Η Πολωνία θέλει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σχέδιο ασπίδας αεράμυνας

gov.pl
Freepen.gr - Η Πολωνία σχεδιάζει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας που θα προστατεύει τα κράτη από πιθανές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Η λεγόμενη European Sky Shield Initiative [Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασπίδα του Ουρανού] ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στην Πράγα τον Αύγουστο του 2022. Έκτοτε, 21 χώρες έχουν ενταχθεί στο σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, η πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σύστημα αεράμυνας παρόμοιο με το ισραηλινό Iron Dome.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ευρώπη να μην αναπτύξει τη δική της ασπίδα κατά των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών", δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός. "Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι μπορεί να βρισκόμαστε και εμείς στη ζώνη κινδύνου".

Ο Τουσκ προέτρεψε τις χώρες μέλη να ενισχύσουν τις επενδύσεις στην αεράμυνα, δεδομένης της ενεργής χρήσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Επεσήμανε επίσης τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed από τη Ρωσία για την προσβολή ουκρανικών στόχων.

"Το Ιράν και η Ρωσία ενεργούν ως σύμμαχοι", δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους. "Τα ίδια ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτίθενται σε ουκρανικά προάστια έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν στο Ισραήλ".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail