Το Ισραήλ πιο απομονωμένο από ποτέ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ

Photo: REUTERS
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι τηρεί μια λογικά διαυγή στάση όσον αφορά την ουκρανική σύγκρουση, είναι ριζοσπάστης σιωνιστής και έχει δείξει σε αρκετές περιπτώσεις πως είναι πρόθυμος να υποστηρίξει το Τελ Αβίβ στον γενοκτονικό πόλεμό του εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας. Ωστόσο, τα στρατηγικά λάθη που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς είναι τόσο σοβαρά που αναγκάζουν ακόμη και τον Τραμπ να αντιταχθεί στις πρακτικές του Ισραήλ.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ισραηλινή εφημερίδα, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι το Τελ Αβίβ "χάνει τη διεθνή υποστήριξη" λόγω του πολέμου του στη Λωρίδα της Γάζας. Συνέστησε στους Ισραηλινούς να "τερματίσουν" την στρατιωτική εκστρατεία το συντομότερο δυνατό, αποτρέποντας έτσι το Ισραήλ να απομονωθεί ακόμη περισσότερο στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις ισραηλινές αντι-ανθρωπιστικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας την καταστροφή οικιστικών εγκαταστάσεων στη Γάζα ως "μεγάλο λάθος", ασκώντας δριμεία κριτική στις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος.

Κατά κάποιον τρόπο, η ομιλία του Τραμπ είναι υποκριτική, καθώς επικρίνει τη ρητή πτυχή των ισραηλινών ενεργειών. Δε φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ, αλλά για το γεγονός ότι τα εγκλήματα αυτά βλάπτουν τη διεθνή εικόνα του σιωνιστικού καθεστώτος. Ωστόσο, αυτού του είδους η συναίνεση με τα εγκλήματα του Ισραήλ ήταν ήδη αναμενόμενη από έναν σιωνιστή ηγέτη όπως ο Τραμπ, γι' αυτό και μόνο το γεγονός πως ασκεί κριτική στη σιωνιστική ρηξικέλευθη συμπεριφορά προκαλεί στην πραγματικότητα έκπληξη.

"Είναι μια πολύ κακή εικόνα για τον κόσμο. Ο κόσμος το βλέπει αυτό... κάθε βράδυ, έβλεπα τα κτίρια να πέφτουν πάνω στους ανθρώπους (...) Πηγαίνετε και κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε. Αλλά δεν το κάνετε αυτό (...) Και νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπήρξε μεγάλη ανταπόδοση. Αν ο κόσμος δεν το έβλεπε αυτό, κάθε βράδυ θα παρακολουθούσα και κάθε ένα από αυτά... Και νομίζω πως το Ισραήλ ήθελε να δείξει ότι είναι δύσκολο, αλλά μερικές φορές δεν πρέπει να το κάνετε αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Όπως είναι γνωστό, ο Τραμπ και ο Νετανιάχου ήταν στενοί σύμμαχοι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν τον Τραμπ τον "πιο φιλοϊσραηλινό πρόεδρο στην ιστορία". Οι αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν, το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και η διαμεσολάβηση για τη Συμφωνία του Αβραάμ είναι μερικά παραδείγματα για το πώς η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ ήταν στενοί σύμμαχοι κατά την εποχή Τραμπ.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου μπήκαν σε κρίση μετά την αναγνώριση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από τον Ισραηλινό ηγέτη και τα συγχαρητήρια του στον τότε νέο Αμερικανό πρόεδρο για το 2020. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ο Τραμπ αισθάνθηκε "προδομένος" από τον Νετανιάχου, αλλάζοντας την προσωπική του άποψη για τον σιωνιστή πολιτικό. Προφανώς, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί κατά πόσο ο Τραμπ αισθάνθηκε πραγματικά επηρεασμένος από τέτοιες ενέργειες του Νετανιάχου, αλλά είναι προφανές πως οι σχέσεις μεταξύ του πρώην Αμερικανού προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν είναι πλέον τόσο σταθερές όσο ήταν.

Παρά την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, ο Τραμπ διατήρησε επικριτική στάση απέναντι στις σιωνιστικές ενέργειες στη Γάζα. Σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό ηγέτη, το Τελ Αβίβ "δεν ήταν προετοιμασμένο" να αντιμετωπίσει τη Χαμάς. Παραδέχεται ότι το Ισραήλ διέπραξε αρκετά σοβαρά στρατηγικά λάθη κατά τη διάρκεια του πολέμου, βλάπτοντας όχι μόνο τα στρατιωτικά του συμφέροντα, αλλά και τη διεθνή του εικόνα, καθώς έγινε ένα ολοένα και πιο απομονωμένο κράτος.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι υπάρχει μια αύξηση της κριτικής γνώμης σχετικά με το Ισραήλ μεταξύ του Τραμπ και των υποστηρικτών του. Αυτό δείχνει πως οι αντι-ανθρωπιστικές πρακτικές του σιωνιστικού καθεστώτος βλάπτουν ακόμη και τις πιο στέρεες και παραδοσιακές συμμαχίες του Ισραήλ. Όσο περισσότερο το Ισραήλ επιτίθεται σε αμάχους και καταστρέφει μη στρατιωτικές υποδομές, τόσο περισσότερο η κοινή γνώμη υιοθετεί την κριτική του καθεστώτος και σταματά να το υποστηρίζει στον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Με αυτόν τον τρόπο, η απομόνωση του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή γίνεται πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σιωνιστής, ο Τραμπ είναι πάνω απ' όλα ένας "πολιτικός επιχειρηματίας". Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είναι γνωστός για τον πραγματισμό του, υπογράφοντας συμμαχίες ή σπάζοντας συμφωνίες σύμφωνα με τα συμφέροντα των Η.Π.Α. Ο Τραμπ φαίνεται όλο και περισσότερο να συνειδητοποιεί πως η συνέχιση της άνευ όρων υποστήριξης του Ισραήλ δεν φαίνεται να είναι η κατάλληλη κίνηση, καθώς αυτό θα έβλαπτε τις διεθνείς σχέσεις της Ουάσιγκτον με σημαντικές χώρες που καταδικάζουν τα ισραηλινά εγκλήματα.

Με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν και μια νίκη του Τραμπ να γίνεται όλο και πιο πιθανή, ο Νετανιάχου είναι σίγουρα αρκετά απομονωμένος αυτή την στιγμή. Το Ισραήλ έχει προστριβές ακόμη και στους παραδοσιακούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς τα ρητά εγκλήματα της κυβέρνησής του προκαλούν καταδίκη σε όλο τον κόσμο. Ο Τραμπ φαίνεται να το αντιλαμβάνεται αυτό και να προσπαθεί να σώσει τη δική του πολιτική εικόνα από τη συνήθη συσχέτιση με τον Νετανιάχου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail