Η Αμερική δεν έχει σχέδιο Β για την Ουκρανία εκτός από περισσότερο πόλεμο

A dark shadow has descended on Ukraine's war prospects. Image: Instagram Screengrab
Κάπου το περασμένο Σαββατοκύριακο [23/24-3] μερικές δεκάδες πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικοί, ακαδημαϊκοί και αναλυτές δεξαμενών σκέψης συναντήθηκαν για να αξιολογήσουν την παγκόσμια στρατιωτική κατάσταση.
 
David P Goldman - asiatimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μπορώ να πω ότι έχω να φοβηθώ τόσο πολύ από το φθινόπωρο του 1983, όταν ήμουν νεαρός ερευνητής με σύμβαση και έκανα διάφορες δουλειές για τον τότε Ειδικό Βοηθό του Προέδρου Norman A Bailey στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Εκείνη ήταν η κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου και η υπερβολικά ρεαλιστική άσκηση Able Archer 83 παραλίγο να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο.

Τώρα, το κατεστημένο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχει ποντάρει την αξιοπιστία του στην ταπείνωση της Ρωσίας, σπρώχνοντας τα σύνορα του ΝΑΤΟ σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Μόσχα, ενώ παράλληλα συνθλίβει την οικονομία της Μόσχας μέσω κυρώσεων.

Έχει τραβήξει κάθε κουβέντα που έχει με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κινητοποιώντας τη λεγεώνα των δημοσιογράφων, των δεξαμενών σκέψης και των πολιτικών με υποτροφία για την προώθηση του ουκρανικού πολέμου δι' αντιπροσώπων, με σκοπό να υποβαθμίσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τελικά να επιβάλει την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Τα μηνύματα από τους πιο διακεκριμένους συμμετέχοντες - πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με χαρτοφυλάκια άμυνας και εθνικής ασφάλειας - είναι ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι αποφασισμένο να κερδίσει με οποιοδήποτε κόστος. "Το ερώτημα είναι αν η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει στρατηγικές εφεδρείες", δήλωσε ένας εισηγητής, "Το σώμα των αξιωματικών της είναι στο 50% της δύναμής του και δεν έχει βάθος υπαξιωματικών".

"Οι Ρώσοι δέχονται τεράστιες απώλειες 25.000 έως 30.000 το μήνα", πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος. "Δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θέληση να πολεμήσουν στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι βρίσκονται κοντά σε σημείο ρήξης. Μπορούν να διατηρήσουν την εθνική τους θέληση; Όχι, αν η νοθευμένη εκλογή [του Βλαντίμιρ Πούτιν αυτόν τον μήνα] ήταν κάποια ένδειξη. Η οικονομία τους είναι πραγματικά ευάλωτη. Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και την οικονομική απαγόρευση των προμηθειών που φτάνουν στη Ρωσία. Οι Ρώσοι έχουν μια ποτεμκίνη απεικόνιση της δύναμης".

Όλα τα παραπάνω είναι αποδεδειγμένα ψευδή και γνωστά στον εν λόγω εισηγητή. Η άποψη πως η Ρωσία υφίσταται 25.000 έως 30.000 απώλειες το μήνα είναι γελοία. Το πυροβολικό αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των απωλειών και στις δύο πλευρές και σύμφωνα με κάθε εκτίμηση η Ρωσία ρίχνει πέντε ή δέκα φορές περισσότερα βλήματα από την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αποφύγει προσεκτικά τις μετωπικές επιθέσεις για να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Το πιο σημαντικό γεγονός σχετικά με την επανεκλογή του Πούτιν είναι πως ψήφισε το 88% των Ρώσων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε δυτική δημοκρατία. Οι Ρώσοι μπορεί να μην είχαν πολλές επιλογές για τον υποψήφιο, αλλά είχαν την επιλογή να ψηφίσουν ή όχι. Η μαζική συμμετοχή συνάδει με το 85% της αποδοχής του Πούτιν σύμφωνα με την ανεξάρτητη δημοσκόπηση Levada.
Βαθμολογία έγκρισης ή αποδοκιμασίας του Πούτιν στη δημοσκόπηση Levada Poll. Πηγή: Statista

Αντί να καταρρεύσει, η Ρωσία έχει γίνει το επίκεντρο για την αναδιοργάνωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και της χρηματοδότησής τους, και η οικονομία της αναπτύσσεται, αντί να συρρικνώνεται στο μισό, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν το Μάρτιο του 2022.

Η Ουκρανία ξεμένει από στρατιώτες και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα νέο νόμο περί επιστράτευσης. Ένας διακεκριμένος στρατιωτικός ιστορικός εξήγησε: "Όπου κι αν πας στην Ουκρανία βλέπεις νεαρούς άνδρες να τριγυρνούν και να μην φορούν στολή! Η Ουκρανία αρνείται να τα δώσει όλα".

Η Ρωσία παράγει τέσσερις έως επτά φορές περισσότερα βλήματα πυροβολικού από την Ουκρανία. Η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει εξαντληθεί, καθώς οι παλιοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι της σοβιετικής εποχής έχουν εκτοξευτεί και τα αποθέματα των πυραύλων Patriot του ΝΑΤΟ λιγοστεύουν.
 
Η Ρωσία διαθέτει ανεξάντλητο απόθεμα μεγάλων βομβών σοβιετικής εποχής εξοπλισμένων με φθηνά συστήματα καθοδήγησης, που εκτοξεύονται με ακρίβεια σε ουκρανικούς στόχους από ρωσικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε απόσταση 60 μιλίων (96,5 χιλιομέτρων). Με πενταπλάσιο πληθυσμό από την Ουκρανία, η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο φθοράς.

Ένας άλλος εισηγητής στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου κατήγγειλε τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ανησυχούν υπερβολικά για το "πυρηνικό κατώφλι" - το σημείο κλιμάκωσης μετά το οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Απαίτησε από τη Γερμανία να προμηθεύσει στην Ουκρανία τον μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο κρουζ Taurus, με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και πολεμική κεφαλή δύο σταδίων κατάλληλη για την καταστροφή μεγάλων υποδομών.

Ανώτεροι αξιωματικοί της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας συζήτησαν τον περασμένο μήνα τη χρήση 20 πυραύλων Taurus για την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, σε μια συνομιλία που καταγράφηκε κρυφά και δημοσιεύθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η συνομιλία αποκάλυψε επίσης την παρουσία εκατοντάδων Βρετανών και άλλου προσωπικού του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η μεταφορά του πολέμου στην πατρίδα της Ρωσίας και η καταστροφή σημαντικών υποδομών είναι ένας τρόπος για να μετατραπεί ο πόλεμος με την Ουκρανία σε γενικό ευρωπαϊκό πόλεμο. Ένας άλλος είναι η ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, κάτι που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει θέσει επί τάπητος (αλλά σχεδόν σίγουρα δεν σκοπεύει να το κάνει).

Αξιοσημείωτο είναι pvw δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για μια πιθανή λύση της σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης σε αυτή τη συγκυρία θα έδινε στη Ρωσία τις ανατολικές ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει και πιθανώς θα έδινε στη Ρωσία μια νεκρή ζώνη που θα έφτανε μέχρι την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου - ακολουθούμενη από την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Δυτική Ευρώπη.

Η Ρωσία θα έβγαινε θριαμβεύτρια και τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στη Δυτική Ευρώπη θα υποβαθμίζονταν. Ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο κύρος της Αμερικής θα ήταν καταστροφικός: Όπως παρατήρησαν αρκετοί παρευρισκόμενοι, η Ταϊβάν παρακολουθεί προσεκτικά για να δει τι θα συμβεί στους αμερικανικούς πληρεξουσίους.

Οι κανόνες της συνάντησης με εμποδίζουν να πω περισσότερα, αλλά είμαι ελεύθερος να αναφέρω όσα είπα στη συγκέντρωση: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν παταγωδώς επειδή η Ρωσία είχε πρόσβαση σε απεριόριστες ποσότητες κινεζικών (καθώς και ινδικών και άλλων) εισαγωγών, τόσο άμεσα όσο και μέσω μιας σειράς μεσαζόντων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Αλλά η οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας απέναντι στις υποτιθέμενες καταστροφικές κυρώσεις είναι μόνο μια αντανάκλαση ενός μεγάλου μετασχηματισμού του παγκόσμιου εμπορίου. Οι εξαγωγές της Κίνας προς τον Παγκόσμιο Νότο διπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και η Κίνα εξάγει πλέον περισσότερο προς τον Νότο παρά προς τις ανεπτυγμένες αγορές. Η άνευ προηγουμένου εξαγωγική επιτυχία της Κίνας, με τη σειρά της, πηγάζει από την ταχεία αυτοματοποίηση της κινεζικής βιομηχανίας, η οποία εγκαθιστά πλέον περισσότερα βιομηχανικά ρομπότ ετησίως από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί.

Αυτό είναι εμφανές, πρόσθεσα, στη νεοαποκτηθείσα κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων, αλλά έχει επίσης κρίσιμες στρατιωτικές επιπτώσεις. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι διαθέτει αυτοματοποιημένα εργοστάσια που μπορούν να κατασκευάσουν 1.000 πυραύλους κρουζ την ημέρα - δεν είναι αδύνατο, δεδομένου πως μπορεί να κατασκευάσει 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα την ημέρα ή χιλιάδες σταθμούς βάσης 5G.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Κίνα μπορεί να παράγει το ισοδύναμο του αμερικανικού αποθέματος των 4.000 πυραύλων κρουζ σε μια εβδομάδα, ενώ οι αμερικανοί εργολάβοι άμυνας χρειάζονται χρόνια για να τους συναρμολογήσουν με το χέρι.

Κανείς δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασα. Και κανείς δεν πίστεψε πως η Ρωσία δέχεται 25.000 απώλειες το μήνα. Τα γεγονότα δεν ήταν το θέμα: Οι συγκεντρωμένοι αξιωματούχοι, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πνευματικής και εκτελεστικής ηγεσίας του κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής, απλώς δεν μπορούσαν να φανταστούν έναν κόσμο στον οποίο η Αμερική δε θα έδινε πλέον τις εντολές.

Έχουν συνηθίσει να διευθύνουν τα πράγματα και θα έπαιζαν τον κόσμο στα ζάρια για να διατηρήσουν τη θέση τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail