Η Κίνα απαντά στις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στον κυβερνοχώρο

Η κυβέρνηση της Κίνας απάντησε την Τρίτη [26/3] στους βρετανικούς ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη πειρατεία της βρετανικής εκλογικής επιτροπής, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς και χωρίς βάση. Η απάντηση αυτή έρχεται αφού το Λονδίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα κυρώσεις κατά δύο Κινέζων υπηκόων, του Zhao Guangzong και του Ni Gaobin, καθώς και της Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα άτομα αυτά και η εταιρεία συνδέονται με την Ομάδα 31 Προηγμένης Διαρκούς Απειλής (Advanced Persistent Threat Group 31 - APT31), η οποία φέρεται να είναι μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με το κράτος και είναι υπεύθυνη για δύο κυβερνοεπιθέσεις σε βρετανικά συστήματα ψηφοφορίας.

"Η υπερπροβολή από το Ηνωμένο Βασίλειο των λεγόμενων "κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων" χωρίς βάση και η ανακοίνωση κυρώσεων είναι ξεκάθαρη πολιτική χειραγώγηση και κακόβουλη συκοφαντία", δήλωσε η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο. "Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον ή ανάγκη να αναμιχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου".

Η κινεζική πρεσβεία κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την Κίνα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian δήλωσε την Τρίτη ότι τα στοιχεία που παρείχε η Βρετανία σχετικά με το APT31 ήταν ανεπαρκή και τα συμπεράσματα που προέκυψαν στερούνται επαγγελματισμού. Τόνισε επίσης πως η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώνοντας τις κυρώσεις το βράδυ της Δευτέρας, κατηγόρησε την Κίνα για επίθεση κατά της δημοκρατίας και δεσμεύτηκε ότι τέτοιες ενέργειες δε θα γίνουν ανεκτές.

Το Λονδίνο κατηγόρησε την APT31 πως ενορχήστρωσε κυβερνοεπιθέσεις στην Εκλογική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022, αποκτώντας πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ψηφοφόρων, ευαίσθητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συστήματα ελέγχου και αξιωματούχους που συμμετείχαν σε έξι επαναληπτικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνεργάζονται για τη διάδοση διαφόρων ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις απειλές που θέτουν οι υποτιθέμενοι "Κινέζοι χάκερ", χρησιμοποιώντας τους συμμάχους τους από το δίκτυο "Five Eyes", το οποίο περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε επίσης πως έγινε στόχος μιας ξεχωριστής ομάδας Κινέζων χάκερ τη Δευτέρα, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ποινικές διώξεις εναντίον επτά Κινέζων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των δύο ατόμων που ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα αυτή κατηγορείται ότι προσπάθησε να χακάρει Βρετανούς και Αμερικανούς υπηκόους μέσω κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κάλυπταν μια περίοδο 14 ετών.

Η διαμάχη μεταξύ της Κίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις φερόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τις επακόλουθες κυρώσεις υπογραμμίζει την κλιμάκωση των εντάσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με την κινεζική κυβέρνηση να απαντά στις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στον κυβερνοχώρο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail