Ο θερμός πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αναβάλλεται, αλλά για πόσο καιρό;

Photo: commons.wikimedia by Соня Севилья is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
Η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, αλλά όχι από τον πόλεμο

Η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ δεν έφτασε σε θερμό στάδιο αυτή τη φορά αλλά τα μέρη δοκίμασαν το επίπεδο ετοιμότητάς τους για έναν ολοκληρωμένο πόλεμο. Η Ρωσία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά όχι μακροπρόθεσμα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο θερμός πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αναβάλλεται, αλλά για πόσο καιρό;

Η αγορά αντέδρασε αδύναμα στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την Κυριακή 14 Απριλίου. Οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου δεν έδειξαν σχεδόν καμία αντίδραση. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 0,8% στα 2.379 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των συναλλαγών τη Δευτέρα 15 Απριλίου. Την ίδια στιγμή, το Brent διαπραγματεύεται σταθερά στα 90,4 δολάρια ανά βαρέλι, το WTI - στα 85,6 δολάρια.

Η σύγκρουση φαίνεται να έχει παγώσει για μικρό χρονικό διάστημα, εκτός εάν το Ισραήλ απαντήσει στο Ιράν εντός μιας εβδομάδας. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αλλά όχι τώρα - τα μέρη δοκίμασαν την πολεμική τους ετοιμότητα, αλλά προτίμησαν να μην πάνε ακόμα με το πόδι στο γκάζι.

Τι έμαθε το Ιράν

- Πέρασε ένα σημαντικό ψυχολογικό ορόσημο και οι άμεσες επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ δεν αποτελούν πλέον ταμπού.

-Υπάρχουν πατριώτες στο Ιράν των οποίων η όρεξη για εκδίκηση έχει ικανοποιηθεί.

- Ο συντονισμός των ιρανικών στρατιωτικών δομών που πραγματοποίησαν την επίθεση έχει τεθεί σε δοκιμασία. Ο στρατός απέκτησε πολύτιμες πληροφορίες παρατηρώντας το έργο της ισραηλινής και αμερικανικής αεράμυνας και των αεροπορικών δυνάμεων. Το Ιράν διαθέτει ένα τεράστιο και, το σημαντικότερο, δικό του οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το Ιράν βρίσκεται εδώ και καιρό υπό κυρώσεις και η χώρα έχει μάθει να ζει κάτω από αυτές.

- Το Ιράν μπορεί ήδη να κάνει σχέδια για ένα "θερμό" πόλεμο, καθώς το Ιράν έχει πρόσβαση στα σύνορα του Ισραήλ μέσω των πληρεξουσίων του στο Ιράκ και τη Συρία. Εξάλλου, ο στρατιώτης που πατάει σε εχθρικό έδαφος είναι αυτός που αποφασίζει την έκβαση του πολέμου. Το Ιράν είναι ένα έθνος 90 εκατομμυρίων και ο στρατός του θα είναι αριθμητικά ανώτερος από οποιονδήποτε εχθρικό συμμαχικό στρατό.

- Το Ιράν θα μπορούσε να δει ότι η Ρωσία θα το υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πράγμα που σημαίνει πως δε θα υπάρξουν διεθνείς κυρώσεις.

Τι έμαθε το Ισραήλ

- Οι αραβικές χώρες δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους, ενώ η Ιορδανία έγινε σύμμαχος του Ισραήλ. Η θέση για την εχθρική αραβική περικύκλωση του Ισραήλ έχει εξαντληθεί.

- Οι δυτικές χώρες έστειλαν τις αεροπορικές τους δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις συμμαχικές τους υποχρεώσεις. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατέστρεψε περισσότερα από 80 UAV και αναχαίτισε τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από το Ιράν και την Υεμένη στις 13 Απριλίου, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

- Η αεράμυνα του Ισραήλ βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Ωστόσο, το Ιράν δεν πραγματοποίησε πλήγματα από τη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ ή από απόσταση πιο κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Όταν η Τεχεράνη αποκτήσει τη δική της πυρηνική βόμβα, όλοι οι σύμμαχοι του Ισραήλ δε θα είναι πλέον τόσο γενναίοι. Το Ισραήλ είναι ισχυρό όσο οι ΗΠΑ είναι ισχυρές, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

- Τα έξοδα του Ισραήλ αποδείχθηκαν πολύ μεγαλύτερα από αυτά του Ιράν. Η Τεχεράνη εκτόξευσε περισσότερα από 170 UAV, περίπου 120 βαλλιστικούς πυραύλους και περίπου 30 πυραύλους κρουζ, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα Arrow και Patriot. Ο έφεδρος στρατηγός των IDF Ραμ Αμινά δήλωσε ότι το Ισραήλ δαπάνησε περίπου 1-1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκρούσει την επίθεση του Ιράν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος της επίθεσης του Ιράν είναι δέκα φορές μικρότερο.

Τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ είναι σημαντικά για τη Ρωσία

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι καταστασιακά επωφελής για τη Ρωσία, καθώς μειώνει τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία και προκαλεί άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, ένας ενδεχόμενος θερμός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα καταστρέψει και τα δύο, παρόλο που το ένα από αυτά είναι σύμμαχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το άλλο υποστηρίζει πλήρως τη Ρωσία από την άποψη των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στη Δύση που δεν επιτρέπει τίποτα που θα μπορούσε να αναθεωρήσει τα αποτελέσματά του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail