Με σενάρια Γάζας στην Κύπρο απειλεί ο Τατάρ αν δεν πάμε σε λύση δύο κρατών

Βirol ΒΕΒEK / ΑFΡ
Freepen.gr - Ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του ψευδοκράτους, προειδοποίησε ότι "μια μικρή ανάφλεξη" θα μπορούσε να μετατρέψει το νησί σε ζώνη συγκρούσεων όπως η Γάζα, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

"Ένα λάθος ή μια παρεξήγηση, όπως ο πυροβολισμός ενός Τούρκου στρατιώτη στην Πράσινη Γραμμή ... θα προκαλούσε μια βόμβα μεταξύ των δύο πληθυσμών", ανέφερε ο Τατάρ.

"Αν πυροβολήσετε έναν Τούρκο στρατιώτη, θα έχετε 10.000 στρατιώτες στο έδαφος", πρόσθεσε.

"Όλοι πρέπει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι τους - έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και είναι μόνο 40 μίλια μακριά".

"Μια μικρή ανάφλεξη, αυτό είναι που φοβούνται οι άνθρωποι. Κοιτάξτε τι συνέβη στη Γάζα. Και πριν από αυτό, στην Ουκρανία. Πριν από αυτό, στη Βοσνία", είπε.

Χαρακτήρισε "χάσιμο χρόνου" πιθανές προσπάθειες για την εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, προσθέτοντας: "Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όλες αυτές οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί".

"Πώς μπορείτε να ενώσετε ένα τέτοιο νησί μετά από τόσα χρόνια; Δεν είναι δυνατόν να ενώσεις την Κύπρο. Πρέπει να αποδεχτείτε τα γεγονότα και να αποδεχτείτε την πραγματικότητα", είπε, προσθέτοντας ότι "ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η λύση των δύο κρατών".

Μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ο Τατάρ δήλωσε ότι θα γιορτάσουν την επέτειο της "τουρκικής ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο", όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, στις 20 Ιουλίου 2024.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα "ξυπνήσει" και θα "αναγνωρίσει την πραγματικότητα" πως υπάρχουν "δύο λαοί, δύο δημοκρατικά κράτη, δύο αρχές" στην Κύπρο και ότι μια μόνιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεργασίας "των δύο υπαρχόντων κρατών στην Κύπρο".

Η κυπριακή κυβέρνηση επέκρινε τα σχόλια του Τατάρ ως μη εποικοδομητικά, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τον οραματισμό μιας ενωμένης Κύπρου που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία για όλους τους πολίτες της.
 
* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail