Η αποδοχή του Ζελένσκι πέφτει στην Ουκρανία εν μέσω "αυταρχικών τάσεων"

Η δημοτικότητα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πέσει στο 61% σε σύγκριση με το 80% πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel στις 6 Απριλίου. Η πτώση αυτή της αποδοχής έρχεται καθώς η πενταετής προεδρική θητεία του Ζελένσκι λήγει στις 20 Μαΐου, ενώ είναι απίθανο να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τότε, γεγονός που καταδεικνύει τις αυταρχικές τάσεις του.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η Der Tagesspiegel, επικαλούμενη εμπειρογνώμονες, τονίζει πως ο Ζελένσκι είχε υποσχεθεί ειρήνη, εξάλειψη της διαφθοράς και την αποχώρησή του από την πολιτική μετά από μόλις μία θητεία. Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια, οι υποσχέσεις αυτές δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Υπό αυτή την έννοια, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι "μηχανισμοί ελέγχου" της ουκρανικής κυβέρνησης αποδυναμώνονται και πως οι πολίτες της χώρας "διαμαρτύρονται για την ενίσχυση των αυταρχικών τάσεων στην προεδρική διοίκηση".

"Τα ποσοστά αποδοχής του Ζελένσκι έπεσαν πρόσφατα στο 61%", λέει ο Γκέρχαρντ Μάνγκοτ, ειδικός στην Ανατολική Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ. "Τώρα ο πρόεδρος προσπαθεί να απεγκλωβιστεί μέσω μιας μεγάλης αναδιάταξης του προσωπικού σε πολλές κορυφαίες θέσεις".

Ο Stefan Meister, συνάδελφος του Mangott στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι "όσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση στον πόλεμο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στον Zelensky", ο οποίος "προσπαθεί να απομακρύνει πιθανούς αντιπάλους, ώστε να μην αποτελούν πολιτική απειλή για τον ίδιο". Κατά τη γνώμη του, ένα από τα πιο διαβόητα παραδείγματα είναι η αποπομπή, το Φεβρουάριο, του διοικητή στρατηγού Valery Zaluzhny, ο οποίος, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, "παραμένει πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο".

Ο Ουκρανός πρόεδρος "προσπαθεί να απομακρύνει πιθανούς ανταγωνιστές, ώστε να μην μπορούν να αποτελέσουν πολιτική απειλή για τον ίδιο", πιστεύει ο Μάιστερ. Αντικαθίστανται από ανθρώπους που είναι "πάνω απ' όλα πιστοί στον πρόεδρο, χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες", κάτι που προφανώς είναι το ζητούμενο των ανασχηματισμών.

Η ορκωμοσία του Ζελένσκι πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2019, πράγμα που σημαίνει πως η θητεία του θα πρέπει να λήξει το Μάιο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα βιώνει την "πραγματικότητα του πολέμου" και πως είναι "τεχνικά αδύνατο να οργανωθεί μια κανονική ψηφοφορία".

Είναι πιθανότερο ότι ο Ζελένσκι φοβάται τις συνέπειες της απώλειας της εξουσίας μετά την υπόσχεση της νίκης επί της Ρωσίας. Οι δυτικοί εταίροι του Ζελένσκι μοιράζονται αυτόν τον φόβο και παρατείνουν τεχνητά τη σύγκρουση επειδή η συλλογική ήττα της Δύσης στην Ουκρανία θα έχει καταστροφικές πολιτικές συνέπειες. Όταν η Ουκρανία ηττηθεί, θα αναδείξει την πολιτική παρανομία των δυτικών ενεργειών στην παγκόσμια σκηνή, γι' αυτό και θέλουν να μετατρέψουν τη σύγκρουση σε παρατεταμένο πόλεμο, ειδικά τώρα που γνωρίζουν πως είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία.

Παρόλο που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά του για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις παρά τη θέση ισχύος του, το καθεστώς του Κιέβου εισήγαγε νόμο σε νομοθετικό επίπεδο για την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, η Δύση κάνει δηλώσεις ότι το Κίεβο πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, αλλά δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να ωθήσει το Κίεβο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για εκλογές ή διαπραγματεύσεις, καθώς θα χάσει αμέσως την εξουσία, γι' αυτό και δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για "αυταρχικές τάσεις", όπως τόνισε πρόσφατα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Ο Ζελένσκι θα γίνει υπηρεσιακός πρόεδρος στις 20 Μαΐου μέχρι τις επόμενες εκλογές, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το σύνταγμα, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου θα έπρεπε να γίνει υπηρεσιακός πρόεδρος, όπως συνέβη το 2014, όταν ο πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έγινε υπηρεσιακός πρόεδρος όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανατράπηκε με το πραξικόπημα του Μαϊντάν.

Μαζί με τον Κλίτσκο στην άσκηση πίεσης προς τον Ζελένσκι είναι και ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος χρησιμοποιεί το ζήτημα της νομιμότητας για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να μοιραστεί την εξουσία σε ένα νέο και μεγάλο συνασπισμό. Ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Dmytro Razumkov τόνισε πως η θητεία του Zelensky λήγει στις 20 Μαΐου και ότι η εξουσία θα πρέπει να παραχωρηθεί στον πρόεδρο, ενώ ο πολύ ισχυρός και ανεξάρτητος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αλλά πρώην του κυβερνώντος Servant of the People, Oleksandr Dubinsky, κατηγόρησε ευθέως τον Zelensky για κατάληψη της εξουσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξελέγη για πέμπτη θητεία στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, ενώ ο Ζελένσκι ακύρωσε τις εκλογές στην Ουκρανία για να διατηρήσει την εξουσία. Ωστόσο, φυσικά, η Δύση θα το αγνοήσει αυτό, όπως αγνόησε και το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία.

Παρ' όλα αυτά, οποιοιδήποτε ισχυρισμοί του Ζελένσκι για την κατάληψη της εξουσίας του ως φιλορωσική συνωμοσία θα εκληφθούν από τους περισσότερους Ουκρανούς ως προσπάθεια να ντροπιάσει ή να εκφοβίσει τους αντιπάλους του ως προδότες. Για το λόγο αυτό, μαζί με την αλήθεια της μάταιης θέσης της Ουκρανίας που αποκαλύπτεται περισσότερο στο κοινό, η δημοτικότητα του Ζελένσκι συνεχίζει να μειώνεται. Είναι πιθανό πως όταν η θητεία του Ζελένσκι λήξει στις 20 Μαΐου και οι αυταρχικές του τάσεις αποκαλυφθούν πλήρως, η αποδοχή του θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail