ομάδα Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι θεωρούν πως ο Μπάιντεν δεν είναι αρκετά "σκληρός" απέναντι στους Χούτι και στο Ιράν.

Έτσι, στις 27 Φεβρουαρίου, ο προαναφερόμενος Λέντερκινγκ (ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ) είχε απειλήσει να επιβάλει εκ νέου τον χαρακτηρισμό "Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση" (FTO) (που σημαίνει πρόσθετες κυρώσεις) στους Χούτις σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. Και τώρα οι ΗΠΑ υποχώρησαν και πάλι, και συζητούν να καταργήσουν εντελώς τον χαρακτηρισμό SDTG - γεγονός που δείχνει επίσης πόσο πολύ οι χαρακτηρισμοί "τρομοκρατών" είναι ουσιαστικά όπλα κυρώσεων και διαπραγματεύσιμες ετικέτες. Όλες αυτές οι αμφιταλαντεύσεις σίγουρα δε δείχνουν μεγάλη δύναμη από την αμερικανική πλευρά, σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, επί μήνες, οι αμερικανικές αρχές ζητούσαν επανειλημμένα από τους Κινέζους αντιπάλους τους να πιέσουν το Ιράν να περιορίσει τους αντάρτες Χούτι - χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό από μόνο του πιστοποιούσε την αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν, όπως έγραψα, κυρίως μια εξωτερική διάχυση της καταστροφικής ισραηλινής εκστρατείας στην Παλαιστίνη που υποστήριζε η Ουάσινγκτον.

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους, όπως το θέτει ο προαναφερθείς Lenderking, δεν υπάρχει αμερικανική στρατιωτική λύση κατά των Χούτι. Το κόστος είναι ένας από αυτούς. Πρώτον, για να καταστρέψει τα μάλλον απλοϊκά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι (το καθένα κοστίζει μερικές χιλιάδες δολάρια), η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί ακριβούς ναυτικούς πυραύλους, δαπανώντας έτσι έως και 2,1 εκατομμύρια δολάρια για μία μόνο βολή, σύμφωνα με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους που ερωτήθηκαν από το Politico τον Δεκέμβριο του 2023. Επιπλέον, η περαιτέρω άμεση στρατιωτική εμπλοκή, υποστηρίζει ο Kelley Beaucar Vlahos (ανώτερος σύμβουλος στο Ινστιτούτο Quincy), μπορεί μόνο να φέρει την Ουάσινγκτον πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα επιθυμητός, από αμερικανικής πλευράς - ή οικονομικά προσιτός, εδώ που τα λέμε.

Μέχρι στιγμής, οι Αμερικανοί έχουν επανειλημμένα ηττηθεί από ένα κίνημα ανταρτών φυλών. Προσθέστε σε αυτό, τις αποτυχίες της Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, καθώς και τη Βενεζουέλα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.  Αυτό αναδεικνύει την επιβαρυμένη κατάσταση της παρακμάζουσας ατλαντικής ναυτικής υπερδύναμης (στρατιωτικά και οικονομικά) και υπονομεύει περαιτέρω την αμερικανική αξιοπιστία και το κύρος της παγκοσμίως.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail