Αποκρυπτογράφηση της κρυπτικής προειδοποίησης του Σέρβου προέδρου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απηύθυνε μια αινιγματική προειδοποίηση και αν είναι αυτό που νομίζουμε ότι είναι, θα υπάρξει μακελειό. 

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 26 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απηύθυνε μια προειδοποίηση μέσω της σελίδας του στο Facebook, προειδοποιώντας το έθνος για μια επικείμενη, αλλά απροσδιόριστη απειλή που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας τις επόμενες ημέρες. Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, όπου το 83% του πληθυσμού είναι Σέρβοι, αντιπροσωπεύει τη μία από τις δύο αυτόνομες οντότητες εντός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η άλλη είναι η Ομοσπονδία της οποίας κατοικείται κυρίως από Βόσνιους και Κροάτες. Το μήνυμα του Vučić υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπονοώντας προκλήσεις που θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα της Σερβίας περισσότερο από ποτέ.

Οι εικασίες σχετικά με το αινιγματικό μήνυμα του Vučić παραπέμπουν σε δύο πιθανά σενάρια. Πρώτον, την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, που πιθανόν να προκληθεί από την προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία θα απειλήσει τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας. Εναλλακτικά, η προειδοποίηση θα μπορούσε να αφορά τις αλλαγές στους εκλογικούς νόμους της Βοσνίας που πρότεινε ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κρίστιαν Σμιτ, αποσταθεροποιώντας ενδεχομένως τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή. Καθώς η Σερβία προετοιμάζεται για αυτές τις προκλήσεις, η δέσμευση του Vučić να ξεπεράσει τις επικείμενες δυσκολίες υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα να διαφυλάξει τα εθνικά συμφέροντα εν μέσω αυξανόμενων αβεβαιοτήτων.

Η εικασία ότι η πρόσφατη κρυπτική προειδοποίηση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς αφορά την πιθανή ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) αποκτά αξιοπιστία από τα πρόσφατα γεγονότα και δηλώσεις. Στις 22 Μαρτίου, ο Vučić εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Σερβίας στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Prva TV, υποδεικνύοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γεωπολιτική δυναμική της περιοχής. Η δήλωσή του: "Προχωρήστε με αυτό και μετά θα δούμε αν η Σερβία θα παραμείνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή όχι", αναδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία η Σερβία αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό.

Το ΣτΕ, με τα 47 κράτη μέλη του, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Η στάση της Σερβίας, όπως διατυπώθηκε από τον Vučić και υποστηρίχθηκε από την Ana Brnabic, την πρόεδρο του σερβικού κοινοβουλίου, υποδηλώνει ότι η Σερβία θεωρεί την ενδεχόμενη εισδοχή του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ ως παραβίαση αυτών των αρχών. Η Brnabic τόνισε πως η Σερβία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ΣτΕ, εάν αυτό συμβιβαστεί με τις αξίες του, με την εισδοχή του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που η Σερβία αντιλαμβάνεται ως κίνηση που θα ισοδυναμούσε με υποκρισία και παρωδία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πρόσφατα σχόλια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και η απεικόνισή του ως τραγικό γεγονός με πρωτοβουλία της Δύσης εντείνουν περαιτέρω την κατάσταση. Τα σχόλια του Πούτιν, που έγιναν μόλις τρεις ημέρες πριν από την προειδοποίηση του Βούτσιτς, βρίσκουν απήχηση στα μακροχρόνια παράπονα της Σερβίας για τις δυτικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν συλλογικά το βάθος των ανησυχιών της Σερβίας σχετικά με την υποψηφιότητα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο ΣτΕ και τις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης.

Το ενδεχόμενο πολιτικής αναταραχής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ΒΕ), το οποίο υπαινίχθηκε ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vučić, θα μπορούσε πράγματι να προέλθει από τις διαμάχες γύρω από το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR). Το OHR ιδρύθηκε βάσει της Συνθήκης του Ντέιτον το 1995 για να διασφαλίσει την ειρήνη και την τάξη μετά τη σύγκρουση και διαθέτει σημαντικές νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας βέτο. Η ρύθμιση αυτή, ωστόσο, αποτελεί σταθερό σημείο διαφωνίας, ιδίως μεταξύ των Σέρβων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις του ΥΕΑ μεροληπτούν κατά της Σερβικής Δημοκρατίας της Σρπσκα (RS - Σερβική Δημοκρατία), της οντότητας με σερβική πλειοψηφία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Επί του παρόντος, οι εντάσεις κλιμακώνονται καθώς η Ύπατη Εκπρόσωπος ετοιμάζεται να τροποποιήσει μονομερώς τον εκλογικό νόμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μέχρι το τέλος του έτους, μια κίνηση που θεωρείται αμφιλεγόμενη και αντιδημοκρατική από πολλούς στην RS. Σε πείσμα του, ο πρόεδρος Milorad Dodik της RS, ο οποίος ευθυγραμμίζεται πολιτικά με τον Vučić, δήλωσε πως η RS δεν θα αναγνωρίσει τη νέα νομοθεσία και σχεδιάζει να εφαρμόσει τον εκλογικό της νόμο. Αυτή η προκλητικότητα απειλεί να κατακερματίσει περαιτέρω την πολιτική, νομική και διοικητική ενότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εγείροντας φόβους για αναζωπύρωση των εθνοτικών συγκρούσεων.

Η Συνθήκη του Ντέιτον δεν αποτέλεσε ποτέ μόνιμη λύση, αλλά ένα προσωρινό μέτρο για να σταματήσει η βία. Με την άρνηση της RS να αναγνωρίσει τις επερχόμενες νομικές τροποποιήσεις του OHR, η εύθραυστη ειρήνη που μεσολάβησε με τη Συνθήκη του Ντέιτον κινδυνεύει να διαλυθεί. Αυτή η διαφαινόμενη κρίση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση της διακυβέρνησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και σε αναζωπύρωση των εθνοτικών εντάσεων, μπορεί να είναι η "μείζων απειλή" στην οποία αναφέρθηκε ο Vučić, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη καμπή για τη Σερβία, την RS και την περιοχή γενικότερα. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές παραμένουν εικασίες μέχρι να αναληφθούν πιο συγκεκριμένες ενέργειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail