Η Λετονία αυξάνει τις αγορές ρωσικών σιτηρών

pixabay / donauwood
Freepen.gr - Η Λετονία αύξησε σημαντικά τον όγκο των σιτηρών που αγοράστηκαν από τη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κρατική υπηρεσία εσόδων στη Ρίγα. Η χώρα της Βαλτικής ανακοίνωσε πρόσφατα την απαγόρευση ορισμένων ρωσικών εισαγωγών, αλλά εξαίρεσε δύο βασικά προϊόντα.

Η Ρίγα υπήρξε ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ στα ρωσικά σιτηρά, επικαλούμενη τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτό δεν εμπόδισε τη Λετονία να αυξήσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία κατά σχεδόν 40% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Συνολικά 158.325 τόνοι σιτηρών -κυρίως καλαμπόκι- πέρασαν τα σύνορα τους πρώτους τρεις μήνες, 39,8% περισσότεροι από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, δήλωσε η τελωνειακή υπηρεσία της Λετονίας στο Baltic News Service. Η αξία των εισαγωγών εκτιμήθηκε σε λίγο πάνω από 27 εκατ. ευρώ (29 εκατ. δολάρια).

Εκτός από 135.539 τόνους καλαμποκιού, η Λετονία εισήγαγε 8.530 τόνους σίκαλης και 8.744 τόνους σιταριού και μείγματος σιταριού-σίκαλης, μεταξύ άλλων σιτηρών. Οι εισαγωγές σίκαλης αυξήθηκαν κατά 70% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 26,5%.

Οι αρχές της Ρίγας δε διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο από τα εισαγόμενα σιτηρά καταναλώθηκαν πράγματι στη χώρα και πόσα εξήχθησαν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Λετονία έχει πληθυσμό 1,88 εκατομμυρίων κατοίκων, γεγονός που καθιστά την εξήγηση της εγχώριας κατανάλωσης εξαιρετικά απίθανη.

Επιπλέον, 596.807 τόνοι ρωσικών σιτηρών -κυρίως σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι- που προορίζονταν για άλλες χώρες διήλθαν από τη Λετονία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 78,9% περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail