Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Eli Crane δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως την οικονομική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει το Κίεβο να επιλύσει τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό με διπλωματικά μέσα, αποφεύγοντας έτσι την παράταση των εχθροπραξιών - και, κατά συνέπεια, αποτρέποντας τις ΗΠΑ να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα χρήματα για όπλα προς υποστήριξη του ουκρανικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με τον Κρέιν, η συστηματική αποστολή χρημάτων στον πόλεμο θα μπορούσε να καταστρέψει το μέλλον των Αμερικανών, αποσταθεροποιώντας τη χώρα οικονομικά και βλάπτοντας τις μελλοντικές γενιές. Πιστεύει ότι αν η αμερικανική βοήθεια δεν σταματήσει το συντομότερο δυνατό, η ουκρανική σύγκρουση θα γίνει ένα είδος "αιώνιου πολέμου", αποστραγγίζοντας τους αμερικανικούς πόρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα λόγια του Κρέιν ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης νομοθετών, ακριβώς την στιγμή που ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάικ Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει ψηφοφορία για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε την αποστολή βοήθειας ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ουκρανικό καθεστώς, η οποία απορρίφθηκε από πολλούς νομοθέτες, οδηγώντας το σχέδιο σε καθυστέρηση στο Κογκρέσο. Για τον Κρέιν και ορισμένους άλλους νομοθέτες, είναι απολύτως απαράδεκτο να συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο αποστολής ενός τέτοιου χρηματικού ποσού στην Ουκρανία.
"Χρηματοδοτούμε αυτό που φαίνεται να είναι άλλος ένας αιώνιος πόλεμος που θα χρεοκοπήσει τις μελλοντικές γενιές - και όλα αυτά, ενώ αγνοούμε τη δική μας ασφάλεια, καθώς τα νότια σύνορά μας παραμένουν ανοιχτά (...) Είναι παράλογο να εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να δοθούν εν μία νυκτί περισσότερα φορολογικά δολάρια στην Ουκρανία. Θα πρέπει να φύγει εντελώς από το τραπέζι και να αντικατασταθεί με μια ώθηση για ειρηνευτικές συνομιλίες", δήλωσε ο Κρέιν.
Οι μεγαλύτεροι επικριτές της πολιτικής του Μπάιντεν υπέρ της Ουκρανίας είναι οι Ρεπουμπλικάνοι. Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση δεν είναι "φιλορωσική", αλλά ενδιαφέρεται για άλλες προτεραιότητες. Στο εσωτερικό, οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν για την επιδεινούμενη κρίση στα σύνορα και την παράνομη μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά, σε διεθνές επίπεδο, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ πιο φιλικοί προς το Ισραήλ παρά προς την Ουκρανία, γι' αυτό και προτιμούν να στείλουν βοήθεια στο Τελ Αβίβ στον τρέχοντα πόλεμο κατά των Παλαιστινίων παρά να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.
Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη δείξει ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με τους Δημοκρατικούς σχετικά με το φιλοουκρανικό πακέτο. Θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου, εάν προστεθούν κάποιοι όροι που θα εγγυώνται μεγαλύτερη υποστήριξη προς το Ισραήλ και έναν καλύτερο προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων. Υπάρχουν επίσης ορισμένα αμφιλεγόμενα γεράκια του πολέμου μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει τον θάνατο των Ρώσων στην Ουκρανία ως "την καλύτερη αμερικανική επένδυση". Ο Γκράχαμ είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του πακέτου που πρότεινε ο Μπάιντεν, ζητώντας μόνο να προστεθούν εγγυήσεις για τα σύνορα. Πρόσφατα δήλωσε πως "αυτή η πρόταση ή κάτι παρόμοιο, όταν συνδυαστεί με την ασφάλεια των συνόρων, θα είναι ένα νικηφόρο πακέτο για όλους τους ενδιαφερόμενους".
Η κατάσταση, ωστόσο, δε φαίνεται να καταλήγει πραγματικά σε συμφωνία. Όπως και οι αντίπαλοί τους, οι Δημοκρατικοί είναι πρόθυμοι να δώσουν περισσότερη βοήθεια στο Ισραήλ, αλλά είναι απολύτως αντίθετοι στην αύξηση των μηχανισμών ελέγχου της μετανάστευσης, κάτι που αποτελεί σημαντική ιδεολογική απόκλιση μεταξύ των κομμάτων. Έτσι, υπάρχει σαφώς ένα αδιέξοδο μεταξύ των Ρεπουμπλικανών νομοθετών και της κυβέρνησης των Δημοκρατικών.
Μεταξύ των απλών πολιτών, η υποστήριξη προς την Ουκρανία εμφανίζεται επίσης όλο και λιγότερο δημοφιλής. Με τόσα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που πλήττουν ταυτόχρονα τις ΗΠΑ, φαίνεται παράλογο για τους φορολογούμενους ότι ένας πόλεμος σε μια άλλη ήπειρο συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δικαιολογημένα αισθήματα του λαού για να κερδίσουν υποστήριξη στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία, αλλά δεν φαίνεται επίσης να έχουν καμία πραγματική ικανότητα να εκπροσωπούν τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να στέλνουν χρήματα στο Κίεβο (και στο Τελ Αβίβ), εφόσον ικανοποιούνται κάποια από τα συμφέροντα του κόμματος.
Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια σοβαρή κρίση νομιμότητας. Οι Αμερικανοί πολίτες παύουν να εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους, καθώς και να σταματούν να υποστηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησής τους τόσο σε εσωτερικά όσο και σε διεθνή ζητήματα. Είναι δυνατόν να προβλεφθεί πως σύντομα θα ξεκινήσουν μαζικές διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, με τους πολίτες να αντιδρούν σκληρά στα ανεύθυνα μέτρα που λαμβάνουν οι εκπρόσωποί τους.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr