Τρεις λόγοι για τους οποίους οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να ανεβαίνουν

Αν δεν είστε πολύ καιρό απομονωμένοι, δε θα έχει διαφύγει της προσοχής σας πως ο χρυσός τα πηγαίνει αρκετά καλά.

CityAM - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί όμως ο χρυσός εξακολουθεί να αυξάνεται;

1) Η γεωπολιτική οδηγεί τους επενδυτές στον χρυσό

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα συνεχίζονται και η πιθανή κλιμάκωση σε άλλες χώρες εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τις αγορές σαν τη δαμόκλειο σπάθη.

Οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί για μια νέα έκρηξη όπως όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια και ο χρυσός είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα αντιστάθμισης αυτών των ανησυχιών.

Τα στοιχεία της BullionVault, της μεγαλύτερης διαδικτυακής αγοράς πολύτιμων μετάλλων στον κόσμο, δείχνουν ότι οι δυτικοί επενδυτές αποκόμισαν κέρδη ρεκόρ από την πώληση χρυσού τον Μάρτιο, ξεφορτώνοντας σχεδόν διπλάσια ποσότητα από την αγορασθείσα.

"Οι προηγούμενες κορυφές στον αριθμό των ανθρώπων που πωλούσαν χρυσό ήρθαν επίσης όταν οι τιμές των ράβδων έκαναν άλμα", λέει ο διευθυντής έρευνας της BullionVault Adrian Ash.

"Αλλά όλες συνέπεσαν με στιγμές οξείας πολιτικής ή οικονομικής πίεσης, ωθώντας την ισχυρότερη ζήτηση των επενδυτών".

Πράγματι, οι πωλητές μέσω της πλατφόρμας αυξήθηκαν κατά 95% και ξεπέρασαν τον αριθμό που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των αγγλικών ταραχών και της κρίσης χρέους του ευρώ το 2011, τον Μάρτιο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, και το σοκ του δημοψηφίσματος για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Αντίθετα, τα νέα ιστορικά υψηλά του χρυσού αυξήθηκαν εκθετικά καθώς συνεχίστηκε η γενική ανησυχία γύρω από τις παγκόσμιες συγκρούσεις.

Αυτό, λέει ο Ash, "μιλάει για την υποκείμενη δύναμη αυτής της ανοδικής τάσης των τιμών".

2) Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν

Η ισχυρή φυσική ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και τους μικροεπενδυτές στην Ασία στηρίζει επίσης το κίτρινο μέταλλο. Ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές διστάζουν στις υψηλότερες τιμές.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo, δήλωσε πως η προοπτική για χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) με αντίκρισμα σε ράβδους χρυσού από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πραγματικού χρήματος για πρώτη φορά από το 2022.

Και παρόλο που ο ρυθμός αγοράς επιβραδύνεται, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου εξακολουθούν να συσσωρεύουν χρυσό όπου μπορούν.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού δείχνουν ότι τα αναφερόμενα παγκόσμια αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών για τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 19 τόνους.

Παρά το γεγονός πως πρόκειται για τον ένατο συνεχή μήνα αύξησης, τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση, με τις αγορές για το μήνα να είναι 58% χαμηλότερες από εκείνες του Ιανουαρίου.

Σε ετήσια βάση, οι κεντρικές τράπεζες αναφέρουν την προσθήκη 64 τόνων κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, 43% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο του 2023, αλλά τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2022.

3) Ο χρυσός ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού

Τα ράλι του χρυσού δημιουργούνται συχνά όταν ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική καμπύλη, υποτιμώντας την αξία του νομίσματος.

Ωστόσο, η ενημέρωση σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, η οποία αναμένεται αυτή την εβδομάδα, θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τις μετοχές και τα εμπορεύματα αυτή την εβδομάδα.

Η Fed δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο το νωρίτερο και ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,5% λόγω της εκρηκτικής οικονομίας.

Η συνακόλουθη ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα για τους μελλοντικούς μελετητές του χρυσού.

Το νόμισμα μόλις ξεπέρασε το υψηλό τεσσάρων μηνών, προσθέτοντας πίεση στην αγορά χρυσού και θολώνοντας το τοπίο για όσους έχουν ανοίγματα σε ράβδους χρυσού.

Η Kathleen Brooks, διευθύντρια ερευνών στην XTB Trading, επισημαίνει πως ο χρυσός μπορεί να έχει φτάσει στο ανώτατο όριο του, αν δεν υπάρξει κάποιο γεγονός διόρθωσης της πορείας του, όπως περαιτέρω γεωπολιτική κλιμάκωση, και ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε διόρθωση.

"Το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια χρυσού φαίνεται να έχει κορυφωθεί και η τιμή του χρυσού βρίσκεται τώρα 15% πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο (SMA) των 200 ημερών", δήλωσε η ίδια.

"Αυτό υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε ακραία επίπεδα και θα μπορούσε να της οφείλεται μια υποχώρηση".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail