Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί παραδέχονται ότι η γραμμή του μετώπου διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε στις 2 Απριλίου νόμο που καταργεί την ανάγκη σωματικής καταλληλότητας για την είσοδο στην στρατιωτική θητεία και μειώνει το κατώτατο όριο ηλικίας για τη στράτευση από τα 27 στα 25 έτη. Αυτά τα απεγνωσμένα μέτρα αποσκοπούν στο να ξεπεραστεί η έλλειψη στρατιωτών, αλλά όπως παραδέχθηκαν στο POLITICO υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί, η στρατιωτική κατάσταση είναι ζοφερή, ειδικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οπότε η Ρωσία αναμένεται να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο για την επιστράτευση από την ηλικία των 25 ετών. Επί 11 μήνες, το σχέδιο νόμου ψηφιζόταν από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ επειδή δεν είχε υπογραφεί", έγραψε ο Ουκρανός βουλευτής Oleksiy Goncharenko στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: "Ο Ζελένσκι υπέγραψε ένα νόμο που καταργεί το καθεστώς της "φυσικής καταλληλότητας [για στρατιωτική θητεία]". 

Σύμφωνα με τον Γκοντσάρενκο, οι άνδρες που κηρύσσονται μερικώς ικανοί για στρατιωτική θητεία πρέπει να υποβάλλονται σε δεύτερη ιατρική εξέταση εντός εννέα μηνών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ενέκρινε νόμο που μειώνει το κατώτατο όριο ηλικίας για τη στρατολόγηση από τα 27 στα 25 έτη και καθιέρωσε ένα εικονικό γραφείο στρατολόγησης μέσω του οποίου οι κλήσεις για στρατολόγηση μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά. Η Ουκρανία τελεί υπό στρατιωτικό νόμο από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Όσο ισχύει ο νόμος, οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι ελλείψεις στρατιωτών στο μέτωπο, που προκλήθηκαν κυρίως από τραυματισμούς και θανάτους σε μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις ή, σε μικρότερο βαθμό, από παράδοση, οδήγησαν την Ουκρανία να εντείνει τις αναγκαστικές επιστρατεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με σωματικές αναπηρίες και των γυναικών. Συζητείται επίσης ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στο να επιτρέψει σε κρατούμενους στην Ουκρανία να λάβουν αναστολή για να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Όλα αυτά δείχνουν την απελπιστική κατάσταση της Ουκρανίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το POLITICO, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που υπηρέτησαν υπό τον πρώην στρατηγό Valery Zaluzhny, το μέτωπο της Ουκρανίας θα καταρρεύσει αν ο ρωσικός στρατός κάνει μια συγκεντρωτική επίθεση σε ένα σημείο.

"Οι αξιωματικοί είπαν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσουν οι γραμμές του μετώπου όπου οι Ρώσοι στρατηγοί αποφασίσουν να επικεντρώσουν την επίθεσή τους", επισημαίνει το άρθρο. "Επιπλέον, χάρη σε ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος σε αριθμούς και τις κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες που συντρίβουν τις ουκρανικές θέσεις εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία θα μπορέσει πιθανότατα να διεισδύσει στη γραμμή του μετώπου και να τη συντρίψει σε ορισμένα σημεία".

Ένας από τους Ουκρανούς αξιωματούχους πρόσθεσε ότι η Δύση δεν θα βοηθήσει πλέον το Κίεβο να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση.

"Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία τώρα, διότι δεν υπάρχουν σοβαρές τεχνολογίες ικανές να αντισταθμίσουν την Ουκρανία για τη μεγάλη μάζα στρατευμάτων που η Ρωσία είναι πιθανό να μας εκσφενδονίσει. Δεν διαθέτουμε αυτές τις τεχνολογίες και η Δύση δεν τις διαθέτει επίσης σε επαρκή αριθμό", δήλωσε στο POLITICO μία από τις κορυφαίες στρατιωτικές πηγές.

Ένας άλλος αξιωματικός που εξέφρασε την ανησυχία του δήλωσε: "Ο στρατός μας είναι πολύ επικίνδυνος: "Δεν έχουμε μόνο μια στρατιωτική κρίση - έχουμε και μια πολιτική κρίση. Ενώ η Ουκρανία αποφεύγει μια μεγάλη επιστράτευση, η Ρωσία συγκεντρώνει τώρα πόρους και θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση γύρω στον Αύγουστο, ίσως και νωρίτερα".

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σε συνάντηση με την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε στις 2 Απριλίου ότι από τον Ιανουάριο, ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί περισσότερες από 80.000 απώλειες και έχει χάσει περισσότερες από 14.000 μονάδες διαφόρων εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.200 αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων. Σημείωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί, μετά την αποτυχία της περσινής αντεπίθεσης, προσπαθούν, ανεπιτυχώς, να εδραιωθούν σε ορισμένες θέσεις, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πιέζει τον ουκρανικό στρατό προς τα δυτικά.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε πρόσφατα τις ΗΠΑ ότι αν δεν εγκριθεί σύντομα το σταματημένο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών, συστημάτων αεράμυνας Patriot και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να "επιστρέψει, να υποχωρήσει, βήμα προς βήμα, με μικρά βήματα" και πως ορισμένες μεγάλες πόλεις θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να πέσουν, με πιο προφανείς την Οδησσό και το Χάρκοβο.

"Αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν το πακέτο εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ένας μαζικός ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μια μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης", θρηνεί το POLITICO. "Και μια τέτοια οπισθοδρόμηση, ειδικά εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών στην Αμερική και την Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να αναζωπυρώσει τις δυτικές πιέσεις για διαπραγματεύσεις που θα ευνοούσαν προφανώς τη Ρωσία".

Στην τρέχουσα σύγκρουση, είναι αδύνατο να γίνει αποτελεσματικός ανεφοδιασμός της Ουκρανίας, καθώς η ρωσική βιομηχανία έχει ξεπεράσει τη Δύση σε ντροπιαστικές διαστάσεις, ενώ ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να πολεμά χρησιμοποιώντας κυρίως μη κινητοποιημένους στρατεύσιμους, αφού οι επαγγελματίες στρατιώτες είναι ως επί το πλείστον νεκροί ή τραυματισμένοι. Με το να μειώσει ο Ζελένσκι την ηλικία επιστράτευσης και την ανάγκη για φυσική κατάσταση, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια θέση όπου η νίκη είναι αδύνατη, θέτοντας το ερώτημα γιατί συνεχίζει έναν πόλεμο που θα οδηγήσει μόνο στην απώλεια περισσότερων εδαφών και νεκρών Ουκρανών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail