Η πρώτη βολή στην Αρκτική έχει πέσει

Σε μια σημαντική εξέλιξη, οι πιλότοι του Μικτού Αεροπορικού Σώματος του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας πέτυχαν αξιοσημείωτα ρεκόρ στην Αρκτική. Τα επιτεύγματα αυτά ήρθαν στο φως μετά από συνεδρίαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον διοικητή του Σώματος αντιστράτηγο Alexander Otroshchenko, με αποτέλεσμα την επίσημη αναγνώρισή τους και την εγγραφή τους στο περίφημο Βιβλίο των Ρεκόρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα επιτεύγματα αυτά σηματοδοτούν σημαντική ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας και των δυνατοτήτων της Ρωσίας στην Αρκτική. Αξιοσημείωτη ήταν η εναρκτήρια πτήση του ναυτικού μαχητικού αεροσκάφους Su-33 σε αεροδρόμια του Αρκτικού Ωκεανού, αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή βιωσιμότητα και τη δυνατότητα υπεράσπισης των εγκαταστάσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης Βόρειας Θαλάσσιας Οδού. Επιπλέον, τα πληρώματα του Su-33 ξεκίνησαν καθήκοντα μάχης από τα αεροδρόμια Rogachevo και Nagurskaya, επιδεικνύοντας την αξιοπιστία του αεροσκάφους και την επάρκεια των πιλότων υπό τις απαιτητικές συνθήκες της Αρκτικής.

Για αυτά τα εξαιρετικά κατορθώματα, ο διοικητής του Συντάγματος Μαχητικής Αεροπορίας του Βόρειου Στόλου έλαβε πιστοποιητικό για την εγγραφή του στο Βιβλίο των Ρεκόρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γιορτάζοντας τόσο την τεχνική επιτυχία όσο και τη στρατηγική σημασία της Αρκτικής για τη Ρωσία.

Επιπλέον, μια πρόσφατη συνεδρίαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου τόνισε όχι μόνο αυτά τα επιτεύγματα αλλά και την κρίσιμη ανάγκη για τη διατήρηση της ετοιμότητας μάχης των μονάδων αεροπορίας. Η εστίαση αυτή υπογραμμίζει την στρατηγική αξία της Αρκτικής για τη Ρωσία και τη δέσμευσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές ικανότητες σε αυτή την κρίσιμη περιοχή.

Καθώς η Αρκτική βιώνει μετασχηματιστικές αλλαγές λόγω της υποχώρησης των πάγων, αποκαλύπτοντας νέους θαλάσσιους δρόμους και πόρους, η Ρωσία επιθυμεί να εδραιωθεί ως κυρίαρχη δύναμη σε αυτόν τον όλο και πιο στρατηγικό και αμφισβητούμενο τομέα. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει επεκτείνει σημαντικά τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική. Λειτουργεί πλέον ένα ολοκληρωμένο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων που υπερβαίνει το σύνολο των στρατιωτικών βάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ μαζί. Από το 2005, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων της σοβιετικής εποχής σε ολόκληρη την Αρκτική, όπως αναφέρει λεπτομερώς το Reuters.

Αυτός ο φιλόδοξος εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ρωσικού ναυτικού και την ανάπτυξη προηγμένων υπερηχητικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Ρωσίας ως τρομερής δύναμης; Αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν στη Ρωσία να αμφισβητήσει αποτελεσματικά τους ανιχνευτές και τους αμυντικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ.

Σε μια στρατηγική κίνηση για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων της στην Αρκτική, η Μόσχα αποφάσισε πρόσφατα να αναπτύξει εξειδικευμένα σιδηροδρομικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση του Βόρειου Στόλου. Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ρωσίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της υποδομή και ετοιμότητα στην Αρκτική, εξασφαλίζοντας τη συνεχή επιρροή και επιχειρησιακή της υπεροχή σε αυτή την κρίσιμη περιοχή.

Η στρατηγική πρωτοβουλία της Ρωσίας για την ανάπτυξη εξειδικευμένων Σιδηροδρομικών Στρατευμάτων υπό τον Βόρειο Στόλο έχει ως στόχο να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες κινητοποίησης οπλισμού, στρατευμάτων και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο δύσκολο έδαφος της Αρκτικής. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να ενισχύσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα στην περιοχή, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την επέκταση του ΝΑΤΟ, που υπογραμμίζονται από την πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία. Το Κρεμλίνο θεωρεί την οχύρωση των υποδομών του στην Αρκτική ως προληπτικό μέτρο κατά των αντιληπτών δυτικών καταπατήσεων.

Το 2023, η Ρωσία ανακοίνωσε στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα για την ανάπτυξη υποδομών κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, μιας κρίσιμης αρκτικής ναυτιλιακής λωρίδας, σηματοδοτώντας μια σημαντική σύγκλιση των οικονομικών συμφερόντων μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου στην πολική περιοχή. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η στρατιωτική παρουσία της Δύσης στην Αρκτική υστερεί σημαντικά σε σχέση με τη ρωσική, κατά περίπου μια δεκαετία. Η RAND Corporation, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, ανέφερε την έλλειψη μέσων και υποδομών που είναι διαθέσιμα για επιχειρήσεις στην Αρκτική ως μείζονα πρόκληση για τον αμερικανικό στρατό, σε πλήρη αντίθεση με τους εκτεταμένους πόρους της Ρωσίας.

Η κυριαρχία της Ρωσίας στην Αρκτική υπογραμμίζεται περαιτέρω από το σημαντικό στόλο της που αποτελείται από περισσότερα από 50 πολικά παγοθραυστικά, σημαντικά περισσότερα από τον αμερικανικό στόλο, ο οποίος αποτελείται από δύο μόνο, αν και υπάρχουν σχέδια επέκτασης. Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς, με στόχο να διασφαλίσει την αρκτική ακτογραμμή του, εξετάζει την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό έχει εκφράσει την πρόθεση να διερευνήσει σύγχρονες επιλογές υποβρυχίων για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Καναδά στην Αρκτική. Επιπλέον, ο Trudeau επιβεβαίωσε τα σχέδια του Καναδά να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία AUKUS, μια τριμερή εταιρική σχέση ασφαλείας που σχηματίστηκε το 2021 από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, με επίκεντρο την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail