Πώς ο στρατός της Υεμένης αποδεκάτισε τον ισραηλινο-αγγλοαμερικανικό συνασπισμό στην Ερυθρά Θάλασσα

Τέσσερις και πλέον μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων της Υεμένης κατά των σιωνιστικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα, η αραβική χώρα πέτυχε μια τακτική και στρατηγική νίκη κατά του ισραηλινού-αγγλοαμερικανικού συνασπισμού.

Ivan Kesic - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον περασμένο Οκτώβριο, αμέσως μετά την εισβολή του ισραηλινού καθεστώτος στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, που συνοδεύτηκε από εγκλήματα πολέμου γενοκτονίας, η Υεμένη στάθηκε αλληλέγγυα στο λαό της Παλαιστίνης.

Ο στρατός της Υεμένης εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη συμμετοχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίες προκάλεσαν τριγμούς σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα μαινόταν, στα μέσα Νοεμβρίου, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Υεμένης κατέστησαν σαφές ότι δε θα ανεχτούν πλέον καμία θαλάσσια μεταφορά που συνδέεται με το ισραηλινό καθεστώς στα ανοικτά των ακτών τους.

Ο ταξίαρχος Yahya Saree, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, ανακοίνωσε ότι ο στρατός της Υεμένης θα έβαζε στο στόχαστρο όλα τα πλοία που ανήκουν ή λειτουργούν σε ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν τη σημαία του ισραηλινού καθεστώτος.

Μαζί με αυτή την κίνηση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, ο Saree κάλεσε επίσης όλα τα έθνη να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται ως πληρώματα σε τέτοια πλοία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Η προειδοποίηση δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη. Η Δύση υποτίμησε τη στρατιωτική ισχύ της Υεμένης, παρουσιάζοντάς τους ως πολεμιστές φυλών με υποτυπώδη όπλα, και η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του Bab-el-Mandeb συνεχίστηκε.

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση, η Υεμένη ξεκίνησε θεαματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του εμπορικού στόλου που συνδέεται με το Ισραήλ, καταλαμβάνοντας πρώτα το μήκους 189 μέτρων φορτηγό πλοίο Galaxy Leader χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και ταχύπλοα.

Τους επόμενους δύο μήνες, άλλα είκοσι τέτοια πλοία δέχθηκαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιπλοϊκούς και βαλλιστικούς πυραύλους, δείχνοντας στο παγκόσμιο κοινό ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο διαφόρων όπλων που κατασκευάζονται τοπικά.

Ορισμένα από αυτά τα όπλα περιλάμβαναν ναυτικούς πυραύλους Rubij, Faleh, Mandab, Asef, Sayyad και Sejjil, πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς της οικογένειας Qods και τα πυρομαχικά παραμονής των οικογενειών Waeed και Sammad.

Οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν εκεί, διότι η Υεμένη παρουσίασε αργότερα ακόμη πιο ισχυρά και προηγμένα όπλα, η πολυπλοκότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του ναυάρχου Charles Brad Cooper, αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησαν να σχηματίσουν έναν ευρύ ναυτικό συνασπισμό με στόχο τον περιορισμό της Υεμένης, βρίσκοντας μια χλιαρή επιθυμία για συμμετοχή από Ευρωπαίους, Άραβες και άλλους συμμάχους.

Η κίνησή τους ήταν μια απάντηση στο αίτημα του πρωθυπουργού του ισραηλινού καθεστώτος Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος προηγουμένως ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να σταματήσει την Υεμένη, φανερά εκνευρισμένος και ταραγμένος.

Παρά τη δημιουργία ναυτικών περιπολιών στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, η Υεμένη έμεινε απτόητη και οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας που συνδέεται με το Ισραήλ συνεχίστηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό και πεποίθηση.

Ο αγγλοαμερικανικός συνασπισμός έκανε άλλο ένα λάθος υπολογισμό όταν εξαπέλυσε μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων στην ενδοχώρα της Υεμένης στα μέσα Ιανουαρίου, πιστεύοντας ότι η επίθεση θα ανάγκαζε την Υεμένη να σταματήσει τις επιχειρήσεις της.

Παρ' όλα αυτά, η Υεμένη δεν σταμάτησε τις επιθέσεις, αλλά ενέτεινε τις επιχειρήσεις και τις επέκτεινε στους εμπορικούς στόλους των χωρών που συμμετείχαν στην επίθεση, οδηγώντας έτσι σε ακόμη πιο σημαντική μείωση της παγκόσμιας κυκλοφορίας μέσω του Bab-el-Mandeb.

Μετά την αγγλοαμερικανική εμπλοκή, η Υεμένη πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επίθεση με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χρησιμοποίησε νέα υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον περίπου τριάντα πλοίων, προκαλώντας ζημιές σε άλλα δώδεκα και βυθίζοντας δύο βρετανικά φορτηγά πλοία.

Ο Αμερικανός ναύαρχος Κούπερ μίλησε πρόσφατα στο CBS News για το εύρος και τους στόχους του αγγλοαμερικανικού συνασπισμού, εξηγώντας ότι στην επιχείρησή τους συμμετέχουν 7.000 ναύτες και είναι πρωτοφανής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην αρχή και στο τέλος της συνέντευξης τόνισε ότι στόχος τους είναι η ελεύθερη ροή του εμπορίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω της οποίας διακινείται το 15% του παγκόσμιου διεθνούς εμπορίου.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία για τη διέλευση μέσω του Bab-el-Mandeb δείχνουν σαφώς πως ο στόχος τους κατέληξε σε φιάσκο, αφού τις πρώτες ημέρες της ναυτικής επιχείρησης έπεσε απότομα στο 70% σε σύγκριση με την προπολεμική περίοδο, ενώ μετά τις πυραυλικές επιθέσεις έπεσε περαιτέρω κάτω από το 40% και κάτω.

Για την οικονομία του ισραηλινού καθεστώτος, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς η διαμετακόμιση στο νότιο λιμάνι του Εϊλάτ έχει μειωθεί κατά 90 τοις εκατό, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές, και τα μεσογειακά λιμάνια της Χάιφα και του Άσντοντ, που εξαρτώνται από την Ερυθρά Θάλασσα, έχουν καταγράψει απώλειες μεταφόρτωσης περίπου 70 τοις εκατό.

Αρκετοί εταιρικοί κολοσσοί δεν έχουν εντυπωσιαστεί από την επιχείρηση και έχουν ακυρώσει τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η παρουσία των αγγλοαμερικανικών πλοίων δεν έχει ψυχολογική επίδραση στα πληρώματα των πλοίων, τα οποία μεμονωμένα αρνούνται να περάσουν από την περιοχή.

Εξίσου ντροπιαστική για τις ΗΠΑ και τις ΗΠΑ που επαίρονται για την παγκόσμια ναυτική υπεροχή, είναι η τακτική ήττα εναντίον της Υεμένης, μιας χώρας που θεωρείται εδώ και καιρό ένας δευτερεύων παίκτης στη διεθνή σκηνή.

Οι επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγγλοαμερικανικού συνασπισμού αποσκοπούσαν στην καταστροφή των πλατφορμών εκτόξευσης και στις στοχευμένες δολοφονίες για λόγους εκφοβισμού και οι αμυντικές επιχειρήσεις στην προστασία του εμπορικού στόλου από πυραυλικές επιθέσεις. Όλα απέτυχαν.

Υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εκτόξευσης στην Υεμένη, οι οποίες είναι καλά καμουφλαρισμένες και διασκορπισμένες. Το κόστος της στόχευσής τους με ακριβούς πυραύλους είναι τεράστιο και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Υεμένης αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν χτυπηθεί εικονικές εγκαταστάσεις.

Οι πυραυλικές επιθέσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στον εκφοβισμό της ηγεσίας της Υεμένης, κάτι που είναι απολύτως αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δέχεται σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον υποστηριζόμενο από τη Δύση και τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, αλλά δεν υποχώρησε κάτω από την πίεση.

Σύμφωνα με επίσημες αγγλοαμερικανικές αναφορές, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι της Υεμένης που στόχευαν τα πολεμικά τους πλοία καταρρίφθηκαν και δεν υπήρξαν μηδενικές ζημιές, γεγονός που υποδηλώνει την απόλυτη στρατιωτικο-τεχνολογική υπεροχή.

Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από την αλήθεια, διότι αν διέθεταν τέτοια αμυντικά συστήματα, θα μπορούσαν να οργανώσουν εμπορικές νηοπομπές υπό την προστασία πολεμικών πλοίων και να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση.

Ωστόσο, η κατάσταση επί τόπου λέει κάτι εντελώς διαφορετικό. Από την έναρξη της εμπλοκής τους, έχει πληγεί μεγαλύτερος αριθμός πλοίων από ό,τι σε ένα εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα πριν, με πιο καταστροφικά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν τη βύθιση πλοίων.

Ένα άλλο απογοητευτικό γεγονός για τον συνασπισμό, που προκύπτει από τη συνέντευξη του ναυάρχου Κούπερ, είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν εκτοξεύσει περίπου εκατό τυπικούς πυραύλους εδάφους-αέρος, καθένας από τους οποίους κοστίζει έως και 4 εκατομμύρια δολάρια, εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Υεμένης αξίας 10.000 δολαρίων.

Εκτός από την τεράστια διαφορά κόστους-αποτελεσματικότητας, μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο περιορισμένος αριθμός τέτοιων πυραύλων επί του σκάφους (συνήθως δεκάδες), ο ανεφοδιασμός των σιλό με νέους πυραύλους και τα περιορισμένα εγχώρια αποθέματα.

Για τους λόγους αυτούς, το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Diamond αναγκάστηκε επισήμως να αποσυρθεί στο Γιβραλτάρ για αρκετές εβδομάδες χωρίς επαρκή αντικαταστάτη, αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε και αυτό από πύραυλο της Υεμένης.

Τα διδάγματα που αντλήθηκαν αποτελούν προειδοποίηση για το ισραηλινό καθεστώς ως προς το τι θα συμβεί στη Μεσόγειο Θάλασσα σε περίπτωση αναζωπύρωσης της σύγκρουσης με το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης Χεζμπολάχ, καθώς και για το ίδιο το αγγλοαμερικανικό δίδυμο σε περίπτωση πολεμικών περιπετειών στον Περσικό Κόλπο.

* Ο Ivan Kesic είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ερευνητής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail